Közzététel: 2018. december 11.

Növekedett a mezőgazdaság teljesítménye 2018-ban

A mezőgazdaság kibocsátási volumene 2018-ban 3,1%-kal növekedett, a növénytermesztési termékek volumene 1,8, az állattenyésztésé 5,7%-kal haladta meg a 2017. évit. Az ipari növények és a kertészeti termékek kivételével minden termékcsoportban bővülés történt.

2018-ban az előző évhez képest:

A növénytermesztés kibocsátásának volumene 1,8%-kal nőtt az első előzetes adatok szerint. A gabonafélék kibocsátása összességében 5,0%-kal lett nagyobb. A kukorica kibocsátása jelentősen emelkedett, a búzáé az előző évi szinten maradt. Az ipari növények kibocsátása 3,7%-kal kisebb volt az előző évinél, közülük a napraforgó volumene esett vissza a legnagyobb mértékben, és csupán a repcéé emelkedett. A takarmánynövények kibocsátása 2,6, a gyümölcsféléké 11%-kal bővült, a burgonyáé változatlan maradt. A kertészeti termékek volumene 3,0%-kal csökkent, a paradicsom termelésének növekedése csak mérsékelni tudta a visszaesést.

Az élő állatok kibocsátása 8,1, az állati termékeké 0,6%-kal több volt, így az állattenyésztés teljes termelési volumene 5,7%-kal múlta felül az egy évvel korábbit. Az összes megfigyelt állatfaj kibocsátása növekedett, a legnagyobb mértékben a baromfié. Az állati termékek közül a tej kibocsátása kismértékben emelkedett, a tojásé lényegében változatlan maradt.

mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,5%-kal nőtt, volumene – az árak 1,4%-os emelkedése mellett – 3,1%-kal bővült.

folyó termelőfelhasználás volumene 1,8, árindexe 4,1%-kal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül jelentősen nagyobb lett a takarmány volumene, miközben a többi ráfordítás növekedése 2,0%-on belül maradt.

bruttó hozzáadott érték előző évi áron 4,8, folyó áron 2,4%-kal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 3,9%-kal visszaesett.

A termelési tényezők jövedelme 2,3, a vállalkozói jövedelem 0,9%-kal növekedett. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 2,7%-kal emelkedett.