A böngésző nem támogatja az SVG grafikákat


Amennyiben Internet Explorer 8 vagy korábbi verziót használ, úgy rendelkeznie kell egy SVG grafikát megjelenítő kiegészítővel. Az oldal megjelenítéséhez az Adobe SVG Viewert ajánljuk, melyet az alábbi hivatkozásról tud telepíteni: http://www.adobe.com/svg/viewer/install/auto/. Telepítést követően zárja be böngészőjét, majd nyissa meg újra ezt a lapot.

További információt a programról az Adobe webhelyén találhat: http://www.adobe.com/svg/viewer/install/

Speciális beállítások

Megjelenítés

Nyomvonalak

Makrogazdasági folyamatok a mezőgazdaságban

 

Módszertan

Az ábra vízszintes (x) tengelyén a mutatók előző évihez viszonyított változását, a függőleges (y) tengelyén pedig a hosszú távú trendtől való eltéréseket adtuk meg. A hosszú távú trend jelen esetben lineáris trendfelvétellel került meghatározásra.


Ez alapján négy lehetséges pozíciót vehetnek fel a mutatók értékei:

Trend fölötti és növekszik (zöld)

Trend fölött és csökken (sárga)

Trend alatti és növekszik (narancs)

Trend alatti és csökken (piros)


A mezőgazdaság makrogazdasági folyamataiban végbemenő éves változásokat a mezőgazdasági számlarendszer fő mutatóival (növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátása, élő állatok és állati termékek kibocsátása, a mezőgazdasági "ágazat" teljes kibocsátása, folyó termelőfelhasználás, bruttó hozzáadott érték, termelési tényezők jövedelme, vállalkozói jövedelem) jellemezzük.


A mutatók a 2000 és 2013 közötti időszakot ölelik fel. A mezőgazdasági makromutatók értékének éves változásában kimutatható a ciklikusság, valamint a jelentős ingadozás (Tábla).

Bezárás