Webes változat | Feliratkozás a hírlevélre | Leiratkozás a hírlevélről

A KSH HÍREI

Nyílt napok a KSH-ban – 2017. szeptember 16–17.

Nyílt napok a KSH-ban - 2017. szeptember 16-17.

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepli a Központi Statisztikai Hivatal, amelynek budapesti, Keleti Károly utcai épületébe szeptember 16-án és 17-én a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan idén is várjuk mindazokat, akik a hivatal történetével, a csaknem 120 éves műemlék-épülettel, illetve a statisztika jelenkori feladataival alaposabban is szeretnének megismerkedni. A már hagyományosnak tekinthető épületsétán túl a KSH munkatársai a nem szakavatott közönség számára is könnyen befogadható, rövid előadásokkal várják az érdeklődőket. Az előadásokon szó lesz többek között a fogyasztóiár-index számításáról, a sokszínű agrárstatisztikáról, külkereskedelem- és beruházásstatisztikai témákról, a hivatalalapító Keleti Károly életéről és munkásságáról.
 
Regisztráció: http://www.ksh.hu/kerdoivek/nyiltnap2017/nyiltnap.html


 

Hivatalalapító és novellahős: Keleti Károly

Hivatalalapító és novellahős: Keleti Károly

A Központi Statisztikai Hivatal novellaíró pályázatot hirdet, amelynek témájául a hivatalalapító Keleti Károly élete és munkássága szolgál. Keleti Károly nem csupán korának kiváló, itthon és külföldön is elismert tudósa és ritka tehetségű szervezője volt, hanem magánemberként is izgalmas, mondhatni regényes személyiség, akinek élete, tevékenysége a kiegyezés utáni Magyarország mozgalmas világában zajlott – mindez inspirálóan hathat az írói fantáziára is. A legjobbnak ítélt három alkotást díjazza a zsűri.
 
A pályázati feltételekről, a formai követelményekről és a pályázat további részleteiről a www.ksh.hu/novellapalyazat oldalon lehet tájékozódni.


 

Megjelent a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe

Megjelent a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe

A hivatalos statisztikai tevékenység mint törvényben szabályozott közfeladat szolgálja a társadalom általános tájékozottságát, támogatja a tényekre alapozott döntéshozatalt. A nemzeti statisztika alapelveit magában foglaló Gyakorlati Kódex célja, hogy elősegítse, magas színvonalon egységesítse e közfeladat ellátását valamennyi hazai szervezetben, amelyek a hivatalos statisztika fejlesztésében, előállításában, közzétételében részt vesznek.
 
A kiadvány a KSH honlapján ingyenesen letölthető.


 

A HÓNAP SZÁMA: 8,1

A HÓNAP SZÁMA: 8,1

2017 első hét hónapjában 8,1%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. Mind a külföldi, mind a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma meghaladta az előző év azonos időszakit, előbbi 10, utóbbi 5,9%-kal.


 

SZEMLE

Letölthető kiadványaink

Magyarország fontosabb társadalmi és gazdasági folyamatai nemzetközi kitekintéssel, 2017. január–június

Magyarország fontosabb társadalmi és gazdasági folyamatai nemzetközi kitekintéssel, 2017. január-június

2017 I. félévében folytatódott a konjunktúra a magyar gazdaságban. A GDP volumene hazánkban az év első felében – az uniós átlagnál nagyobb mértékben – 3,7%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit – írja A KSH jelenti: gazdaság és társadalom, 2017/6 c. kiadvány. A havonta megjelenő elemzés aktuális száma részletesen elemzi a 2017 első hat hónapjában bekövetkezett főbb gazdasági és társadalmi folyamatokat.

 

2017 II. negyedévében a hazánkba érkező külföldiek naponta személyenként átlagosan 15 300 forintot költöttek

2017 II. negyedévében a hazánkba érkező külföldiek naponta személyenként átlagosan 15 300 forintot költöttek

2017 II. negyedévében mind a külföldiek magyarországi beutazásainak a száma, mind kiadásainak az összege meghaladta az előző év azonos időszakit – derül ki a Nemzetközi utazások, 2017. II. negyedév c. statisztikai tükörből. A külföldiek 13,3 millió alkalommal utaztak hazánkba, ami 6,7%-kal emelkedett a 2016 II. negyedévihez képest. A külföldi látogatók összesen 458 milliárd forintot költöttek Magyarországon, 5,8%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában.

 

Hazánk legfontosabb szolgáltatás-külkereskedelmi partnere Németország

Hazánk legfontosabb szolgáltatás-külkereskedelmi partnere Németország

A szolgáltatások exportja 2017 II. negyedévében 1734 milliárd, importja 1152 milliárd forint volt – írja a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmát ismertető statisztikai tükör aktuális száma. A szolgáltatáscsoportok közül a turizmus 251, a szállítási szolgáltatások 206, az üzleti szolgáltatások 37 milliárd forint aktívummal zártak.

 

2017. II. negyedév végén az internet-előfizetések 69%-a mobilinternet volt

2017. II. negyedév végén az internet-előfizetések 69%-a mobilinternet volt

Az internet-előfizetések száma 2017. II. negyedév végére már 9,1 milliónál is magasabb volt, ami 2016 azonos időszakához képest 8,0%-os emelkedést jelent. A mobiltelefon-előfizetések száma 1,1, ezen belül a havidíjas előfizetéseké 6,0%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb televíziószolgáltatással összefüggő előfizetést a digitális csomagokra kötötték – derül ki a Távközlés, internet, televíziószolgáltatás c. statisztikai tükörből.

 

2017 II. negyedévében a helyközi személyszállítás utaskilométer-teljesítménye 5,8%-kal bővült

2017 II. negyedévében a helyközi személyszállítás utaskilométer-teljesítménye 5,8%-kal bővült

2017 II. negyedévében az áruszállítás tonnakilométerben mért teljesítménye 0,8%-kal nőtt, a szállított áruk tömege (71 millió tonna) pedig 2,0%-kal csökkent a 2016. II. negyedévihez képest. Az árutömeg 67%-át közúton, 18%-át vasúton szállították – derül ki a Szállítási teljesítmények, közúti közlekedési balesetek c. statisztikai tükör legújabb számából. 2017. április–júniusban a 4324 személysérüléses közúti közlekedési balesetből 11%-kal kevesebb, összesen 115 volt halálos kimenetelű.

 

A feldolgozóipar súlya a bruttó hozzáadott értékben hazánkban és Szlovéniában a második legnagyobb

A feldolgozóipar súlya a bruttó hozzáadott értékben hazánkban és Szlovéniában a második legnagyobb

A magyarországi ipari termelés és értékesítés főbb hazai jellemzőivel, valamint az ipar nemzetközi gazdasági környezetben és nemzetgazdaságban elfoglalt helyének bemutatásával foglalkozik a Jelentés az ipar 2016. évi teljesítményéről c. kiadvány, amelyből kiderül például, hogy a feldolgozóipar bruttó hozzáadott értékhez való hozzájárulása 2016-ban az EU-tagországokat nézve Csehország után hazánkban és Szlovéniában volt a legnagyobb.

 

103 jelzőszám a fenntartható fejlődésről

103 jelzőszám a fenntartható fejlődésről

A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon, 2016 c. kiadvány összesen 103 jelzőszám mentén elemzi hazánk emberi, társadalmi, környezeti, valamint gazdasági erőforrásainak állapotát. A kiadvány az elmúlt évekhez képest új szerkezetben, új indikátorokkal kiegészülve közöl információkat többek között a demográfia, az életkörülmények, az oktatás, valamint a munkaerőpiac területeiről.

 

Közel 650 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező személy szerezte meg 2011–2015-ben a magyar állampolgárságot egyszerűsített honosított eljárással

2011-2015-ben az új magyar állampolgárok száma megközelítette a 650 ezret

Az újonnan magyar állampolgárokká válók száma, főbb jellemzői a magyar állampolgárságról szóló törvény 2010. évi következtében jelentősen megváltoztak. Az új magyar állampolgárok c. kiadvány bemutatja, hogyan alakult 2011 és 2015 között a honosítottak száma határon belül és határon túl, illetve röviden felvázolja a 2011 előtti időszakot is.

 

Megvásárolható friss kiadványaink

Magyar statisztikai évkönyv, 2016

Magyar statisztikai évkönyv, 2016

A kötet 484 táblája a Magyarországot érintő legfontosabb jelenségek statisztikai megragadásához nyújt átfogó képet, területi és nemzetközi összehasonlítást biztosít, a hosszú idősorok segítségével pedig az időbeli változások tekinthetők át. Ebben az évben – az állandóság szem előtt tartása mellett – egy jelentős újítással segítjük a kötet használhatóságát: az ágazati fejezetek elején összefoglaló táblákat helyeztünk el az adott ágazat általános gazdasági jellemzőiről.


 

Közlekedési baleseti statisztikai évkönyv, 2016

Közlekedési baleseti statisztikai évkönyv, 2016

A kiadvány összefoglaló adatai tájékoztatást nyújtanak többek között a vasúti, a vízi, a légi és a közúti balesetek főbb jellemzőiről, a balesetek természetéről, azok okozóiról és okairól, az ittasan okozott balesetekről, a közútijármű-állományról.


 

Lakásstatisztikai évkönyv, 2016

Lakásstatisztikai évkönyv, 2016

Az évkönyv az építési engedélyek, a lakásépítések és -megszűnések, a lakásállomány, a lakáspiac és önkormányzati lakásgazdálkodás témájában tartalmaz részletes adatokat. Az összefoglaló országos és területi idősorokon túl a 2016. évről megyénkénti, városonkénti adatokat is közöl, sőt néhány témában járásonkénti mutatók is szerepelnek.


 

Tervezett és megjelent kiadványaink, honlapunkon közzétett adataink katalógusa

Megújult Katalógusunk segítségével egyszerűen tájékozódhatnak a megjelent és tervezett kiadványainkról, gyorstájékoztatóinkról, valamint adattábláink és a Tájékoztatási adatbázis várható frissítéséről. A Katalógusban lévő információkat többféle szempont szerint lehet szűrni és rendezni, megkönnyítve a kívánt témakörön belüli tájékozódást.

 

EU-INFO statisztikai szolgálat

Az EU-INFO Statisztikai Szolgálat segítséget nyújt minden olyan érdeklődőnek, akinek adatokra, információra, módszertani magyarázatokra vagy kiadványokra van szüksége az Európai Unió statisztikai rendszeréből, elsősorban az uniós tagállamokra vonatkozóan. A szolgáltatás – az Eurostat finanszírozásával – térítésmentesen vehető igénybe.
Az Eurostat honlapja az alábbi linken érhető el: link.
Kövessen bennünket a Facebookon és a Twitteren is!

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL
1024 Budapest, Keleti Károly utca 5–7.
Telefon: (+36-1) 345-6000
Honlap: www.ksh.hu

Lépjen velünk kapcsolatba! Facebook Twitter