Utolsó frissítés: 2016. március 17.

Adatszolgáltatók: gazdasági szervezetek által üzleti céllal üzemeltetett szálláshely (szálloda, panzió, kemping, üdülőhely, közösségi típusú szálláshely), kivéve az egyéb szálláshely szolgáltató tevékenységet végzők.

Szálláshely: a 239/2009. (X. 20.) korm. rendelet alapján szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített vagy használt épület (szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely), kivéve az egyéb szálláshely, illetve a falusi szálláshely-szolgáltatást nyújtó egységeket.

Szálláshely-szolgáltatás: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtása és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtása.

A gyorstájékoztatóban alkalmazott szállodai kategória megegyezik a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által kidolgozott szállodaminősítési rendszerrel. Az Európai Unió tagországainak jelentős részében egységesen alkalmazott szállodaminősítő rendszer a Hotelstars Union. A szállodák összesen adata tartalmazza azokat a szállodaegységeket is, amelyek kategóriamegjelölés nélkül üzemeltek. 2013. január 1-jétől a KSH publikációiban csak a védjegyrendszer szerint minősített tagszállodák adatait közli.

2012. júliustól a KSH csak azon működő gyógyszállodákról közöl adatokat, amelyek szerepelnek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főosztály nyilvántartásában.

Az egyéb bevételek a gyógy- és wellness-szolgáltatásokból, a nonprofit célú szálláshely-szolgáltatás igénybe vevőjétől származó, szállásdíjba foglalt egyéb bevételeket, valamint az üdülési jog után felszámított fenntartási költségeket is tartalmazza.

A kapacitásadatok csak a működő egységekre vonatkoznak.

Az indexek számításakor az összehasonlíthatóságot biztosítottuk.

A részadatok összegei – a kerekítések miatt – eltérhetnek az összesen adatoktól.

A kereskedelmi szálláshelyek tárgyévre vonatkozó havi adatai előzetesek.

Adatjavítás: az adatok – a hibás adatszolgáltatások visszamenőleges javítása, valamint a késedelmesen szolgáltatott adatok utólagos figyelembevétele miatt – a korábban publikáltaktól eltérhetnek.

A területi (régiós, megyei) adatok vizsgálatánál fennállhat az a jelenség, hogy az egyre részletesebb adatok felé haladva, valamely megfigyelési változó bontásában extrém indexek keletkeznek a beszámolási egységek csökkenése miatt.