Ugrás a tartalomhoz

Általános célú adatigények - Nyilvános mikroadatfájlok elérése

Nyilvános mikroadatfájlok elérése

Nyilvános mikroadatfájlok keretében a KSH honlapján bárki számára hozzáférhető módon hozunk nyilvánosságra olyan erős felfedés elleni védelemmel ellátott mikroadat-állományokat, melyek a KSH biztonságos környezetében végzendő kutatómunkát segítik, illetve kutatási célból előkészített mikroadat-állományok formájában az oktatási, valamint kutatómunkát támogatják.

 

Ki férhet hozzá nyilvános mikroadatfájlokhoz?

Nyilvános mikroadatfájlok bárki számára korlátozás nélkül hozzáférhetőek a KSH honlapján. A hozzáférés minden esetben a KSH honlapon közölt felhasználási feltételek elfogadásával együtt lehetséges.

 

Nyilvános mikroadatfájlok típusai

A nyilvános mikroadatfájloknak alapvetően két fő típusát különböztetjük meg. A két típus alapvetően két különböző célt szolgál az alábbiak szerint:

 • Tesztfájlok
  A tesztfájlok olyan nyilvános mikroadatfájlok, amelyek a KSH belső környezetében elérhető mikroadatfájlok szerkezetével teljesen azonos struktúrával rendelkeznek. A tesztfájlok célja jellemzően a KSH biztonságos környezetében végzendő munka (nevezetesen programkódok előzetes megírásának) támogatása. Bővebben lásd: kutatószobai hozzáférés, távoli hozzáférés, távoli végrehajtás.
  A tesztfájlok adattartalma mesterséges adat, illetve erős felfedés elleni védelemmel ellátott valós adat is lehet. A tesztfájlokban az egyes változók valós, az éles állomány értékkészletének megfelelő értékeket vesznek fel. Céljával összhangban a tesztfájlok esetén nem teljesülnek a változók közötti logikai összefüggések. Ez azt jelenti, hogy az állományok egyetlen változóra sem reprezentatívak.
  Mindezekből következik, hogy a tesztfájlok elemzési, kutatási célra, érdemi következtetések levonására teljességgel alkalmatlanok, kizárólag a programfájlok elkészítésében való segítségnyújtás célját szolgálják.
 • Oktatási célú fájlok
  Az oktatási célú fájlok olyan erős felfedés elleni védelemmel ellátott nyilvános mikroadatfájlok, amelyek a KSH belső környezetében elérhető mikroadatfájlok néhány kiemelt változóját, illetve a belső környezetben elérhető mikroadat-állományból képzett változókat tartalmazzák.
  Az oktatási célú fájlok meghatározott összefüggések vizsgálatára alkalmasak, de kutatási célokra jellemzően alkalmatlanok.

A KSH honlapján az alábbi nyilvános mikroadatfájlok állnak a felhasználók rendelkezésre:

 • Tesztfájlok
  2011. évi népszámlálás személyi-, családi-, háztartási-, illetve lakásállományából képzett tesztfájlok a hozzá tartozó rekordleírásokkal és kódlistákkal együtt elérhetők a KSH népszámlálási oldalán.
 • Oktatási célú fájlok
  2011. évi népszámlálás adatállományából képzett oktatási célú mikroadatfájl a hozzá tartozó rekordleírással és módszertani leírással együtt elérhető a KSH népszámlálási oldalán.

Felhasználási feltételek
A KSH által nyilvánosságra hozott nyilvános mikroadatfájlok letöltése minden esetben a felhasználási feltételek elfogadásával együtt történik. A nyilvános mikroadatfájlokhoz való hozzáférés minden esetben a KSH honlapon közölt felhasználási feltételek felhasználó által történő elfogadásával együtt lehetséges.

Felhasználási feltételek a nyilvános mikroadatfájlokhoz

 

Kapcsolat

 

Cím: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 5–7.

Telefon: (+36-1) 345-6789

 

Lépjen velünk kapcsolatba!