Ugrás a tartalomhoz

HKÉF-naplóvezetés – az adatfelvétel végrehajtása

A háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel – HKÉF (Household Budget Survey) című lakossági felmérés a lakosság életkörülményeinek feltárására irányul, a Központi Statisztikai Hivatal hajtja végre.

A felvétel egész évben folyamatosan zajlik. A felvétel során mintegy 20 ezer magyar háztartást keresünk fel. A válaszadás önkéntes. Valamennyi adatot anonimizáltan és szigorúan bizalmasan kezelünk.

A Központi Statisztikai Hivatal megbízásából a STATEK (Statisztikai Elemző Központ Korlátolt Felelősségű Társaság) fényképes igazolvánnyal rendelkező kérdezője keresi fel a mintában szereplő háztartásokat, és tájékoztat a kétféle naplóvezetési lehetőségről:

1. A háztartások papíron
vagy
2. interneten keresztül vezethetik a háztartási naplót. Amennyiben ezt a kitöltési módot választják, és a kitöltés végén megadják e-mail címűket, részt vesznek a Központi Statisztikai Hivatal által szervezett nyereménysorsoláson, amely során vásárlási utalványt sorsolunk ki.

A naplóvezetési időszakot követően a háztartásokat a kérdező személyesen felkeresi, és egy rövid kérdőívet a háztartás minden tagjára vonatkozóan lekérdez. A háztartás gazdálkodását a legjobban ismerő személy válaszol, az egész háztartásra vonatkozóan.