Közzététel: 2019. december 11.

Emelkedett a kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1%-kal nőtt 2019-ben. Ehhez a termelési volumen 0,7%-os csökkenése, valamint a termelői árak 3,8%-os emelkedése járult hozzá. A növénytermesztés volumene 2,3%-kal mérséklődött, az állattenyésztésé 1,7, a szolgáltatásoké 1,0%-kal nőtt.  A gabonafélék, az élő állatok és a burgonya kivételével a mezőgazdasági termékek termelése stagnált vagy csökkent.

2019-ben az előző évhez képest:

A növénytermesztés termelési volumene 2,3%-kal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 3,3%-kal lett nagyobb, a kukorica és a búza termelése egyaránt nőtt. Az ipari növények mennyisége 8,2%-kal kisebb volt az előző évinél, az olajos magvúak közül a repce termelése esett vissza a legnagyobb mértékben, és csupán a fehérjenövényeké emelkedett. A takarmánynövények mennyisége 1,0, a kertészeti termékeké 5,7, a boré 10%-kal kisebb lett. A gyümölcsfélék mennyisége 13%-kal csökkent, az őszibarack termelésének növekedése csak mérsékelni tudta a visszaesést.

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,7%-kal nőtt. Az élő állatok mennyisége 2,5%-kal emelkedett, elsősorban a szarvasmarha- és a sertéstartás bővülése miatt. A juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott, a baromfié csökkent. Az állati termékek termelése változatlan maradt.

mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 3,1%-kal nőtt, termelési volumene – az árak 3,8%-os emelkedése mellett – 0,7%-kal csökkent.

folyó termelőfelhasználás volumene 0,7, ára összességében 3,3%-kal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat volumenében következett be jelentős bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül a műtrágya felhasználása csökkent.

bruttó hozzáadott érték 1,7%-kal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,0%-kal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 1,7, a vállalkozói jövedelem 0,2%-kal növekedett.

A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 0,3%-kal elmaradt az előző évitől.