Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08)

5134 Szakács

Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, elkészíti az ételeket éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, magánháztartásokban.

Feladatai:

  1. étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása;
  2. meglévő készletek felmérése, a szükséges nyersanyagok megrendelése;
  3. a nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolás, főzés, sütés);
  4. ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tárolása;
  5. segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása;
  6. sütők, rostélyok, pecsenyesütők és egyéb konyhai berendezések hőmérsékletének szabályozása, a konyha, a konyhai berendezések, a kiszolgáló területek stb. felügyelete és takarítása a biztonságos és higiénikus ételkezelési előírások betartása érdekében;
  7. nagy konyhai berendezések, pl. rostélyok, olajsütők és serpenyők üzemeltetése;
  8. a felhasznált alapanyagok tápértékének felmérését követően diétás ételek készítés.

Jellemző munkakörök:

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

« Vissza