Nemzetközi utazások, 2020. I. negyedév

A külföldiek magyarországi látogatásainak, valamint a magyarok nemzetközi utazásainak a korábbi időszakokra jellemző növekvő tendenciája 2020 I. negyedévében, azon belül március hónapban csökkenésbe fordult. A járvány miatt március közepén bevezetett utazási korlátozások következtében 2020 I. negyedévében1 13%-kal kevesebb külföldi látogatott Magyarországra, mint 2019 azonos időszakában, miközben kiadásaik összege folyó áron 7,9%-kal csökkent. Jelentősen visszaesett a több napra érkezők körében az üzleti és konferencia célú utazások száma, az egy napra érkezők esetében a szabadidős, valamint a rokon- és barátlátogatási célúaké. A magyar állampolgárok 19%-kal kevesebbszer utaztak más országba.

Visszaesett a beutazások száma

A külföldi látogatók száma elsősorban a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések hatására 2020 I. negyedévében 13%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az egynapos utazások száma 12, a többnaposoké 15%-kal lett kevesebb.

Az egynapos utak háromnegyedét a Magyarországgal szomszédos országok közül a Romániából (29%), Szlovákiából (25%) és Ausztriából (21%) érkezők tették ki. Mindhárom országból csökkentek a beutazások az előző év azonos időszakához viszonyítva: Ausztriából 17, Szlovákiából 13%-kal, a románok egynapos útjai alig 1%-kal.

Az egynapos utazások 92%-a magánjellegű, 5,2%-a munkavégzési célú utazás volt, a többi pedig üzleti, üzletelési célú. A vásárlások közel tizedével, a szabadidős utak harmadával, a rokon- és barátlátogatások ennél is nagyobb mértékben csökkentek. Ezzel szemben az egynapos utazások közel 40%-át kitevő átutazások csekély emelkedést mutattak.

A külföldiek 2,8 millió többnapos utazást tettek Magyarországra 2020. I. negyedévben, ezekből a főbb motivációs célok szerint nézve

  • a szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzés célú utak részesedése a legnagyobb: 54%,
  • a rokon- és barátlátogatások aránya 19,
  • a munkavégzési célú utaké 7,9,
  • az üzleti és üzletelési utaké 6,7,
  • az átutazásoké 4,8% volt.

A szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzés célú utazások száma csökkent a legkisebb mértékben, 7,2%-kal az időszak alatt. A rokon- és barátlátogatások száma 11%-kal mérséklődött, az üzleti, üzletelési célú utaké 47%-kal visszaesett.

A több napra érkezők közül a legtöbben Németországból (394 ezer fő), Szlovákiából (304 ezer fő) és Romániából (282 ezer fő) jöttek. Az előző év azonos időszakához képest szinte mindegyik, fő küldő országunkból csökkent a többnapos utazások száma, Németország kivételével, ahonnan 5,0%-kal többen érkeztek magánjellegű, leggyakrabban egészségmegőrzési, gyógyászati és fogászati kezelésekre.

1. ábra
A külföldi látogatók magyarországi és a magyar lakosság külföldi tartózkodási ideje

A külföldiek tartózkodási ideje és kiadásai is mérséklődtek

2020 I. negyedévében a beutazók hazánkban eltöltött ideje 16%-kal, 10,6 millió napra csökkent. Az egynapos tartózkodások száma 12, a több napra érkezők hazánkban eltöltött ideje 17%-kal rövidült. Összességében a külföldi beutazók átlagos tartózkodási ideje az előző év azonos időszakához képest változatlanul 2,1 nap, ezen belül a több napra érkezőké 5,1 napról 5,0 napra mérséklődött.

A hozzánk látogató külföldiek folyó áron 7,9%-kal kevesebbet, 373 milliárd forintot költöttek.

2. ábra
A külföldiek magyarországi utazásai utazási célok szerint
3. ábra
A külföldiek magyarországi utazásaihoz kapcsolódó kiadások utazási célok szerint
4. ábra

A több napra tett beutazások száma, ezer utazás, 2020 I. negyedév

A több napra tett beutazások száma, ezer utazás, 2020 I. negyedév

Az osztrákok költötték a legtöbbet hazánkban

2020 I. negyedévében az Ausztriából érkezők költöttek hazánkban a legtöbbet, 55 milliárd forintot, 0,9%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Kiadásaik egyharmadát termékek, szolgáltatások vásárlására, közel felét egészségügyi ellátásokra fordították. Vásárlásaik összege 6,9%-kal, egészségügyi ellátásokra fordított kiadásaik sokkal nagyobb mértékben, 31%-kal nőttek. Szabadidős tevékenységekre irányuló költéseik azonban (feltehetően a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó veszélyhelyzet miatt) 42%-kal csökkentek az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva. A Németországból érkezők 37 milliárd forintot költöttek az I. negyedévben, 2,6%-kal többet, mint egy évvel korábban. Jelentősek voltak még a kiadások a Romániából, az Egyesült Királyságból, a Szlovákiából és az Egyesült Államokból érkezők esetében is.

5. ábra
A legtöbbet költő beutazók a küldő ország alapján 2020. I. negyedévben, milliárd forint*

2020 I. negyedévében a külföldi látogatók fejenként és naponta átlagosan 17 100 forintot költöttek Magyarországon, 1400 forinttal többet az egy évvel korábbinál. A legmagasabb összegű átlagos kiadások a fogászati kezelésekhez, az üzleti utazásokhoz és a városnézésekhez kapcsolódtak (87 ezer, 41 ezer és 26 ezer forint/fő/nap). A szabadidős célú utazásokon résztvevők kiadásai átlagosan 5,9%-kal, 20 700 forintra nőttek.

A látogatók költésének 28%-a szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 18%-a közlekedésre és üzemanyag-vásárlásra irányult. Az élelmiszerekre és egyéb árucikkekre fordított kiadások aránya 29%-ra nőtt.

A hazánkban tartózkodó külföldiek a többnapos utazásokhoz kapcsolódóan a kiadások

  • 38%-át szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra,
  • 20%-át közlekedésre és üzemanyag-vásárlásra,
  • 8,4%-át kulturális, sport- és egyéb turisztikai szolgáltatásokra,
  • 8,0%-át egyéb árucikkek vásárlására fordították.

A több napra érkezők fele Budapesten szállt meg

2020 I. negyedévében a külföldiek fele töltött el legalább egy éjszakát Budapesten, 1,4 millió látogatásuk 7,1%-kal volt kevesebb, mint az előző év első három hónapjában. A Budapestre érkezők közel fele Európából, városnézési céllal érkezett. A több napra Budapestre látogatók 11%-a az Egyesült Királyságból, 7,8%-a Németországból, 8,0%-a Olaszországból, 6,3%-a az Egyesült Államokból jött.

Nyugat-Dunántúlon a több napra érkezők valamivel több mint negyede éjszakázott. Közülük jelentős számban osztrákok, németek és szlovákok fordultak meg ebben a régióban.

A többnapos látogatások száma Észak-Magyarország kivételével minden régióban csökkent, ott azonban a szlovák és cseh látogatások számának emelkedésével 10% feletti volt a növekedés.

Nagymértékben csökkent a magyarok külföldre tett utazásainak száma

2020 I. negyedévében a magyar állampolgárok 4,5 millió alkalommal utaztak külföldre, 19%-kal kevesebbszer, mint egy évvel korábban. Az egynapos utazások száma 21, a többnaposoké 15%-kal csökkent. A rokon-, barátlátogatási célú utak száma csupán 8,6%-kal, míg a városnézési célú utazásoké 21%-kal mérséklődött.

A magyarok külföldi utazásainak 64%-a egynapos út volt. Jelentősen csökkentek az egynapos vásárlások, illetve az üzletelési célú utazások. A legtöbben továbbra is Ausztriába és Szlovákiába utaztak, ám az odalátogatók száma egyaránt ötödével mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

A magyarok 1,6 millió, többnapos utazást tettek külföldre. A többnapos utakon belül

  • a szórakozási, városnézési és természetjárási célú utak aránya 36,
  • a rokon- és barátlátogatásoké szintén 36,
  • a munkavégzési célú utaké 15,
  • a konferenciáké, üzleti utaké 6,8% volt.

A legtöbben Ausztriába, Németországba, Szlovákiába vagy Romániába utaztak, a többnapos utak fele ebbe a négy országba irányult. Ausztriába és Németországba ötödével kevesebben utaztak, míg Szlovákiába és Romániába nőtt az utazások száma, 22 és 11%-kal. Szlovákiába a munkavégzési célú, Romániába a rokon-, és barátlátogatási célú utak száma bővült jelentősen.

Rövidebb időt töltöttek el a magyarok külföldi utazásaikon

2020. I. negyedévben a külföldre utazó magyarok átlagosan 2,5 napot töltöttek el utazásaik során, 0,4 nappal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A külföldre tett látogatások során eltöltött idő csökkent, legerőteljesebben a munkavégzési és az üzleti utak esetében (48 és 37%-kal). Az utazók külföldön töltött összes ideje 11,1 millió napot tett ki, 30%-kal kevesebbet, mint az előző év azonos negyedévében.

A külföldre utazó magyarok folyó áron 11%-kal kevesebbet, 162 milliárd forintot költöttek. A legnagyobb összeget, 34 milliárd forintot az Ausztriába utazók költötték el. Jelentősek voltak még a Németországba és a Szlovákiába látogatók kiadásai is.

A külföldre látogatók fejenként és naponta átlagosan 14 500 forintot költöttek. A legnagyobb, egy főre jutó, napi 34 ezer forintnyi átlagos kiadás az üzleti utazásokhoz kapcsolódott.

A külföldre látogatók kiadásaik 40%-át élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására, 24%-át szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, ötödét kulturális, sport- és egyéb turisztikai szolgáltatásokra, 11%-át közlekedésre és üzemanyag-vásárlásra fordították.

6. ábra
A magyarok külföldre tett utazásai utazási célok szerint
7. ábra
A külföldre utazó magyarok kiadásai motivációk szerint
8. ábra

A külföldre tett utazások száma, ezer utazás, 2020 I. negyedév

A külföldre tett utazások száma, ezer utazás, 2020 I. negyedév

211 milliárd forintos utasforgalmi többlet a mérleg

Az utasforgalmi egyenleg a hazánkba utazó külföldiek és a külföldre utazó magyarok kiadásainak egyenlege2. 2020 I. negyedévében az export (a külföldiek kiadása) kisebb mértékben, 7,9%-kal csökkent, mint az import (a magyarok kiadása), az egyenleg 4,7%-kal, 211 milliárd forinttal volt kisebb az egy évvel korábbinál. A forint-euró átlagárfolyama (339,05 Ft) 2020 I. negyedévében 6,6%-kal magasabb volt, mint egy évvel azelőtt3.

9. ábra
Az utasforgalmi szolgáltatások forgalmának alakulása, folyó áron

További adatok, információk

Táblák (STADAT) - Idősoros éves adatok - Turizmus, vendéglátás
Táblák (STADAT) - Évközi adatok - Turizmus, vendéglátás
Módszertan

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu