Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08)

7114 Pék, édesiparitermék-gyártó

Kenyérféleségeket, péksüteményeket és egyéb (tojással, margarinnal dúsított) termékeket állít elő, valamint előkészíti az édesipari alap- és segédanyagokat, előállítja, formázza, csomagolja a cukorka-, kávé-, csokoládé-, kemény cukrászati és liszttartalmú készítményeket.

Feladatai:

  1. az alapanyagok előkészítése és kimérése;
  2. az előkészített nyersanyagok összekeverése és tésztává gyúrása (kézi vagy gépi dagasztás), az így keletkező egynemű massza pihentetése;
  3. az érett, egy tömegben lévő tészta megfelelő nagyságú darabokra osztása és a termék formájának megfelelő alakítása;
  4. az alakítás során összetömörödött tésztadarabok kirakása megfelelő eszközökbe és meghatározott ideig előírt hőmérsékletű és páratartalmú helyen tartása (kelesztés);
  5. a termék nedvesítése (víz vagy tojáslé), mákozása, vagy magvakkal való megszórása és a felület megvágása;
  6. a nyers tészta megsütése különböző típusú kemencékben;
  7. a kemencéből kikerülő termékek hűtése, csomagolása és előkészítése tárolásra vagy elszállításra;
  8. a kakaóbab tisztítása, hántolása, pörkölése és a hibás szemek kiválogatása;
  9. a kakaómassza préselése és a kakaóvaj-kakaópor arányának ellenőrzése;
  10. a kakaópogácsa őrlése, a csokoládé gépi formázása, a csokoládétábla kiszedése a formából és a csomagológépek kezelése;
  11. a mártás és a töltelék mennyiségének lemérése és a gép utánállítása;
  12. cukorka, rágógumi készítéséhez a cukoroldat és egyéb összetevők összemérése;
  13. kávé pörkölése, csomagolása;
  14. gépek felügyelete, a szükséges beavatkozások elvégzése, a gép kisebb hibáinak kijavítása.

Jellemző munkakörök:

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

« Vissza