Webes változat | Feliratkozás a hírlevélre | Leiratkozás a hírlevélről

A KSH HÍREI

Megújult a KSH szervezeti struktúrája

Megújult a KSH szervezeti struktúrája

2017. március 1-jétől megújult szervezeti keretek között működik a KSH. A szervezetátalakítás két évig fog tartani, a változásokról, valamint annak előnyeiről a felhasználóinkat és partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk.


 

Elnökhelyettesek a hivatal igazgatóságainak élén

Elnökhelyettesek a Hivatal Igazgatóságainak élén

Dr. Vukovich Gabriella, a hivatal elnöke 2017. március 1-jei hatállyal Freid Mónikát a Tájékoztatási Igazgatóság irányításáért felelős elnökhelyettesnek, Dr. Kincses Áront a Szakstatisztikai Igazgatóság irányításáért felelős elnökhelyettesnek, Németh Esztert az Adatgyűjtési Igazgatóság irányításáért felelős elnökhelyettesnek nevezte ki.


 

Megalakult a Nemzeti Statisztikai Koordinációs Testület

Megalakult a Nemzeti Statisztikai Koordinációs Testület

A hivatalos statisztikáról szóló új, január 1-jétől hatályos 2016. évi CLV. törvény (Stt.) egyik fontos célja, hogy megerősítse a Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjai közötti szakmai együttműködést, melynek koordinációját a KSH látja el. A magas szintű szakértői fórum alakuló ülésére március 20-án került sor.


 

Elindult a fiatalok vándorlását mérő kutatás, a YOUMIG

Elindult a fiatalok vándorlását mérő kutatás, a YOUMIG

2017. január 1-jén vette kezdetét a KSH által koordinált YOUMIG projekt, amelynek fókuszában a fiatalok (15–34 évesek) vándorlásának okai, migrációs, családalapítási és munkavállalási trendjei állnak. A kutatás 2019. június 30-áig tart, melyben 8 európai ország 16 intézménye vesz részt.


 

A KSH „vizes” adatairól a víz világnapján

A KSH vizes adatairól a víz világnapján

Március 22-e 1993 óta a víz világnapja, melynek apropóján a KSH készített egy összeállítást hazánk vízfogyasztásával, valamint  természetes vizeink helyzetével kapcsolatban. Hogyan változott az egy főre jutó éves közüzemi lakossági vízfogyasztás 2000 és 2015 között? Melyik megyében volt a legmagasabb az egy főre jutó kitermelt vízmennyiség? A kérdésekre választ kaphat, illetve további érdekességekről olvashat az erről szóló híranyagunkban.


 

Nőnapi számcsokor – mit tudunk a nőkről a statisztikai adatok alapján?

Nőnapi számcsokor - mit tudunk a nőkről a statisztikai adatok alapján?

A KSH a Nemzetközi Nőnap alkalmából „csokorba szedett” néhány, a magyar nők számával, életkörülményeivel foglalkozó statisztikai adatot. Az összeállított adatokból többek között megtudhatjuk, hogy valóban kevesebb kislány születik, mint kisfiú; 2016-ban ezer férfira hány nő jutott; valamint, hogy a nők és a férfiak átlagosan hány éves korukban kötöttek 2015-ben először házasságot.


 

A forradalom és szabadságharc statisztikai vonatkozásai

A forradalom és szabadságharc statisztikai vonatkozásai

1848-ban a magyar szabadságért folytatott küzdelem mellett a hivatalos statisztika megteremtésének első, kezdeti lépéseire is sor került. Szemere Bertalan ebben az évben tett javaslatot az Országos Statisztikai Hivatal felállítására, melynek vezetésével Fényes Eleket bízta meg. Fényes Elek és Palugyay Imre munkásságának, valamint az 1850-es népszámlálásnak köszönhetően betekintést nyerhetünk a főváros – az akkor még különálló Pest, Buda, Óbuda – népesedési viszonyaiba.


 

Az építőipar gyorstájékoztató februári száma április 14-e helyett már április 13-án olvasható lesz

Az építőipar gyorstájékoztató februári száma április 14-e helyett már április 13-án olvasható lesz

Az Építőipar, 2017. február című gyorstájékoztató április 14-e helyett már április 13-án elérhető lesz a KSH honlapján a kiadványok menüpont alatt.


 

A hónap száma: 18,5

A HÓNAP SZÁMA: 18,5

Az építőipari termelés volumene 2017 első hónapjában 18,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az épületek építése építményfőcsoport termelése 32,8%kal emelkedett, az egyéb építményeké pedig 3,0%-kal mérséklődött.


 

SZEMLE

Letölthető kiadványaink

2017. január–februárban a fogyasztói árak 2,6%-kal emelkedtek

2017. január-februárban a fogyasztói árak 2,6%-kal emelkedtek

A fogyasztói árak 2017. január–februárban 2,6%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A kiadási főcsoportok közül leginkább (7,8%-kal) az egyéb cikkek ára emelkedett, ezen belül a járműüzemanyagoké 18%-kal. A szolgáltatások árszínvonala
1,5%-kal bővült, a hírközlések ára – az internet-hozzáférés után fizetendő áfakulcs csökkenése miatt – mérséklődött – derül ki A KSH jelenti legújabb számából (A KSH jelenti: Gazdaság és társadalom, 2017/1). A havonta megjelenő kiadvány aktuális száma a 2016-ban, valamint 2017 első hónapjában bekövetkezett főbb gazdasági és társadalmi folyamatokat mutatja be.

 

Magyarország fontosabb társadalmi és gazdasági folyamatai nemzetközi kitekintéssel, 2016

Magyarország fontosabb társadalmi és gazdasági folyamatai nemzetközi kitekintéssel, 2016

Az Európai Unió tagországainak együttes GDP-je 2016 IV. negyedévében 1,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Hazánk bruttó hazai terméke ugyanebben az időszakban 1,6%-kal nőtt - írja A KSH jelenti 2016. évre vonatkozó összefoglaló száma (A KSH jelenti, 2016. I–IV. negyedév). A havonta megjelenő kiadvány negyedévente hosszabb számmal jelentkezik, amely az év folyamán bekövetkezett főbb gazdasági és társadalmi folyamatokat részletesen mutatja be.

 

Az épített lakások száma 2016-ban legnagyobb mértékben Fejér megyében emelkedett

Az épített lakások száma 2016-ban legnagyobb mértékben Fejér megyében emelkedett

2016-ban Magyarországon 31%-kal több új lakás épült, mint egy évvel korábban. Az épített lakások száma a megyék közül legnagyobb mértékben Fejérben nőtt, ahol 2-szer annyi lakás kapott használatbavételi engedélyt, mint 2015-ben – olvasható a Fókuszban a megyék kiadványsorozat aktuális, 2016-os évet áttekintő számában. A kiadvány negyedévről negyedévre mutatja be Budapest, valamint a 19 megye társadalmi, gazdasági helyzetének alakulását, melyet a témánkénti összefoglalók mellett térképek, interaktív grafikonok, táblázatok színesítenek.

 

2016-ban a legtöbb fogyasztási főcsoportban emelkedtek az árak

2016-ban a legtöbb fogyasztási főcsoportban emelkedtek az árak

Magyarországon A fogyasztói árak alakulása 2016-ban című elemzés szerint – az előző évek csökkenését követően – 2016-ban újra emelkedtek az árak, éves szinten átlagosan 0,4%-kal. Az egyéb cikkek és a háztartási energia kivételével valamennyi fogyasztási főcsoport árai nőttek az előző évhez képest. A harmonizált fogyasztóiár-index ugyanebben az évben az Európai Unió tagállamainak többségében magasabb volt, mint 2015-ben.

 

2016. IV. negyedév végén az internet-előfizetések 68%-a mobilinternet volt

2016. IV. negyedév végén az internet-előfizetések 68%-a mobilinternet volt

Az internet-előfizetések száma 2016 IV. negyedév végén már 8,8 milliónál is magasabb volt, ami 2015 azonos időszakához képest 8,8%-os emelkedést jelent. Míg összességében a mobiltelefon-előfizetések száma 0,6%-kal csökkent, addig a havidíjas előfizetéseké 3,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb televíziószolgáltatással összefüggő előfizetést a digitális csomagokra kötötték – derül ki a Statisztikai tükör kiadványsorozat erre vonatkozó, márciusban megjelent számában.

 

A szarvasmarhák száma 2010 óta folyamatosan nő

A szarvasmarhák száma 2010 óta folyamatosan nő

Az állatállomány változásával, valamint a 2016. december 1-jei, legfrissebb adatok bemutatásával foglalkozik az Állatállomány, 2016. december 1. című Statisztikai Tükör. A szarvasmarhák állománya 2016. december 1-jén 838 ezer volt, 17 ezerrel több, mint az előző év azonos időpontjában. A sertések, a juhok és a tyúkok száma viszont csökkent.

 

Németország továbbra is a legfontosabb szolgáltatás-külkereskedelmi partnerünk

Németország továbbra is a legfontosabb szolgáltatás-külkereskedelmi partnerünk

A szolgáltatások exportja 2016 IV. negyedévében 1645 milliárd, importja 1163 milliárd forint volt – írja a Statisztikai tükör szolgáltatások külkereskedelmi forgalmát ismertető, aktuális száma. A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus 240, a szállítási szolgáltatások 157 milliárd forint aktívummal zárult. Az üzleti szolgáltatások bevétele és kiadása egyaránt 723 milliárd forintot tett ki.

 

Dinamikus bővülés a nemzetközi utazások terén

Dinamikus bővülés a nemzetközi utazások terén

2016 IV. negyedévében a külföldi beutazások száma és a kiadások összege – folyó áron – egyaránt 7,4%-kal emelkedett 2015 IV. negyedévéhez viszonyítva (Nemzetközi utazások, 2016. IV. negyedév). 2016-ban a külföldiek 53 millió alkalommal – 38 millióan egy-, 15 millióan többnapos útra – látogattak Magyarországra. 2016-ban a magyarok 18,9 millió alkalommal látogattak külföldre, ebből 11,8 millió egy- és 7,1 millió többnapos látogatás volt.

 

Szállítási teljesítmények, közúti közlekedési balesetek

Szállítási teljesítmények, közúti közlekedési balesetek

2016 IV. negyedévében az áruszállítás tonnakilométerben mért teljesítménye 4,3%-kal bővült 2015 IV. negyedévéhez viszonyítva. 2016 IV. negyedévében a szállított áruk tömege (72 millió tonna) 5,3%-kal nőtt a 2015 IV. negyedévihez képest. Az árutömeg 67%-át közúton, 19%-át vasúton szállították, derül ki a Statisztikai Tükör erre vonatkozó legújabb számából. 2016-ban az előző évihez képest 1,8%-kal több, 16 628 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, amelyben 5,7%-kal kevesebben, összesen 607-en vesztették életüket. Csökkent a súlyosan megsérült személyek száma (5540 fő) is, 0,6%-kal.

 

Határmenti régiók számokban

Határmenti régiók számokban

A magyar, a szlovák, valamint az angol nyelven elkészített Határmenti régiók, Kosicky Kraj-Borsod-Abaúj-Zemplén megye számokban című kiadvány a két régió közötti hasonlóságokat és különbségeket igyekszik bemutatni a népességre, annak összetételére, a területi jellegzetességekre, a gazdasági környezetre, a kulcsfontosságú gazdasági ágazatok fejlettségére és más területekre vonatkozó 2012-2014-es adatok segítségével. Külön fejezetet szenteltünk a 2011-es népszámlálás eredményeinek összehasonlító bemutatásának. Ahol az adatok lehetővé tették, a régiókra, illetve megyei szintnél alacsonyabb területi egységekre is közlünk információkat.

 

Tervezett kiadványaink

A katalógusban a tervezett kiadványainkról találhatók információk, rövid leírások, ahol a kiadványokat többféle szempont szerint lehet szűrni és rendezni. Naptár nézetben az egyes hónapokban megjelenő kiadványok listája érhető el. A Katalógus felső menüsorában hasznos információk találhatók további statisztikák, publikációk eléréséről. A katalógus letölthető Excel-formátumban is.

 

EU-Info statisztikai szolgálat

Az EU-INFO statisztikai szolgálat célja, hogy mindenki, akinek az Európai Unió statisztikai rendszeréről információra, az Eurostat EU-ra és tagállamaira vonatkozó adataira, módszertani magyarázatra, uniós statisztikai kiadványokra van szüksége, segítséget kapjon ahhoz, hogy megtalálja a kívánt információt. A szolgáltatás – az Eurostat finanszírozásával – ingyenesen működik.
Az Eurostat honlapja az alábbi linken érhető el: http://ec.europa.eu/eurostat.
Keressen minket a Facebookon és a Twitteren is!

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5–7.
Telefon: (+36-1) 345-6000
Honlap: www.ksh.hu

Lépjen velünk kapcsolatba! Facebook Twitter