Ugrás a tartalomhoz

Besorolási állásfoglalások

 • Önbesorolás
  Besoroláskor főszabályként az önbesorolás elve érvényesül. Ezt segítik a honlap Osztályozások menüpontjában található statisztikai besorolások tartalmi meghatározásai, a fordítókulcsok, valamint a különböző keresőprogramok (pl. TEÁOR-keresőprogram, ÖVTJ-keresőprogram).
  Amennyiben az adott tevékenység, termék, szolgáltatás, gazdasági szervezet pontos besorolása – az adott osztályozás struktúrája, az elemek tartalmi meghatározásai, a módszertani útmutató és a fordítókulcsok ismeretében – nem egyértelmű vagy vitatott, a KSH Lépjen velünk kapcsolatba! felületen küldje meg kérdését munkatársainknak.
 •  

 • Statisztikai osztályozásokkal kapcsolatos besorolási állásfoglalások kiadása
  Az Információszolgálat munkatársa a besorolási igény beérkezését követő 5 munkanapon belül árajánlatot küld a megrendelőnek. Az árajánlat elfogadásának visszaigazolása után legfeljebb 15 napon belül megküldi az elkészült besorolási állásfoglalást a megrendelőnek.
  A besorolási állásfoglalások esetében a 7000 forint + áfa térítési díjat számítunk fel. http://www.ksh.hu/szolgaltatasaink-teritesi-dijai

Figyelem! Az egységes és következetes besorolás biztosítása érdekében csak a KSH Információszolgálata ad ki állásfoglalást, kizárólag írásban!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a tevékenység végzésének jogszabályi feltételeire (működési engedély, telepengedély, szakképesítés, iskolai végzettség stb.) vonatkozóan a KSH nem illetékes.
Engedélyekről az engedélyt kiadó hatóságnál, önkormányzatnál, végzettségekről pedig a területileg illetékes Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kirendeltségeinél érdeklődhetnek. Elérhetőségük: https://mkik.hu/teruleti-kamarak.
Vámtarifaszámmal kapcsolatba a NAV Szakértői Intézetéhez lehet fordulni.

NAV Szakértői Intézete Nómenklatúra Osztály,
1163 Budapest, Hősök Fasora 20-24. Tel: (1) 402-2231, (1) 402-2233.

 

Nómenklatúráink (TEÁOR, TESZOR, ÖVTJ) elérhetősége Hivatalunk honlapján:
TEÁOR
TESZOR
ÖVTJ
GFO