Ugrás a tartalomhoz

Nemzetközi szakmai együttműködés

Ismét az ENSZ Statisztikai Bizottságának tagjává választották Magyarországot. Ez örömteli és egyben megtisztelő a hazánkat a Bizottságban képviselő Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számára, hiszen azt tükrözi, hogy nemzetközi téren is ismerik és elismerik a Hivatal magas színvonalú szakmai munkáját. Az ENSZ Statisztikai Bizottságának célja és feladata a statisztikai alapelvek, eljárások, módszerek világszintű összehangolása, nemzetközi sztenderdek kialakítása és azok alkalmazásának elősegítése. Ebben a KSH a 2012-2015 közötti időszakban betöltött tagság után ismét fontos szerepet vállal.

 

A Központi Statisztikai Hivatal mindig is aktívan vett részt a két- és többoldalú nemzetközi együttműködésekben és a regionális összefogásokban, elősegítve a tapasztalatcserét, a közös gondolkodást és nem utolsósorban a szakmai tudásátadást.

 

Szerepvállalásunk a nemzetközi támogatási projektekben jellemzően konzorciumi keretek között folyik, de bilaterális megállapodások által szabályozott együttműködéseket is folytatunk, továbbá egyszeri szakértésre érkező felkéréseket is örömmel teljesítünk.

 

Kiemelendő a szomszédos országokkal, azon belül is a V4-országokkal – 2018. április óta együttműködési megállapodásban foglalt közös célok mentén – folytatott szoros együttműködés, amelynek kézzelfogható termékei a négy országot bemutató összefoglaló kiadványok.