Közzététel: 2020. december 11.

4,1%-kal nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 4,1%-kal nőtt 2020-ban. A termelési volumen 2,1%-kal csökkent, az árak 6,3%-kal emelkedtek. A növénytermesztés volumene 2,9, az állattenyésztésé 1,6%-kal mérséklődött, a szolgáltatásoké 3,0%-kal nőtt.  A burgonya és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoport termelése csökkent vagy nem változott.

2020-ban az előző évhez képest:

A növénytermesztés termelési volumene 2,9%-kal mérséklődött az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 1,1%-kal kisebb lett, a búza 7,0%-os csökkenését csak az árpa (3,6%) és a kukorica (3,2%) termelésének növekedése ellensúlyozta. A tavasz aszályos időjárása a repce fejlődését viselte meg a leginkább, termésmennyisége 14%-kal visszaesett, a napraforgóé nőtt, a fehérjenövényeké szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 3,7%-kal zsugorodott. A takarmánynövények és az egyéb növényi termékek mennyisége nem változott, a kertészeti termékeké 0,6%-kal kisebb lett. A gyümölcsfélék mennyisége a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18%-kal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség. A szőlő mennyisége is visszaesett, 8,0%-kal, ennek ellenére a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,6%-kal mérséklődött. Az élő állatok termelése 2,9%-kal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. A szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott. Az állati termékek termelése 1,3%-kal nagyobb lett, a nyers tehéntejé nőtt, a többi termék előállítása nem változott.

mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1%-kal nőtt, termelési volumene – az árak 6,3%-os emelkedése mellett – 2,1%-kal csökkent.

folyó termelőfelhasználás volumene 0,7, ára összességében 0,2%-kal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat, a műtrágya-felhasználás és a mezőgazdasági szolgáltatások volumenében következett be bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül az állati takarmányok felhasználása csökkent.

bruttó hozzáadott érték 8,6%-kal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 5,9%-kal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 9,5, a vállalkozói jövedelem 14,9%-kal növekedett.

A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 10%-kal meghaladta az előző évit.