KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. április



Harmadik hónapja emelkednek a lakbérek hazánkban: országosan és Budapesten egyaránt 1,3%-kal drágultak a kiadó lakások egy hónap alatt. A főváros valamennyi kerületcsoportjában az előző havinál magasabb áron kínálták a lakásokat. Az emelkedő tendencia ellenére a budapesti kínálatban domináló pesti belső kerületekben a 2020. januári csúcsnál még mindig közel 20%-kal alacsonyabb áron lehet lakást bérelni.

Tovább emelkedtek a lakbérek áprilisban

A lakbérek 2020 augusztusától az év végéig tartó folyamatos csökkenése 2021 januárjában megtorpant, majd februárban növekedésbe fordult át. A tendencia három hónapja tart, 2021 áprilisában az előző hónaphoz képest országosan és Budapesten egyaránt 1,3%-kal emelkedtek az árak, miközben az előző év azonos időszaki szintnél országosan 0,3, a fővárosban 1,0%-kal alacsonyabbak voltak. Áprilisban a 2015. évi bázisidőszakinak az országos index 131, a fővárosi 123%-át érte el.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A főváros valamennyi kerületcsoportjában drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz viszonyítva. Az emelkedés mértéke 1–2% körüli volt, a budai kerületcsoportokban valamivel meghaladta a pesti oldalon regisztráltakét.

A 2020. áprilisi mélypontnál egyedül a budai egyéb kerületek árai voltak magasabbak, a jelentősebb havi növekedés következtében 1,5%-kal meghaladták az előző év azonos időszaki, alacsony bázist. Ezzel szemben a pesti külső kerületekben 5,2%-kal kisebbek voltak az árak a tavaly áprilisinál.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Változatlan területi megoszlás jellemzi a kiadó lakások kínálatát

A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. Az arányokban továbbra sem történt jelentős elmozdulás: a 2021 január–áprilisában figyelembe vett hirdetések 66%-a fővárosi, 23%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

Az év első négy hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete gyakorlatilag nem változott a január–márciusi időszakhoz képest: Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb lélekszámú településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ugyanebben az időszakban 65 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 71 m2-esek voltak.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,5% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,8%-a volt családi ház.

2021 január–áprilisában Budapesten a hirdetések 36, országosan 38%-a származott magánszemélyektől. Az év eddig eltelt időszakában a magánhirdetők és az ingatlanközvetítők közötti megoszlás a 2020. évi átlaghoz képest érzékelhetően utóbbiak irányába tolódott el.

További adatok, információk

Módszertan

Táblamelléklet

Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu