Tartalomjegyzék Nyomtatás Bezárás

4.5. TURIZMUS, VENDÉGLÁTÁS – MÓDSZERTANI VÁLTOZÁS

Változás a kiskereskedelem- és vendéglátás-statisztikai adatgyűjtési rendszer módszertanában és az adatok közzétételében

A kiskereskedelem és vendéglátás forgalmi adatainak közzététele

A kiskereskedelem és vendéglátás forgalmi adatainak közzététele 2019. március 5-től megújult: az aktuális adatokat az adminisztratív adatforrással kiegészített módszerrel végzett adatgyűjtés eredményei alapján tesszük közzé. Az új módszertan alapján az érintett adatokat a korábbi gyakorlathoz képest teljesebb sokasági adatok alapján tudjuk előállítani, ami a mintavételi hiba csökkenésével járt. Az online pénztárgép adatok felhasználására való felkészülés során a KSH megvizsgálta az új adatforrás gazdaság fehéredésére gyakorolt hatását. Bővebben». Mindezek alapján az online pénztárgép adatok felhasználására épülő új módszertan eredményeként az adatok még megbízhatóbb képet közölnek a kiskereskedelem és vendéglátás forgalmáról, mint a korábbi, nagyobb mértékben mintavételes megfigyelésre alapozott gyakorlat.

Az adatok a KSH honlapján található STADAT táblák között a 4.5. Turizmus, vendéglátás címszó alatt érhetők el.

Az időbeli összehasonlíthatóság biztosítása érdekében a forgalmi adatokat 2015. januárig, a volumenindexeket 2016. januárig visszavezettük, amelyek a táblázatokban hozzáférhetők. A közölt táblázatok struktúrája a korábbiakhoz képest nem változott.

A 2019-et megelőzően alkalmazott módszertan alapján gyűjtött adatok továbbra is elérhetőek maradnak a felhasználók számára, a www.ksh.hu/stadat_evkozi_4_5_r linkre kattintva. A táblázatok 2018. decemberig tartalmazzák az adatokat, azonban felhívjuk felhasználóink szíves figyelmét, hogy az itt szereplő értékek az új módszertan alapján számított adatokkal korlátozottan összehasonlíthatók.

A megújult módszertanról részletes információkat a továbbiakban olvashat:

A kiskereskedelmi és vendéglátó üzletek adatainak becslése az új módszertan szerint

A kiskereskedelmi és vendéglátó üzletek forgalmának és a forgalom változásának a megfigyelése elektronikus kérdőívvel történik – kiegészülve adminisztratív adatátvételekkel –, amelynél az adatszolgáltató a vállalkozás, míg a megfigyelési egység az üzlet. Az alapsokaságot a KSH kereskedelmi regisztere (KERREG) biztosítja, ami az önkormányzatoktól félévi rendszerességgel átvett üzletnyilvántartásokból frissül. Az alapsokaságot teljeskörűen, illetve mintavételes eljárással megfigyelt részsokaságokra bontjuk.

A 48/2013. NGM rendelet (továbbiakban rendelet) alapján a kiskereskedelemben és vendéglátásban bevezetett online pénztárgépek (OPG) adatainak felhasználásával a KSH úgy növelte az adatszolgáltatói lefedettséget, hogy közben az adatszolgáltatói terheket megközelítőleg 80%-kal csökkentette.

A megfigyelt sokaság egy része így egyszerűsített kérdőívet, kisebb része teljes kérdőívet kap:

A kérdőíves adatgyűjtést azért szükséges továbbra is fenntartani, mert

Az adatok becslése a következő módon történik:

Az OPG-adatok esetében a kiugróan nagy tételeket a következő módon kezeljük: a NAV által havi rendszerességgel küldött, meghatározott küszöb feletti tételeket tartalmazó állományt a feldolgozáskor pénztárgépekre összesítjük. A teljeskörűen megfigyelendő vállalkozások esetében megtartjuk (elfogadjuk) az összesített adatállományban szereplő értékeket, az összes többi üzlet esetén viszont automatikusan töröljük (levonjuk) az összforgalomból a küszöb feletti összesített tételeket.

A hiányzó adminisztratív (OPG) adatokat egyedi szinten nem pótoljuk. A teljeskörűen megfigyelt vállalkozások esetében a hiányzó adatokat a vállalkozás előző évi azonos időszaki adatával pótoljuk, amennyiben ez az adat rendelkezésre áll. Ha nincs ilyen adatunk, de van előző időszaki adat, akkor ennek az adatnak az átlagos dinamikával vett szorzatával pótolunk. Ugyanígy az előző időszaki adat átlagos dinamikával vett szorzatával pótolunk a mintavétellel megfigyelt üzletek esetében. Amennyiben nem áll rendelkezésre előző időszaki adat, korrigált rétegátlaggal pótolunk.