Emlékek a KSH-ról

Ferge Zsuzsa portréja
Amikor Ferge Zsuzsát elsőéves korában egy koholt ügy miatt ki akarták zárni az egyetemről, tanára, Péter György, a Központi Statisztikai Hivatal akkori elnöke a segítségére sietett. Így került a későbbi szociológus, akadémikus a KSH-ba, és ő tett javaslatot a nagy társadalomstatisztikai felvételek készítésére. Vezetésével meg is kezdődött ez a munka, amelynek eredményeiről számos kiadványt jelentettek meg. Ferge Zsuzsa ma is vallja, hogy a KSH volt élete legfontosabb iskolája, szakmailag, emberileg is.
Kupa Mihály portréja
Az egykori pénzügyminiszter nem rejti véka alá, hogy rengeteget tanult a KSH-nál eltöltött néhány esztendő alatt, ebből ma is profitál. Részt vett az 1970-es népszámlálásban, majd megkapta feladatkörnek az államháztartást, amelynek statisztikáját akkor készítették el először. A számsorok a hivatalból történt távozását követően máig elkísérik, akár a Pénzügykutatóban dolgozott, akár a pénzügyi tárcát vezette – és akkor is, ha előadásokat tart.
Király Júlia portréja
A statisztikai adatok és adatforrások ismerete komoly előnyt jelentett a modellező közgazdász számára, de nem járt hátránnyal a Magyar Nemzeti Bank alelnöki székében sem. Király Júlia közgazdász a KSH-ban három „forgóhelyet” is kipróbált.
Lendvai János portréja
Lendvai János az Ipari Minisztériumból került elnökhelyettesként a KSH-ba, hogy irányítsa a magyar gazdaságstatisztikai rendszer uniós harmonizációját. Ezt komoly kihívásnak, s rendkívül érdekes feladatnak tartotta, s mint mondja, nem mechanikusan végezték e munkát, így jó néhányszor vitába szálltak az uniós partnerekkel, hiszen a magyar statisztikusokat nemzetközi szinten is kitűnő szakembereknek tartották.
Straub Elek portréja
Straub Elek már azt megelőzően is dolgozott a Központi Statisztikai Hivatal munkatársaival, hogy állásajánlatot kapott az intézménytől. Rengeteget tanult az ottani kollégáktól, és később is nagy előnyt jelentett számára, hogy tudta olvasni a számsorokat. Vallja, hogy egy vállalkozás munkájának értékelésénél, a fontos beruházási, piaci, munkaügyi döntésnél is a statisztikai adatok képezik a vállalatirányítás megbízható alapját.
Beck György portréja
Az informatikus Beck György a Központi Statisztikai Hivatal által felügyelt SZÁMKI-ban, majd a SZÁMALK-ban nem statisztikával foglalkozott, a számsorokat azonban nyomon kellett követnie a számítógépgyártó Digitalnál, illetve a Vodafone Magyarország Zrt. elnökeként most is tanácsos figyelnie az adatokra.