A fogyasztói árak alakulása 2020-ban

Módszertani megjegyzések

A Covid19-járvány hatása a fogyasztóiár-összeírás módszertanára

2020-ban az új koronavírus okozta járvány áprilistól a fogyasztói árak gyűjtését és a fogyasztóiár-index számítását is befolyásolta. A megszokott, összeírók által történő helyszíni összeírásra egészen júniusig nem volt lehetőség, ezért a KSH alternatív árösszeírási módszereket alkalmazott (internetes gyűjtés, telefonos, illetve e-mailes megkeresés). A felíróhelyek egy része a járvány időszakában, április és június között, illetve novemberben és decemberben, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően zárva tartott, így ennek eredményeként az összegyűjthető árak száma csökkent.

A KSH a tényleges megfigyelésekkel nem rendelkező reprezentánsok, illetve fogyasztási csoportok árindexének pótlásánál elsődlegesen az Eurostatnak az új koronavírus okozta járvány idejére adott módszertani javaslatát vette alapul. Ennek alapján határozta meg az alkalmazott pótlási módszereket, amit alapvetően az adott reprezentáns árváltozási és szezonális jellege, illetve fogyasztási szokásai befolyásoltak.

Az összeírás szempontjából érintett csoportok, illetve reprezentánskörök a következők voltak:

  • egészségügyi szolgáltatás: gyógyfürdőbelépőjegy-árak,
  • utazás egyéb távolsági úti céllal: repülőjegyárak,
  • kulturális és szabadidő szolgáltatás: színház, mozi, múzeum, állatkert, uszoda, élményfürdő, futballmérkőzések belépőjegyárai,
  • oktatási szolgáltatás: felsőoktatási intézmények kollégiumainak havi térítési díja,
  • üdülési szolgáltatás: szálláshelyek, valamint külföldi és belföldi üdülések árai,
  • házon kívüli étkezés (éttermi étkezés árai; iskolai, óvodai étkezési díjak).

A kevesebb megfigyelésen alapuló számítás az ajánlott továbbvezetési módszereket alkalmazva összességében nem befolyásolta jelentősen a fogyasztóiár-index minőségét.