4.1.19. Szőlő- és bortermelés, felhasználás (2015–)(1/2)

< >
Megnevezés Szőlő
2015 2016 2017 2018 2019
A termelés jellemzői
Betakarított összes szőlőtermés, tonna 472 348 476 491 529 592 533 071 457 245
Bor (egyszer fejtett), hektoliter
Összes szőlőterület, hektár 80 818 75 579 73 437 71 452 68 418
Termésátlag, kg/hektára 6 540 7 000 7 900 8 070 7 040
Étkezési célra felhasznált szőlő, tonna 13 162 14 174 12 212 11 237 10 037
Felvásárlási átlagár, Ft/kg
csemegeszőlő 205 435 451 157 222
borszőlő 98 90 90 86 75
félkész szőlőbor
szőlőbor (hordós)
Termelői-piaci átlagár, Ft/kg
csemegeszőlő 473 450 496 505 513
Bruttó termelési érték, millió Ft
folyó áron 2 337b 2 359b 1 991b 1 415b 1 316b
összehasonlító áronc 1 734b 2 514b 2 005b 1 846b 1 276b
Termelői mérlegd
Betakarított összes termés 13 162 14 174 12 212 11 237 10 037
Összes termelés
Vásárlás és egyéb forrás
Forrás összesen 13 162 14 174 12 212 11 237 10 037
Értékesítés összesen 8 290 8 265 9 156 8 264 7 575
Ebből:
felvásárlónak 6 198 7 359 7 518 6 675 6 295
piacon 2 088 905 1 636 1 588 1 274
Üzemen belüli feldolgozás és felhasználás 15 12 16 14 11
Fogyasztás saját termelésből 4 841 5 862 2 943 2 867 2 409
Tárolási veszteség 20 35 97 92 42
Készletváltozás
Felhasználás összesen 13 162 14 174 12 212 11 237 10 037
Külkereskedelem
Behozatal
tonna 7 303e 10 345e 6 387e 7 168e 11 560e
millió Ft 2 712e 3 530e 3 126e 3 376e 5 265e
Kivitel
tonna 36e 28e 119e 42e 1 212e
millió Ft 10e 14e 55e 20e 734e
aLásd a Módszertani megjegyzéseket.  bÉtkezési szőlő.  cElőző évi áron.  dSzőlőnél étkezési szőlő tonnában, bornál hektoliter.  eCsemegeszőlő. 

© Központi Statisztikai Hivatal, 2011