Webes változat | Feliratkozás a hírlevélre | Leiratkozás a hírlevélről

A KSH HÍREI

 

A népszámlálás előkészítése

A népszámlálás előkészítése

A 2021-ben esedékes népszámlálás előkészítésének részeként a KSH 2018. június 20. és július 22. között véleménykutatást végez. A hivatal törekvése a válaszadókra háruló terhek és a népszámlálás költségeinek csökkentése, valamint az adatfelvétel gyors végrehajtása.
 

 

Gyümölcsös eredmények

Gyümölcsös eredmények

A gazdálkodók együttműködésének is köszönhetően a gyümölcsösültetvény-összeírás első előzetes eredményeit rekordidő alatt, másfél hónappal az összeírás befejezését követően publikálta a KSH.
 

 

GDPR a statisztikában

GDPR a statisztikában

A KSH adatvédelmi szabályozása és gyakorlata nemcsak a természetes személyek jogainak védelmét garantálja, hanem valamennyi adatszolgáltató adatainak és jogainak védelmét.
 

 

Folyamatmodell

Folyamatmodell

A KSH irányelvei, politikái között elérhető a hivatal főtevékenységét, a statisztikai adat-előállítás folyamatát bemutató folyamatmátrix, az egységes statisztikai folyamatmodell (ESTFM) új változata.
 

 

Adat-felülvizsgálat

Adat-felülvizsgálat

Elérhető a KSH revíziós politikája, ami az adat-felülvizsgálat alapelveit tartalmazza.
 

 

KIEMELT SZÁMUNK: 17

KIEMELT SZÁMUNK: 17

2018 I. negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházásoknak az előző év egészét jellemző dinamikus bővülése: a tárgyidőszaki fejlesztések volumene 17%-kal meghaladta a 2017. I. negyedévit.


 

SZEMLE

 

Folytatódik a növekedés

Folytatódik a növekedés

2018 I. negyedévében a világgazdaság összességében bővült, a fejlett országokat tömörítő OECD egészére számított GDP volumene 2,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Hazánkban tovább folytatódott a növekedés, a GDP volumene 2018 I. negyedévében 4,4%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.


 

Kormányzati szektor

Kormányzati szektor

2017-ben a kormányzati szektor hiánya a nemzeti számlák előzetes adatai alapján a GDP 2,0%-a volt. A kormányzati szektor adóssága – a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján – 2017 végén a GDP
73,6%-át tette ki.


 

Népmozgalmi mutatók

Népmozgalmi mutatók

2010 és 2016 között közel másfélszeresére nőtt a házasságra lépő párok száma. 2017-ben ez a folyamat megállt, 2,3%-kal kevesebb esküvőt tartottak, mint egy évvel korábban.


 

Lakáskörülmények

Lakáskörülmények

A mikrocenzus eszmei időpontjában, 2016. október 1-jén a lakásállomány csak kismértékben, 0,3%-kal (15 ezer új lakással) haladta meg a 2011. évi népszámláláskor mértet. A lakott lakások száma 1,5%-kal csökkent ugyanezen időszak alatt.


 

Dráguló lakások

Dráguló lakások

2017-ben a használt lakások 2016. évi 13%-os áremelkedése után mérséklődött a drágulás üteme: az év egészében az árszint 7,2%-kal nőtt. Az új lakások ára ezzel megegyező mértékben emelkedett az év során.


 

Mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban

Mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban

2017-ben az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság a bruttó hazai termékhez (GDP) 3,3%-kal járult hozzá. A mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene 5,2%-kal csökkent az előző évhez képest, ugyanakkor az árak 4,7%-kal nőttek.


 

Beruházási csúcs

Beruházási csúcs

2017-ben a nemzetgazdasági beruházások történelmileg az eddig regisztrált legmagasabb szintre emelkedtek, az új tárgyi eszközökbe való befektetések növekedésének mértéke európai uniós összehasonlításban is kimagaslott.


 

Nonprofit szervezetek

Nonprofit szervezetek

2016-ban az alapítványok száma 1,9, a társas nonprofit szervezeteké 0,3%-kal csökkent az előző évhez viszonyítva. A több mint hatvanezer nonprofit szervezetnek összesen mintegy 1655 milliárd forint bevétel állt a rendelkezésére.


 

Gyümölcsösültetvények

Gyümölcsösültetvények

Az előzetes eredmények alapján a 73 ezer hektárnyi összeírt terület 53%-án két gyümölcsfajt, almát és meggyet termesztettek, ezt követte a dió, a bodza és a szilva.


 

Karbonlábnyom

Karbonlábnyom

Magyarországon az egy főre vetített karbonlábnyom 5,73 tonna széndioxid volt 2014-ben, ami az uniós átlagnál (7,19 tonna/fő) lényegesen kedvezőbb.


 

Fogyatékkal élők

Fogyatékkal élők

A 2016. évi mikrocenzus során megkérdezettek nyilatkozata alapján a fogyatékos személyek száma mintegy 80 ezer fővel csökkent a 2011. évi népszámláláshoz képest. A csökkenés okai között szerepel az egészségi állapothoz kapcsolódó szociális ellátások rendszerének jelentős mértékű átalakulása.


 

Ajánljuk szíves figyelmükbe a KSH megújult Általános Adatkezelési Tájékoztatóját.
Amennyiben a jövőben nem kívánja igénybe venni a KSH hírlevél-szolgáltatását, a lap tetején leiratkozhat.  


KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5–7.
Telefon: (+36-1) 345-6000
Honlap: www.ksh.hu

Lépjen velünk kapcsolatba! Katalógus Facebook Twitter EU-INFO statisztikai szolgálat