KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2020. októberAz áprilisi mélypontot és a nyár eleji ingadozást követően augusztus óta csökkennek a lakbérek a kínálati oldalon. Ennek következtében az októberi lakbérek már az áprilisiaktól is elmaradtak, nagyjából a két évvel ezelőtti szintet érték el. Az előző hónaphoz mért csökkenés országosan és Budapesten is jelentősebb volt, mint augusztus–szeptemberben. Valamennyi fővárosi kerületcsoportban alacsonyabb áron kínálták a kiadó lakásokat, ami a budai hegyvidéki kerületekben volt a legérzékelhetőbb.

Tovább emelkedett a főváros túlsúlya a kiadó lakások kínálatában

A felhasznált adatok területi megoszlására jelentős nagyvárosi koncentráció, azon belül erőteljes fővárosi túlsúly jellemző. Budapest részesedése 2020 január–októberében 62% volt.

1. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

A kiadásra meghirdetett lakások nagysága Budapesten átlagosan 53, a megyeszékhelyeken 57 m2 volt. A kisebb településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 66 m2-t tett ki 2020 január–októberében. A legnagyobb alapterületű albérletek Pest megyében vannak.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,9% esetében családi házakat hirdettek meg.

2020 első tíz hónapjában a vizsgált hirdetések 46%-a magánszemélyektől, 54%-a közvetítőktől származott, utóbbiak aránya Budapesten 56% volt. Októberben az irodai hirdetők aránya kismértékben tovább emelkedett.

Harmadik hónapja mérséklődnek az albérletárak Budapesten

A nyár eleji időszakban megfigyelt piaci ingadozás után országosan augusztus óta folyamatosan mérséklődnek a lakbérek, októberben az előző hónaphoz képest 2,3%-kal csökkentek. Ennek következtében az októberi albérletárak a többhavi mélypontnak számító áprilisi szinttől is (0,9%-kal) elmaradtak. A fővárosban ennél kisebb eltérés alakult ki, az októberi lakbérek 0,4%-kal voltak alacsonyabbak az áprilisinál, ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyítva 2,4%-os csökkenés következett be. 2020 októberében az aggregált országos index a 2015. évi érték 130%-át érte el, 8,4%-kal kisebb az előző év azonos időszakinál.

2. ábra
A KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Budapesten 2020 októberében a 2015. évi bázisindex 124%-ot tett ki, az előző év azonos időszakinál 11,2%-kal alacsonyabb volt.

Októberben Budapest kerületcsoportjai közül leginkább a budai hegyvidéki kerületekben csökkentek a lakbérek, az előző hónaphoz képest 5,2%-kal, miközben a budai egyéb kerületeket alapvetően stagnálás jellemezte (–0,3%). A főváros pesti oldalán is mérséklődtek az árak: a pesti belső kerületekben 2,4, az átmeneti és a külső kerületekben pedig 2,2, illetve 1,3%-kal.

3. ábra
A budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Módszertani megjegyzések

A kerületek besorolása a budapesti kerületcsoportokba a következők szerint történt:

Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.

Budai egyéb kerület: III., XI., XXII.

Pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.

Pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.

Pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.

Az ingatlan.com adatbázisa lehetővé teszi a többszörös megjelenések azonosítását, és ez megoldja a hirdetési adatbázisok legnehezebben kezelhető problémáját, a többször meghirdetett esetek által okozott torzítást.

A lakásbérleti piac áralakulását leíró lakbérindexeket a különböző részsokaságokon elvégzett hedonikus regressziós elemzéssel állapítjuk meg. Mindegyik részindex esetében hasonló modellezési technikát alkalmazunk, és megegyezik a bevont változók köre is. Valamennyi modell a teljes időszakot fedi le. Az adatok 2015 májusától állnak rendelkezésre. A 2015. évi adatokat tekintettük a modellezés során kontrollnak, ennek megfelelően a számított indexeket minden esetben 2015. évi bázisindexként szerepeltetjük. A lakbérek időbeli változása – maga a lakbérindex – a havonként képzett idő-dummyk együtthatóiból adódik. Az összetételhatás megfigyelésére felhasználtuk a hirdetési adatbázisban elérhető, megfelelő kitöltöttségű lakásminőségi jellemzőket, valamint a KSH adatbázisaiból beemelt mutatókat. A célváltozót, az alapterületet és a település(rész)re jellemző lakáspiaci árszintet logaritmizálva, a kategoriális változókat pedig dummy formára alakítva vontuk be a modellekbe.

A különböző részindexek aggregálásával számított, valamennyi vizsgált hirdetést lefedő indexek közül jelen összeállításban a régiós részindexekből számított mutatót használjuk. A mellékelt táblákban emellett elérhetők a hirdetők szerinti rétegzésen alapuló és az egyetlen modell alapján számított mutatók is.

A részletes módszertani ismertetés elérhető a Lakbérindexet fejlesztett a KSH és az ingatlan.com c. kiadványban.

További adatok, információk

Táblamelléklet

Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu