Helyzetkép az iparról, 2020

Módszertan

Ipari termelés, értékesítés

Fogalmak, mutatók

Ipari tevékenység: az iparba sorolt szervezetek saját termelésű, illetve közvetített szolgáltatással készült ipari termékeinek gyártása és a teljesített ipari szolgáltatások.

Ipari tevékenység nettó árbevétele: a saját termelésű, illetve az alvállalkozók bevonásával előállított ipari termékek és a teljesített ipari szolgáltatások árkiegészítéssel növelt, jövedéki és regisztrációs adóval csökkentett, áfa nélküli ellenértéke.

Ipari termelés: az iparba sorolt vállalkozások és nonprofit gazdasági társaságok (a továbbiakban csak vállalkozások) ipari tevékenységének termelési értéke. E mutatót úgy számítjuk, hogy az ipari tevékenység árbevételét korrigáljuk a saját termelésű ipari készletek állományváltozásával. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás tevékenység ipari termelési értékéből – a többszörös halmozódás kiszűrése miatt – levonjuk az elosztásra átvett és tovább értékesített energia értékét.

Összes értékesítés: az iparba sorolt vállalkozások ipari tevékenységéből származó árbevétellel azonos.

Exportértékesítés: a saját termelésű, valamint az alvállalkozók bevonásával előállított ipari termékek külkereskedelmi áruforgalomban külföldi vevőnek történő értékesítésének, továbbá a külföldi igénybevevőnek végzett ipari szolgáltatás teljesítéskori forintértékét foglalja magában, függetlenül attól, hogy azt devizában, valutában, forintban illetve termék- vagy szolgáltatásimporttal egyenlítik ki. Az exportértékesítés árbevételének elszámolása szempontjából külföldi vevőnek minősül, ha a külföldi gazdasági tevékenységének székhelye, illetve állandó telephelye a Magyarország államhatárán kívüli területen van. Az exportértékesítés az Európai Unió országaiba való kiszállításokat is tartalmazza. A magyar adószámmal rendelkező, de külföldi székhelyű (nem magyarországi) vállalkozások felé történő értékesítés exportnak minősül.

Belföldi értékesítés: a belföldön értékesített saját termelésű, illetve alvállalkozók bevonásával előállított ipari termékek és a belföldön teljesített ipari szolgáltatások értéke. A belföldi értékesítés árbevételének elszámolása szempontjából belföld Magyarország területe. A belföldi értékesítés árbevételeként számoljuk el a vámszabad területen lévő vállalkozásnak történő értékesítés értékét, továbbá a vámszabad területen lévő vállalkozásnál a belföldi vállalkozásnak történő értékesítés értékét is.

Rendeltetési csoportosítás: A rendeltetési csoportok az Európai Unió előírásai szerint a szakágazatok csoportosítása útján jönnek létre, és 3 főcsoportra, valamint 4 alcsoportra oszlanak.

Ipari termelési és értékesítési volumenindexek: az iparba sorolt vállalkozások termelési értéke, illetve az értékesítés árbevétele tárgyidőszaki árszinten kifejezett összehasonlító áras adataiból Paasche-súlyozással számított mutató. Az ipari termelési és értékesítési volumenindexek az ipari termelési érték, illetve az értékesítési árbevétel árváltozástól megtisztított változását tükrözik.

Területi adatok: olyan megyei adatok, amelyek telephelyre vonatkoznak, azaz arra a megyére, ahol a termelőtevékenység ténylegesen folyik (tehát nem a vállalkozás székhelye szerinti adatok). A területi adatokat – a megfigyelési rendszer és a becslési eljárás következtében – az adatok megbízhatósága érdekében csak az ipar egészére határozzuk meg.

Termelékenységi index: az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés változását mérő mutató, amelyet a termelési volumenindex és a létszámindex hányadosaként számítunk.

Az adatok forrása

Az iparra vonatkozó termelési, értékesítési adatokat a „Havi teljesítménystatisztikai jelentés” ipar adatai alapján számítottuk.

Az adatszolgáltatók köre

Az ipari termelés és értékesítés megfigyelési köre: az ágazati bontású termelési és értékesítési, a területi bontású termelési, továbbá a rendeltetés szerinti ágazatcsoportonként közölt adatok az 5 fő és afeletti vállalkozások és nonprofit gazdasági társaságok vonatkoznak. A teljeskörűsített ipar összesen adat, amelyet a táblákban külön sorban szerepeltetünk („Ipar víz- és hulladékgazdálkodás nélkül, az összes vállalkozás adata”), valamennyi ipari vállalkozás adatát tartalmazzák, részben teljes körű (49 fő felett), részben reprezentatív megfigyelés (5–49 fő között), részben egyéb adatforrás alapján készült becslések (5 fő alatt) összegzéseként.

Becslési módszer

A reprezentatív megfigyelés rétegzett mintavételen alapul, a célsokaság a működő kisvállalkozások összessége, a mintavételi keret a Gazdasági szervezetek regisztere (GSZR), a rétegek az ágazatok, a létszám-kategóriák, valamint Budapest és a vidék (a vállalkozás székhelye szerint). A teljeskörűsítés egyszerű felszorzáson alapuló rétegzett átlagbecslés. A standard hibát a szokásos módon határozzuk meg. Az ipari termelés szakágazati és területi adatainak becslésénél az ágazatokra teljeskörűsített értékeket a minta, a vállalkozások száma és az egyes vállalkozások összes értékesítésének KSH-adatgyűjtésből vagy adóstatisztikából rendelkezésre álló utolsó adata alapján – létszám-kategóriánként, külön Budapestre és külön a vidékre – megbontjuk a szakágazatok között, majd a vidékre vonatkozó szakágazati értékeket a megyék között (a vállalkozás székhelye szerint).

Az ipari termelés területi adatainak becsléséhez a több telephellyel rendelkező, 49 fő feletti vállalkozások adatát megbontjuk a megyék között, a felosztás alapja a korábbi éves adatgyűjtés telepi táblájának az összes foglalkoztatott keresetére vonatkozó adata. 5–49 fő között a székhely szerinti adatokkal számolunk, mivel ebben a körben egy telephely a jellemző, és ez abban a megyében van, ahol a termelőtevékenység folyik.

Az 5 főnél kisebb létszámú ipari vállalkozások adatainak becslése az utolsó két év áfa adatai, az értékesítésnek az egyes értékesítési irányok szerinti megoszlása, valamint a működő vállalkozások száma alapján történik.

Az adatszolgáltatást nem teljesítők adatait átlagbecsléssel határozzuk meg.

Nómenklatúrák

Gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere (TEÁOR): a gazdasági tevékenységeknek a tevékenység jellege szerinti osztályozását jelenti. A TEÁOR alapján történik a gazdasági szervezeteknek a főtevékenységük jellege szerinti besorolása.

A gazdasági tevékenységek jelenleg érvényes egységes ágazati osztályozása, a TEÁOR '08 2008. január 1-jével lépett hatályba. A TEÁOR '08 az EU tagországaiban kötelezően alkalmazott NACE Rev. 2 magyar nyelvű változata.

Ágazati kód: a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerében a 4 hierarchiai szint (gazdasági ág, illetve alág, ágazat, alágazat, szakágazat) szerint részletezett tevékenységek jelölésére alkalmazott szám- és betűrendszer.

Ipari termelőiár-indexek

Fogalmak, mutatók

Ipari termelőiár-index: az iparba sorolt vállalkozások által előállított és értékesített termékek, szolgáltatások árváltozását tükrözi. Az indexet a TEÁOR szakágazati bontása szerinti csoportosításban számítjuk. A termelőiár-index a belföldi és az exportárindexek súlyozott átlaga. Az indexek aggregálása kétlépcsős Laspeyres-típusú súlyozással történik.

Belföldi értékesítés árindexe: a belföldre értékesített termékek, szolgáltatások nettó áraiból kiindulóan bázisidőszaki súlyozással képzett index.

Exportértékesítés árindexe: a külkereskedelem részére közvetlenül, bizományos vagy közös érdekeltségi rendszerben értékesített termékek áraiból kiindulóan, bázisidőszaki súlyozással képzett index.

Rendeltetési csoportosítás: az Európai Unió előírásai szerint (MIG: Main Industrial Grouping) a szakágazatokból képzett csoportok, mely alapján 3 fő-, és további 4 alcsoportra tagozódnak az ipari szakágazatok.

Számítási módszer: első lépésben a tárgyhavi láncviszonyszámot számoljuk ki reprezentánsonként. Ezt követően a termékcsoportos indexeket határozzuk meg a reprezentánsok árviszonyszámainak számtani átlagaként, majd szakágazatos árindexeket számítunk a termékcsoportok árindexének súlyozott számtani átlagaként. A súly az adott termékcsoportnak a tárgyévet két évvel megelőző évi éves értékesítése az adott értékesítési irányban.

Az adatok forrása

Az ipari termelőiár-indexeket az „Ipari termékek és szolgáltatások árjelentése” című KSH-kérdőív adatai alapján számítjuk.

Az adatszolgáltatók köre

Az árstatisztikai adatszolgáltatói kör reprezentatív és létszám-kategóriától független, a bányászat, a feldolgozóipar, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás, vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés ágazatból kijelölt vállalkozások. A reprezentatív ármegfigyelés havonta több mint 1300 gazdasági szervezetre és 5600 termékre terjed ki. A megfigyelt ár belföldi értékesítés esetén az általános forgalmi adó és fogyasztási adó nélküli, árbevételbe beszámító árkiegészítéssel együttes alapár, külkereskedelmi értékesítés esetén a határparitásos teljesítéskor érvényes árfolyamon forintra átszámított ár.

Beruházás

Fogalmak, mutatók

Nemzetgazdasági beruházási tevékenység: a tárgyi eszközök beszerzése, létesítése, előállítása, a meglévő tárgyi eszközök bővítése, rendeltetésének megváltoztatása, átalakítása, felújítása, az elhasználtak pótlása, valamint az üzembehelyezésig, a raktárba történő beszállításig végzett mindazon tevékenység, amely az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolható. A beruházási tevékenység számbavétele teljesítményértéken történik.

Beruházás teljesítményértéke: tartalmazza a vételárat, a szállítási, raktározási, alapozási, szerelési, próbaüzemeltetési, üzembehelyezési költségeket, a beszerzésekkel kapcsolatos közvetítői költségeket, bizományi díjakat, támogatásokat, adókat, vámköltségeket, az előzetesen felszámított le nem vonható általános forgalmi adót, valamint azokat az egyéb költségeket, amelyek a beruházott eszközhöz egyedileg kapcsolhatók (pl.: tervezési, átírási és más járulékos költségek). Az előzetesen felszámított levonható általános forgalmi adó nem része a beruházási teljesítményértéknek. A beruházási teljesítményérték számbavétele független a pénzügyi teljesítéstől.

Beruházások volumenindexe: a beruházási teljesítményérték tárgyidőszaki árszinten kifejezett, összehasonlító áras adataiból, Paasche-súlyozással számított mutató, amely a beruházási teljesítményérték árváltozástól megtisztított változását tükrözi.

Az adatok forrása

A tárgyévi beruházási adatok a negyedéves beruházás-statisztikai jelentésből származnak, részben becsléssel készültek.

Az adatszolgáltatók köre

A beruházási tevékenység megfigyelése a 49 főnél többet foglalkoztató vállalkozásoknál és létszám-kategóriától függetlenül a költségvetési és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervezeteknél teljes körű, az 5–49 főt foglalkoztató vállalkozások esetében rétegzett mintavételen alapuló, reprezentatív. Az 5-nél kevesebb főt foglalkoztató vállalkozások adatai szakértői becslésen alapulnak. Az adatszolgáltatói körbe beletartoznak a kijelölt non-profit szervezetek is.

Az adatok teljeskörűsítése egyszerű felszorzáson alapuló átlagbecslés. A standard hibát a hagyományos módon határozzuk meg.

Munkaügy

Fogalmak, mutatók

Alkalmazásban állónak tekintendő az a munkavállaló, aki a munkáltatóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, és munkaszerződése, munkavégzésre irányuló megállapodása alapján, folyamatos foglalkoztatás mellett, havi átlagban legalább 60 munkaórában (tört havi munkaszerződés esetén egész havi teljesítésre átszámítva) munkadíj ellenében munkavégzésre kötelezett.

A bruttó keresetek minden esetben a teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkoznak. A mindenkori havi átlagkereset részét képezi az alapbér, illetve törzsbér, a bérpótlékok, a kiegészítő fizetés, valamint a prémium, a jutalom, a 13. és további havi fizetés is.

A nettó kereset (kedvezmények figyelembevétele nélkül) a bruttó átlagkeresetből a munkavállalót terhelő közterhek, azaz a munkaerőpiaci járulék, az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulék, továbbá a személyi jövedelemadó levonásával számított adat. Az adókedvezmények hatása – ha erre külön utalás nincs – a számításnál nincs figyelembe véve.

Az adatok forrása

Az adatok forrása 2018-ig az intézményi havi munkaügy-statisztikai adatgyűjtés, 2019-től adminisztratív adatok.

Az adatok vonatkozási köre

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások, költségvetési intézmények teljes köre, valamint a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek.

Nómenklatúrák

Az idősoros adatokat a mindenkor érvényes TEAOR szerint közöljük.

Egyéb módszertani megjegyzések

Az intézményi munkaügy-statisztikai adatgyűjtési rendszerben 2018-ban módszertani korrekciót vezettünk be, melynek lényege, hogy a KSH a létszám-kategóriák éves rögzítéséhez az évközi járulékbevallásokból becsült létszámokat is felhasználta, hogy a munkaügy-statisztikai adatgyűjtés vonatkozási körébe tartozó szervezetek esetén a célsokaság tárgyévi összetételét jobban tükröző háttérinformációk álljanak rendelkezésre. A módszertani változás egyszeri, jelentősebb átrendeződést okozott a referenciasokaság összetételében, így a 2018 januárjától közzétett értékösszegadatok tekintetében (létszám, keresettömeg, munkajövedelem-tömeg, munkaóratömeg esetén) jelentős törés mutatkozik az idősorban. A publikált fajlagos mutatók (pl.: átlagkereset, egy főre jutó munkaóra) összehasonlíthatóságát a fenti jelenség alapvetően nem korlátozza.

2019-től megváltozott az adatok forrása, emiatt a korábbi évek adataival való összehasonlíthatóság korlátozott.

Az előző év azonos időszakához mért százalékos változást kifejező indexmutatók közléséhez mind 2018-ban, mind 2019-ben a fent vázolt módszertani változás hatását kiszűrő becslést használunk, ezért a publikált indexek eltérhetnek a korábban közzétett adatokból számítható értékektől.

Vállalkozások száma

Fogalmak, mutatók

Regisztrált vállalkozás: a megfigyelés időpontjában az adminisztratív nyilvántartásban szereplő, jogilag létező, adószámmal rendelkező egység, beleértve az adott időpontban csőd-, felszámolási és végelszámolási, valamint kényszertörlési eljárás alatt állókat is.

Gazdálkodási formák szerint a vállalkozások köre tartalmazza a jogi személyiségű és jogi személyiség nélküli társas vállalkozásokat és az önálló vállalkozókat.

Önálló vállalkozó: az egyéni vállalkozóról szóló törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, más törvény hatálya alá tartozó egyéb egyéni vállalkozó (pl. közjegyzők, ügyvédek, magánállatorvosok), valamint az adószámmal rendelkező magánszemély (pl. szellemi szabadfoglalkozásúak, mezőgazdasági őstermelők) is.

Társas vállalkozás: a kiadványban alkalmazott társas vállalkozás fogalmán az önálló vállalkozók kivételével az összes többi vállalkozást értjük.

Az adatok forrása

A regisztrált ipari vállalkozások adatainak forrása a Központi Statisztikai Hivatal által üzemeltetett Gazdasági Szervezetek Regisztere.