Közzététel: 2022. december 7.

15%-kal bővült a mezőgazdasági kibocsátási érték

2022-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 15%-kal több az egy évvel korábbinál. A bővüléshez az árak 42%-os emelkedése járult hozzá. A teljes termelési volumen 19, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1%-kal kisebb, a szolgáltatásoké 1,0%-kal nagyobb volt. A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály az összes haszonnövény termesztését akadályozta. A ráfordítások jelentős drágulása az állattenyésztést is visszavetette.

2022-ben az előző évhez képest:

A növénytermesztés termelési volumene 28%-kal csökkent az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 37, ezen belül a kukoricáé 57, a zabé 51, a rozsé 32, a búzáé 18 és az árpáé 10%-kal esett vissza. A repce termésmennyisége 38, a napraforgóé 35%-kal lett kisebb, a fehérjenövényeké és a dohányé szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 34%-kal zsugorodott. A takarmánynövények volumene 9,7, a kertészeti termékeké 7,8, a burgonyáé 16%-kal csökkent. Az egyéb növényi termékek és a gyümölcsfélék mennyisége változatlan maradt. Az őszibarack termésmennyisége az előző év alacsony bázisához képest 65%-kal növekedett. A szőlő mennyisége 1,9%-kal csökkent.

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 6,1%-kal mérséklődött. Az élő állatok termelése 8,0, az állati termékek termelése 2,0%-kal csökkent.

mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 15%-kal nőtt, termelési volumene – az árak 42%-os emelkedése mellett – 19%-kal csökkent.

folyó termelőfelhasználás volumene 5,7%-kal mérséklődött, ára összességében 43%-kal emelkedett. Az első adatok alapján a szolgáltatási díjon kívül az összes ráfordítás volumenében csökkenés következett be, a legnagyobb mértékű (15%) a műtrágya- és talajjavítószer-felhasználás esetében.

bruttó hozzáadott érték 15, volumene 38%-kal szűkült. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,3%-kal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 1,4%-kal növekedett, a vállalkozói jövedelem 3,1%-kal esett vissza.

A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 4,9%-kal lett kevesebb az előző évhez képest.