Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08)

8132 Vegyi alapanyagot és terméket gyártó gép kezelője

Beállítja, kiszolgálja, kezeli és felügyeli a vegyipari termékeket gyártó gépi berendezéseket.

Feladatai:

  1. vegyi alapfolyamatok elvégzése (oxidáció, redukció, halogénezés, nitrálás, észterezés, fermentáció, hidrolízis stb.);
  2. kémiai folyamatok elvégzése előtt a kiindulási anyagok előkészítése, tisztítása és finomítása fizikai úton (keverés, ülepítés, szűrés, centrifugálás, aprítás, homogenizálás, bepárlás, kristályosítás, desztillálás, abszorbeálás, extrahálás, hűtés, fűtés stb.);
  3. a késztermékek csomagolása és ellenőrzése;
  4. a rábízott gépek, berendezések ápolása, karbantartása;
  5. a gyártás során felmerülő egyszerűbb hibák elhárítása;
  6. a gyártási folyamat zavartalanságának biztosítása, a gépek alapanyaggal való ellátása;
  7. a rábízott berendezés működésének helyszíni műszeres ellenőrzése (mennyiségmérő, szintmérő, nyomásmérő, hőmérsékletmérő), és a szükséges szabályozási feladatok (hőmérséklet, nyomás, tömeg, térfogat, térfogatáram, pH, koncentráció stb.) elvégzése.

Jellemző munkakörök:

Néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozás:

« Vissza