Ugrás a tartalomhoz

Besorolási állásfoglalások

  • Önbesorolás
    Besoroláskor főszabályként az önbesorolás elve érvényesül. Ezt segítik a honlap Osztályozások menüpontjában található statisztikai besorolások tartalmi meghatározásai, a fordítókulcsok, valamint a különböző keresőprogramok (pl. a TEÁOR- és ÖVTJ-keresőprogramok). Amennyiben az adott tevékenység, termék, szolgáltatás, gazdasági szervezet pontos besorolása – az adott osztályozás struktúrája, az elemek tartalmi meghatározásai, a módszertani útmutató és a fordítókulcsok ismeretében – nem egyértelmű vagy vitatott, a KSH Lépjen velünk kapcsolatba! felületen küldje meg kérdését munkatársainknak.
  • Besorolási javaslat
    Munkatársaink a Lépjen velünk kapcsolatba!-felületen az ügyfél által részletesen megírt, végzett tevékenységek/nyújtott szolgáltatások besorolási kódjainak használatára írásban javaslatot adnak, illetve tájékoztatást nyújtanak az állásfoglalás (írásos, bélyegzővel ellátott állásfoglalás formájában) elkészítésének térítési díj kötelességéről.
  • Statisztikai osztályozásokkal kapcsolatos besorolási állásfoglalások kiadása
    Amennyiben az ügyfél bélyegzővel ellátott állásfoglalást kér, munkatársaink a besorolási igény beérkezését követő 5 munkanapon belül árajánlatot küldenek a megrendelőnek. Az árajánlat elfogadásának visszaigazolása után legfeljebb 15 napon belül megküldik az elkészült besorolási állásfoglalást a megrendelőnek.

A besorolási állásfoglalások esetében a 7000 forint + áfa térítési díjat számítunk fel. http://www.ksh.hu/szolgaltatasaink-teritesi-dijai

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a besorolási állásfoglalások – miután az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény, valamint a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény egyedi ügyekben nem ruházza fel a KSH-t közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására irányuló hatáskörrel valamely tevékenység besorolása érdekében, ezért a KSH közigazgatási határozat hozatalára sem jogosult – jogi kötőerővel nem bírnak.
A KSH besorolási állásfoglalásai tényt, adatot vagy jogosultságot nem igazolnak, azok csupán felvilágosítást, útmutatást tartalmaznak.

Az egységes és következetes besorolás biztosítása érdekében besorolási javaslatot és állásfoglalást, vagy a már folyamatban lévő állásfoglalásokkal kapcsolatos információkat kizárólag írásban adunk ki.

Nómenklatúráink (TEÁOR, TESZOR, ÖVTJ) elérhetősége Hivatalunk honlapján:
TEÁOR
TESZOR
ÖVTJ
GFO

A tevékenység végzésének jogszabályi feltételeire (működési engedély, telepengedély, szakképesítés, iskolai végzettség stb.) vonatkozóan a KSH nem illetékes.

A végzettségekről, valamint a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről a területileg illetékes Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kirendeltségei nyújtanak személyre szabott tájékoztatást.
Elérhetőségük: https://mkik.hu/teruleti-kamarak.

A vámtarifaszámmal, (VTSZ, KN) áruosztályozással összefüggő kérdésekben nem a Központi Statisztikai Hivatal, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az illetékes.
Termékbesorolással (tarifálással) kapcsolatban a NAV Szakértői Intézete nyújt segítséget:
Nómenklatúra Osztály, 1163 Budapest, Hősök Fasora 20–24. Tel: (1) 402-2231, (1) 402–2233