Ugrás a tartalomhoz

Az európai statisztika gyakorlati kódexe

A hivatalos statisztika minősége: az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexe


Az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexe az Európai Statisztikai Rendszer (ESR) intézményei számára határoz meg követendő elveket. A Minőségbiztosítási Keretrendszerrel (Quality Assurance Framework, iránymutatás a Gyakorlati Kódex elveinek bevezetéséhez), valamint a Minőségügyi értelmező szótárral (Quality Glossary) kiegészítve a Kódex képezi az ESR közös minőségügyi keretrendszerének alapját, amely a hivatalos statisztika minőségét hivatott biztosítani. A Kódexet 2005-ben fogadták el, legutóbbi felülvizsgálatára 2017 novemberében került sor, a dokumentum ekkor egészült ki az ESR minőségügyi nyilatkozatával is.


A Kódex elvei három főbb területet fednek le: az intézményi környezetet, a statisztikai folyamatokat és a statisztikai termékeket. A megfogalmazott elvek végrehajtásának ellenőrzése már az elfogadás évében elkezdődött, fokozatosan épült az ellenőrzés rendszere: egységes önértékelő kérdőív alkalmazásával (2005-2006), helyszíni szakértői vizsgálatokkal (peer reviews, 2006-2007), és az intézkedési tervek teljesüléséről évente készített jelentésekkel. 2008-ban létrejött egy független bizottság a kódex ESR-beli alkalmazásának nyomon követésére, valamint a Kódex menedzselésével kapcsolatos tanácsadásra (ESGAB).


Az európai statisztikai hivatalok szakértői vizsgálatára eddig két alkalommal: 2006 és 2008 között, majd 2013 és 2015 között került sor. A második szakértői audit módszertanának kidolgozásában több tagország mellett Magyarország is részt vett. A Központi Statisztikai Hivatalban 2007-ben (a jelentés elérhető: magyar és angol nyelven), majd 2015-ben (jelentés elérhető: magyar és angol nyelven) tett látogatást az Eurostat és a tagállamok szakértőiből álló küldöttség.

Linkek:

  • Az Európai Statisztika Gyakorlati Kódexe (2017, magyar, angol)
  • ESR Minőségbiztosítási Keretrendszer (angol)
  • ESR Minőségügyi értelmező szótár (angol)
  • A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe (magyar, angol)