NyitóoldalVilágunk átalakítása – Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030

Világunk átalakítása – Fenntartható Fejlődési Keretrendszer 2030

2019. november 6.


2019. november 5–7. között Budapesten tartja 15. ülését az ENSZ 2015–2030 közötti Fenntartható Fejlődési Céljainak monitorozására alakult partnerségi, koordinációs és fejlesztési stratégiai csoportja (UN High-Level Group on Partnership, Coordination and Capacity Building for the Sustainable Development Goals Agenda). Az ülésnek a Központi Statisztikai Hivatal ad otthont. A stratégiai csoport munkájában a világ 22 régióját képviselő statisztikai hivatali vezetők vesznek részt. Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait 2015-ben fogadták el az ENSZ megalakításának 70. évfordulóján az állam- és kormányfők.

 

A 17 célt és 169 alcélt tartalmazó keretrendszer kialakításában és formálásában, valamint a monitorozást támogató munkában Magyarország a kezdetektől fogva meghatározó szerepet vállalt.

 

A célok megvalósításának monitorozásához szükséges adatok és indikátorok előállítása döntően a nemzeti statisztikai hivatalok feladata, amely azonban szoros szakmai, módszertani és technikai együttműködést és koordinációt igényel. A főstatisztikusokból álló stratégiai csoport célja a releváns partnerségi és fejlesztési együttműködések elősegítése, egyebek mellett az ENSZ Adat Világfórum rendezvényeinek megrendezésével.

 

Vukovich Gabriella, a KSH elnöke az utóbbi négy évben a stratégiai csoport elnöki tisztét töltötte be, és a következő, 2020-ban megrendezésre kerülő Adat Világfórum programbizottságának elnöke.

 

 

 

Központi Statisztikai Hivatal

H-1024 Budapest, Keleti Károly u. 5-7. Tel./Phone: (+36-1) 345-6000
Postacím/Postal address: P.O.Box 51 Budapest H-1525
http://www.ksh.hu