Magyarország, 2021. I–III. negyedév

Kilábalás és kockázatok

A hazai gazdaság 2021. I–III. negyedévi teljesítménye 1,4%-kal haladta meg a járvány előtti, 2019. azonos időszaki szintet, a korlátozásokkal leginkább sújtott ágazatoké azonban még elmaradt attól. A gazdasági kilábalást nehezítette az akadozó alapanyag- és alkatrészellátás, valamint az energia és a nyersanyagok világpiaci árának emelkedése. A népmozgalmi folyamatok közül a halálozások ingadozását a járvány dinamikája határozta meg, miközben a gyermekvállalási és a házasodási kedv tovább emelkedett.

Mi jellemezte a makrogazdasági folyamatokat?

A gazdasági teljesítmény Kínában egy, az Egyesült Államokban három, az Európai Unióban öt negyedéven keresztül csökkent a járvány miatt

2021 I–III. negyedévében a globális gazdasági folyamatok középpontjában továbbra is a koronavírus okozta világjárvány és az ezzel összefüggésben hozott intézkedések álltak. A korlátozások ebben az időszakban már kevésbé fogták vissza a gazdasági teljesítményt, mint a járvány kitörésekor, azonban a termelési és az ellátási láncok még akadoztak. Emellett az energia- és a nyersanyagárak jelentős drágulása is kihívást jelentett, amit részben a gazdasági visszaesés után felpörgő kereslet, részben a kínálati oldalon jelentkező problémák (például az időjárás miatti termeléskiesés) okoztak. Az áremelkedés elsősorban az energiatermelő és a nagy energiaigényű ágazatokat érintette, de közvetve más termékek árába is beépült. Az inflációt a gazdaság élénkítésére fókuszáló és jellemzően magas hiánnyal tervezett állami költségvetések is gyorsították. Mindez a monetáris döntésekre is hatással volt, de a vezető jegybankok továbbra is alapvetően laza pénzügyi és hitelpolitikát folytattak.

A világgazdaság meghatározó szereplői közül a pandémia kiindulópontjának számító Kínában csupán 2020 I. negyedévében csökkent a gazdaság teljesítménye, ezt követően újból növekedési pályára állt. Az ázsiai ország bruttó hazai terméke (GDP) 2021 I–III. negyedévében 9,8%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A növekedéshez lényegében a gazdaság mindegyik területe hozzájárult.

A világgazdaság másik nagy centrumában, az Egyesült Államokban az első három negyedév átlagát tekintve 5,7%-kal nőtt a GDP volumene, és ott is meghaladta a járványt megelőző, 2019. I–III. negyedévi szintet. A háztartások fogyasztása és a bruttó állóeszköz-felhalmozás is számottevően emelkedett. Részben ezek importigénye miatt a behozatal volumene dinamikusan bővült, az export viszont csak a II. negyedévtől élénkült, így a külkereskedelem egyenlege visszafogta az amerikai gazdaság teljesítményét.

1. ábra
A GDP volumenváltozása a világgazdaság legnagyobb közpotjaiban*

A szűkebb környezetünket jelentő Európai Unióban (EU27_2020) a járvány miatti gazdasági visszaesés nagyobb volt és tovább tartott, mint Kínában vagy az Egyesült Államokban. Az uniós GDP volumene 2021 I–III. negyedévben 5,3%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbi, alacsony bázisnál, de a két évvel azelőttitől még 1,8%-kal elmaradt. A 2020. I–III. negyedévihez képest mindegyik tagállamban nőtt a gazdaság teljesítménye, és többségükben már a 2019. I–III. negyedévit is meghaladta. A legnagyobb uniós nemzetgazdaságokban azonban még nem érte el a GDP volumene a pandémia előtti szintet: Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban különösen nagy visszaesést okozott a járvány kitörése, az akkor kevésbé csökkenő német gazdaságban pedig a kilábalás akadozik. Németország GDP-jét 2021 első kilenc hónapjában többek között az autóipar globális chiphiánya is visszafogta, és részben ez okozta azt is, hogy a járműgyártásra leginkább támaszkodó visegrádi országok (V4) közül Szlovákia és Csehország gazdasági teljesítménye sem érte még el a járvány előtti szintet.

2. ábra
A GDP volumenváltozása az uniós tagországokban, 2021. I–III. negyedév

A magyar gazdaság teljesítménye a járvány előtti szintet is meghaladta

A legtöbb uniós tagállamhoz hasonlóan hazánkban is 2021 II. negyedévében ért véget a járvány miatti gazdasági visszaesés. A növekedés a III. negyedévben folytatódott, így az I–III. negyedévben az egy évvel korábbinál összességében 7,1, a két évvel korábbinál 1,4%-kal nagyobb volt a gazdaság teljesítménye. Utóbbi a járvány okozta válságból való viszonylag gyors kilábalást jelzi.

3. ábra
A GDP volumenváltozása

A növekedéshez a gazdaság csaknem mindegyik területe hozzájárult, sok ágazat teljesítménye már a járvány előtti szintet is felülmúlta. Az ipar bruttó hozzáadott értéke 13%-kal volt magasabb, mint 2020 I–III negyedévében, amikor a járvány begyűrűzését követő gyárleállások miatt jelentősen visszaesett a termelés. Az ipar elsősorban az I. félév gazdasági növekedésében játszott fontos szerepet, a III. negyedévi bővüléshez már kevésbé járult hozzá, jórészt a járműgyártás alkatrészellátási problémái miatt. (A legtöbb ipari alágban a termelés volumene meghaladta járvány előtti szintet.) Az építőipar teljesítménye szintén 13%-kal bővült az előző év azonos időszakihoz képest, de a két évvel korábbi csúcstól még elmaradt. (A pandémiát megelőző három évben rendre két számjegyű mértékben nőtt az építőipar bruttó hozzáadott értéke.)

Az egyes szolgáltatásokat a járvány megfékezésére hozott intézkedések eltérően érintették. Néhány ágazatban csak a harmadik hullám lecsengésével, 2021. május–júniusban kezdődhetett meg a kilábalás. A leginkább sújtott szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás teljesítménye 1,6%-kal emelkedett az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázishoz képest, ugyanakkor mindössze kétharmada volt a 2019. I–III. negyedévinek. Szintén elmaradt a járvány előtti szintjétől a szállítás, raktározás, a művészet, szabadidő, valamint – a halasztható ellátások, beavatkozások szüneteltetése miatt – az egészségügy, szociális ellátás bruttó hozzáadott értékének volumene. A szolgáltatások közül a legnagyobb mértékben, 11%-kal az információ, kommunikáció teljesítménye emelkedett, a járvány miatti korlátozásokkal ugyanis tovább nőtt az igény az infokommunikációs technológiák és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások iránt.

1. tábla

A bruttó hozzáadott érték és a GDP volumenváltozása, 2021. I–III. negyedév

Megnevezés 2019 2020
I–III. negyedévéhez képest
Mezőgazdaság –10,0 –0,8
Ipar 2,2 13,1
Építőipar –2,7 12,9
Kereskedelem 9,1 7,7
Szállítás, raktározás –4,9 5,2
Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás –34,8 1,6
Információ, kommunikáció 16,1 11,2
Pénzügyi szolgáltatások 8,8 4,4
Ingatlanügyletek 4,4 2,3
Üzleti szolgáltatások 0,3 6,7
Közigazgatás 2,6 1,3
Oktatás 2,1 2,4
Egészségügy, szociális ellátás –8,4 9,9
Művészet, szabadidő –11,1 3,7
Termékadók egyenlege 2,5 6,1
GDP összesen (piaci beszerzési áron)a) 1,4 7,1

a) A termékadók és –támogatások egyenlegével együtt.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztásának volumene 2,8%-kal nagyobb volt, mint 2020 I–III. negyedévében – amikor a pandémia miatt hatévi emelkedés után a lakosság visszafogta a költekezéseit –, felülmúlta a 2019. I–III. negyedévi szintet is. (A járvány alatt a fogyasztás csökkenésével párhuzamosan a háztartások megtakarítási rátája emelkedett.) A bruttó felhalmozáson belül a vállalatok körében jelentős készletezés történt. A beruházási aktivitástól függő bruttó állóeszköz-felhalmozás – háromévi kiemelkedő bővülést követően – 2020 I–III. negyedévében csökkent, a IV. negyedévtől viszont újból emelkedett. Volumene 2021 első kilenc hónapjában 8,7%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, de a két évvel korábbi csúcspontjától még 2,3%-kal elmaradt. A külkereskedelem a belföldi felhasználásnál kisebb mértékben járult hozzá a gazdaság I–III. negyedévi növekedéséhez.

4. ábra
A GDP volumenváltozásához való hozzájárulás mértéke a termelési és a felhasználási oldalon, 2021. I–III. negyedév

A vállalkozásoknak köszönhetően tovább gyorsult a nemzetgazdasági beruházások bővülése

A beruházások 2017 I. negyedéve óta tartó folyamatos bővülését a járvány csak 2020 II. és III. negyedévében törte meg. A beruházások volumene 2021 I. negyedévében 0,2, a II.-ban 11, a III.-ban pedig már 12%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Így a III. negyedévre a beruházási szint – a szezonálisan kiigazított adatok alapján – rekordmagas szintre emelkedett. Ezek eredményeként 2021 I–III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházásokBudapest és a megyék beruházási adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.[1] volumene 8,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, számottevően hozzájárulva a gazdasági teljesítmény emelkedéséhez.

Az I. negyedévben a költségvetés és a háztartások beruházási aktivitása támogatta, a vállalkozásoké visszafogta a nemzetgazdasági beruházásokat. A II. negyedévben már a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások fejlesztései járultak hozzá legnagyobb mértékben a beruházások bővüléséhez, a III. negyedévben pedig tovább nőtt a vállalkozások szerepe a fejlesztésekben. A nemzetgazdasági beruházások január-szeptemberi növekedése szinte teljes egészében nekik volt köszönhető, miközben a költségvetési szervek visszafogták a volumenemelkedést.

5. ábra
A nemzetgazdasági beruházások volumenváltozásához való hozzájárulás gazdálkodási forma szerint

Anyagi-műszaki összetétel szempontjából a 2021. I–III. negyedévi fokozódó beruházási aktivitást nagyobbrészt a teljesítményérték 42%-át képviselő gép- és berendezésberuházások előző év azonos időszakához viszonyított 13%-os volumennövekedése okozta. A beruházásokon belül nagyobb (57%-os) részarányt kitevő építési beruházások 5,4%-kal bővültek.

A beruházások alakulását leginkább befolyásoló gazdasági területek közül:

  • A legnagyobb súlyt (a beruházások 26%-át) képviselő feldolgozóipar fejlesztései az év eleji csökkenés ellenére az I–III. negyedévben 8,3%-kal emelkedtek. A legtöbb alágban nőtt az I–III. negyedéves beruházási teljesítmény, köztük a nagy súlyú járműgyártásban és az élelmiszeriparban is. Viszont a legnagyobb súlyú villamos berendezés gyártása területén – főképp az akkumulátorgyártó kapacitások kiépítésével összefüggő beruházások befejeződése miatt – csökkenés következett be.
  • A nemzetgazdasági fejlesztések 18%-át megvalósító és ezzel a második legnagyobb beruházónak számító ingatlanügyletek beruházási volumene az I–III. negyedévben 6,0%-kal bővült, a lakásépítések csökkenésének és az üzleti ingatlanfejlesztések (pl. raktárak, irodák) növekedésének eredőjeként.
  • A szállítás, raktározás beruházási volumene négy negyedévi csökkenés után 2021 II. és III. negyedévében ismét nőtt, ami mögött a közúttal és vasúttal kapcsolatos állami fejlesztések mellett a logisztikával, fuvarozással foglalkozó vállalkozások beruházásai álltak. Ezek eredményeképp az I–III. negyedévi beruházási teljesítmény 8,7%-kal emelkedett.
  • A kereskedelemben 31%-kal bővült a beruházás volumene, elsősorban az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelmi üzletek fejlesztéseinek köszönhetően.
  • A mezőgazdaság beruházási teljesítménye a korábbi negyedévek visszaesése után 2021 III. negyedévében jelentősen (37%-kal) nőtt, így az év első kilenc hónapjában összességében 2,5%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ehhez az erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozások fejlesztései is jelentősen hozzájárultak.
  • A közigazgatás beruházásai 23%-kal visszaestek, miután az általános közigazgatással, az árvízvédelemmel és az igazságüggyel kapcsolatos fejlesztések csökkentek, az oktatásra fordított fejlesztési források 13%-kal nőttek.
  • A járványügyi helyzettel összefüggésben a fekvőbeteg-ellátási terület egy évvel korábbi, kiugró fejlesztései okozta magas bázistól az egészségügyi szolgáltatások beruházásai 15%-kal elmaradtak.
2. tábla

A nemzetgazdasági beruházások teljesítményének volumenváltozása és megoszlása

%
Nemzetgazdasági ág Volumenváltozás az előző év azonos időszakához képest Megoszlás
2021. I. negyedév 2021. II. negyedév 2021. III. negyedév 2021. I–III. negyedév
Összesen 0,2 10,8 12,4 8,5 100,0
Ebből:*          
   feldolgozóipar –11,1 10,7 24,9 8,3 26,0
   ingatlanügyletek 8,6 4,3 5,7 6,0 17,9
   szállítás és raktározás –19,7 14,1 20,8 8,7 14,9
   kereskedelem 22,6 49,3 21,5 30,5 6,1
   mezőgazdaság –22,6 –7,5 37,0 2,5 4,8

A nemzetgazdasági beruházások 2021. I–III. negyedévi 8,5%-os volumennövekedéséhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá, de jelentősen emelte a beruházási aktivitást a szállítás, raktározás, a kereskedelem, valamint az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye is. Ugyanakkor a volumenbővülést számottevően visszafogta a közigazgatás teljesítménycsökkenése.

6. ábra
A nemzetgazdasági beruházások volumenváltozásához való hozzájárulás nemzetgazdasági ágak szerint

A termék-külkereskedelmi mérleg romlott, a szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg javult

2021. I–III. negyedévben a termékexport euróban számított értéke (87,8 milliárd euró) 16, az -importé (85,3 milliárd euró) 18%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A forgalom értéke mindkét irányban rekordnagyságú volt, a járvány előtti, 2019. I–III. negyedévinél 7, illetve 9%-kal volt nagyobb. A 2,6 milliárd eurós aktívum a 2020. január–szeptemberinél ugyanakkor 1,2 milliárd euróval kevesebbet tett ki, összege az év ezen szakaszában utoljára 2009-ben volt kisebb a mostaninál. (A III. negyedévben 1,1 milliárd eurós hiánnyal zárt a mérleg, deficitre utoljára 2008. IV. negyedévben volt példa.)

7. ábra
A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege és értékváltozása

2021. I–III. negyedévben az áruforgalom volumene a forgalom mindkét irányában 12%-kal meghaladta az egy és 7–8%-kal a két évvel korábbit. Külkereskedelmünk változatlan áron számítva is rekordnagyságú volt az év első kilenc hónapjában, azzal együtt is, hogy az export volumene a III. negyedévben 3,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az egyenleg romlása nagyobbrészt az Európai Unióval (EU27_2020) folytatott kereskedelemnek tulajdonítható, ebben a relációban az aktívum 877 millió euróval csökkent, és 6,7 milliárd eurót tett ki. Nemcsak az uniós partnereink, hanem a világ összes országa közül a legnagyobb többlet (3,2 milliárd euró) Németország vonatkozásában alakult ki.

8. ábra
A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege a főbb országcsoportok szerint

Az EU-n kívüli országok viszonylatában is romlott az egyenleg, a passzívum 354 millió euróval lett nagyobb. Ezen belül:

  • Az ázsiai országokkal lebonyolított árucsere mérlege 985 millió euróval vált kedvezőtlenebbé, betudhatóan annak, hogy az onnan érkező behozatal értéke 1,5 milliárd euróval bővült. 2021. január–szeptemberben a Kínával lebonyolított áruforgalom egyenlege 4,5 milliárd eurós deficitet mutatott, ami valamennyi partnerünk közül a legnagyobb hiányt jelenti.
  • Az EU-n kívüli európai országokkal folytatott kereskedelem egyenlege 199 millió euróval javult, ezen belül az Egyesült Királysággal lebonyolított kereskedelem mérlege a világ országai közül a legnagyobb mértékben, 683 millió euróval vált kedvezőbbé. Ezzel szemben az Oroszországgal folytatott árucsere egyenlege valamennyi ország közül a legjelentősebben, 937 millió euróval romlott.
3. tábla

A külkereskedelmi termékforgalom alakulása főbb országcsoportok szerint,* 2021. I–III. negyedév

(%)

Országcsoport A kivitel A behozatal
volumen- érték- megoszlása volumen- érték- megoszlása
változása
2020 I–III. negyedévéhez képest
változása
2020 I–III. negyedévéhez képest
Európai Unió (EU27_2020) 11,0 15,1 77,0 12,6 19,1 71,4
EU-n kívüli országok 14,8 17,4 23,0 10,0 16,0 28,6
  Ebből:        
   ázsiai országok ... 12,0 5,1 ... 11,4 16,8
   európai országok ... 17,6 12,4 ... 23,4 8,8
   amerikai országok ... 20,3 4,4 ... 23,3 2,6
Összesen 11,9 15,6 100,0 11,9 18,2 100,0

* Az értékváltozásra, valamint a megoszlásra vonatkozó adatok euróadatokból lettek számítva.

A kivitelben a közúti járművek, a behozatalban a villamos gépek, készülékek, műszerek jelentették nemcsak a gépek és szállítóeszközök, hanem a teljes forgalom legfontosabb csoportját. Előbbiek exportja 14%-kal, az utóbbiak importja ötödével nőtt – euróban számítva – az egy évvel korábbihoz képest. A közúti járművek exportértéke azonban – a két számjegyű növekedés ellenére is – elmaradt a 2019. I–III. negyedévitől (–5,4%), összefüggésben a termelést – leginkább a III. negyedévben – akadályozó alapanyaghiánnyal.

A feldolgozott termékeken belül a legfontosabb termékkört mindkét forgalmi irányban a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek jelentik, amelyek euróban megállapított kereskedelme 7-8%-kal kevesebb volt a rekordmagas, 2020. I–III. negyedévinél.

Az energiahordozók importja volumenben mérve 9,6%-kal visszaesett, folyó áron euróban számítva azonban 49%-kal bővült. Az idetartozó csoportok közül a természetes és mesterséges gáz, valamint a villamos energia behozatalára a 2020. I–III. negyedévinél 1,9-szer nagyobb összeget fordítottunk.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek változatlan áron számított forgalma 1–2%-kal meghaladta a 2020. I–III. negyedévit. Agrárjellegű kivitelünk legfontosabb árucsoportját a gabona és gabonakészítmények jelentik, amelyek 1,5 milliárd eurós forgalma 2,0%-kal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

4. tábla

A külkereskedelmi termékforgalom alakulása árufőcsoportok szerint,* 2021. I–III. negyedév

(%)

Árufőcsoport A kivitel A behozatal
volumen- érték- megoszlása volumen- érték- megoszlása
változása
2020 I–III. negyedévéhez. félévéhez képest
változása
2020 I–III. negyedévéhez. félévéhez képest
Élelmiszerek, italok, dohány 0,8 6,9 7,2 2,1 4,3 5,2
Nyersanyagok 10,2 36,3 2,6 9,5 33,5 2,3
Energiahordozók –9,4 40,6 2,8 –9,6 49,5 7,2
Feldolgozott termékek 8,9 15,8 31,8 9,5 14,6 37,8
Gépek és szállítóeszközök 16,4 14,9 55,7 18,6 18,4 47,6
Összesen 11,9 15,6 100,0 11,9 18,2 100,0

* Az értékváltozásra, valamint a megoszlásra vonatkozó adatok euróadatokból lettek számítva.

A termékkereskedelemnél jellemzően aktívabb személyes kontaktust igénylő szolgáltatás-külkereskedelem 2021. I–III. negyedévi forgalma nem tért el számottevően az egy évvel korábbitól, a szolgáltatásexport euróban számított értéke 1,7%-kal bővült, az importé 1,5%-kal mérséklődött a 2020. I–III. negyedévihez képest. A bevételek értéke 15,3 milliárd, a kiadásoké 11,1 milliárd eurót tett ki január–szeptemberben, 25, illetve 21%-kal kevesebbet, mint a járvány által még nem érintett, rekordmagas összegeket felmutató 2019. I–III. negyedévben.

Szolgáltatás-külkereskedelmünk 4,2 milliárd eurós többlettel zárta az első kilenc hónapot, ami a mérleg 419 millió eurós javulását jelenti az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A javulás a megelőző hét év legkisebb I–III. negyedévi többletéhez képest következett be.

9. ábra
A szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom egyenlege és értékváltozása

A mérleg döntően az Európai Unióval (EU27_2020) lebonyolított szolgáltatás-külkereskedelem hatására javult, aminek szaldója 416 millió euróval vált kedvezőbbé. Az egyenleg az I–III. negyedévben valamennyi országcsoporttal aktív volt, a többleten az uniós és az EU-n kívüli országok lényegében fele-fele arányban osztoztak.

5. tábla

A szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom alakulása a főbb országcsoportok szerint,* 2021. I–III. negyedév

(%)

Országcsoport A kivitel A behozatal
értékváltozása
2020. I–III. negyedévhez képest
megoszlása értékváltozása
2020. I–III. negyedévhez képest
megoszlása
Európai Unió (EU27_2020) 5,7 64,6 1,5 70,5
EU-n kívüli országok –5,0 35,4 –8,1 29,5
  Ebből:        
   európai országok –1,8 17,4 1,3 13,8
   amerikai országok 12,2 10,4 –3,8 8,8
   ázsiai országok 1,4 6,5 4,1 6,3
Összesen 1,7 100,0 –1,5 100,0

* Euróadatokból számítva.

A szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg javulása legnagyobbrészt a szállítási szolgáltatásoknak köszönhető, aminek mérlege 243 millió euróval lett kedvezőbb. A legnagyobb aktívum azonban a turizmusban keletkezett (1,7 milliárd euró), ezenkívül a többlet a szállítási (1,4 milliárd euró) és a bérmunka-szolgáltatások (975 millió euró) esetében volt számottevő.

6. tábla

A szolgáltatás-külkereskedelmi forgalom alakulása a főbb szolgáltatáscsoportok szerint,* 2021. I–III. negyedév

%
Szolgáltatáscsoport A kivitel A behozatal
értékváltozása
2020. I–III. negyedévhez képest
megoszlása értékváltozása
2020. I–III. negyedévhez képest
megoszlása
Összesen 1,7 100,0 –1,5 100,0
Ebből:        
bérmunka-szolgáltatási díj 5,5 7,6 17,7 1,6
turizmus 1,6 16,5 –15,7 7,7
szállítási szolgáltatások 15,6 26,5 12,6 24,2
üzleti szolgáltatások –5,0 46,5 –4,7 62,7

* Euróadatokból számítva.

A kormányzati szektor 4,2%-os hiánnyal zárta az I. félévet

2021 I. félévében a kormányzati szektor egyenlege 1112 milliárd forintos hiányt mutatott, a GDP 4,2%-ának felelt meg. Az egyenleg értékben lényegében megegyezik a 2020 I. félévivel, GDP-arányosan viszont 0,5 százalékponttal javult. A javulás – a járvánnyal összefüggésbe hozható – jelentős hiányhoz képest következett be, ideinél nagyobb I. félévi GDP-arányos deficit utoljára 2011-ben alakult ki 2020-at megelőzően.

10. ábra
A kormányzati szektor egyenlege

A kormányzati szektor 2021. I. félévi bevétele (10,5 ezer milliárd forint) 6,1%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezt nagyobbrészt a termelési és importadókból származó bevétel 11, ezen belül az áfabevétel 19%-os bővülése okozta. A jövedelemadó-bevétel 14%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, az egyéb bevétel ugyanakkor – a bevételi tételek közül egyedüliként – csökkent (–8,6%), meghatározóan az uniós bevételek mérséklődése miatt.

A bevételekénél kisebb mértékben, 5,5%-kal emelkedett a kiadások értéke (11,6 ezer milliárd forint) az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A kiadási tételek közül a pénzbeni társadalmi juttatások 8,2, a folyó termelőfelhasználás 11%-kal nőtt a 2020. I. félévivel összehasonlítva. A kormányzati szektorban dolgozó munkavállalóknak kifizetett jövedelemtömeg 6,5%-kal lett több, ezzel szemben a bruttó állóeszköz felhalmozás– a kiadási tételek közül egyedüliként – mérséklődött (–4,6%).

Február óta csökken a szüneteltető egyéni vállalkozók száma

A járvány 2020. márciusi kitörését követően visszaesett a vállalkozások száma, júniustól azonban ismét emelkedni kezdett, és a tendencia az év végi átmeneti mérséklődést leszámítva azóta is folyamatosan tart. 2021. október végén közel 1,9 millió vállalkozást tartottak nyilván, az egy évvel korábbinál 2,5, a járvány kirobbanása előtti 2020. februárinál 3,1%-kal többet. A növekedéshez mind a társas, mind az önálló vállalkozások hozzájárultak, utóbbiak körében elsősorban az egyéni vállalkozók száma gyarapodott, egy év alatt 5,2%-kal.

A járvány harmadik és negyedik hulláma a cégalapításokat is kevésbé befolyásolta. 2021 első tíz hónapjában közel 120 ezer új vállalkozást jegyeztek be, az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz képest 12, a 2019. január‒októberihez viszonyítva pedig mindössze 1,5%-kal többet. A vállalkozási kedv két évvel ezelőttihez mért hasonló szintjét az eredményezte, hogy az önálló vállalkozókból 3,0%-kal kevesebbet, a társas vállalkozásokból a tíz hónap alatt összességében 19%-kal többet indítottak.

11. ábra
Az újonnan alakult vállalkozások száma gazdálkodási forma szerint

A tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók köre a járvány második hullámával, 2020 szeptemberében kezdett újra növekedni. Számuk 2021 januárjában tetőzött, a hónap végére az egy évvel korábbinál másfélszer többen, 104 ezren függesztették fel működésüket, a 2020. áprilisi csúcshoz (108 ezer) képest csak 3,9 ezerrel voltak kevesebben. Ezt követően ismét kisebb számban, október végén 90 ezren – az összes egyéni vállalkozó 15,3%-a – szüneteltették tevékenységüket. Arányuk az egy évvel korábbihoz képest 0,7 százalékponttal csökkent, a gazdaság több területén azonban ennél nagyobb arányban kényszerültek átmeneti leállásra.

12. ábra
A regisztrált egyéni vállalkozókból a tevékenységüket szüneteltetők aránya, október 31.

A termelői árak emelkedése begyűrűzött a fogyasztói árakba

Az emelkedő nyersanyagárak, illetve termelői és szállítási költségek az árutermelő ágazatokban jelentősen növelték a kibocsátási árakat, ami a fogyasztási piacon is éreztette hatását. A fokozódó bérkiáramlás, az előző évi alacsony inflációs bázis, illetve a nemzetközi infláció begyűrűzése a külkereskedelmi árakon keresztül ugyancsak hozzájárult ahhoz, hogy az év első tíz hónapjában többnyire gyorsult a fogyasztói árak havi növekedése. A tartósabb inflációs folyamatokat megragadó maginflációA 2021. áprilistól alkalmazott módszertan szerint. A maginflációs mutató a fogyasztóiár-index átmeneti vagy nem piaci eredetű árhatásoktól való megtisztításával feltárja az alapinflációnak az alakulását. Ennek megfelelően a fogyasztóiár-indexből elhagyjuk a nem feldolgozott élelmiszereket, a járműüzemanyagokat, a teljes háztartási energia főcsoportot, a hatósági áras termékeket, szolgáltatásokat, továbbá 2021. áprilistól a szeszes italokat, dohányárukat is.[2] márciustól az általános árszínvonalnál alacsonyabb volt.

13. ábra
Az árak havi változása

13 éve nem tapasztalt csúcsra, 4,4%-ra gyorsult 2021 októberében az uniós infláció. Az októberi árszínvonal – a gazdaságok újranyitása és a növekvő energiaárak hatására – nemcsak hazánkban, hanem az unió valamennyi tagállamában nagyobb volt a januárinál. A drágulás mértéke országonként eltérően változott, jellemzően a balti államokban erőteljesebb, a skandináv országokban visszafogottabb árnövekedés történt. Január–októberben a harmonizált fogyasztóiár-index (HICP) szerint 2,4% volt az infláció az Európai Unióban. Ebben az időszakban Görögországban lényegében változatlan maradt az árszínvonal, több keleti tagországban viszont legalább 2,8%-kal nőttek az árak, utóbbi csoportba tartozott hazánk is.

14. ábra
A harmonizált fogyasztói árak változása az uniós tagországokban, 2021. január‒október

2021. január–októberben a ‒ a hazai módszertan szerint számított ‒ fogyasztói árak egy évvel korábbihoz mért 4,6%-os emelkedésében jelentős szerepe volt a járműüzemanyagok 21%-os drágulásának. Az áremelkedést átmenetileg visszafogta, hogy április 1-jétől csökkent a benzin és a gázolaj jövedéki adója. A drágulás megfékezését szolgálta az a kormányintézkedés is, amely november 15-től 3 hónapig 480 forinton rögzítette a benzin és a gázolaj literenkénti legmagasabb kiskereskedelmi átlagárát, ez azonban az év első háromnegyedévében még nem éreztette a hatását.

15. ábra
A fogyasztói árak változása kiadási főcsoportonként, 2021. január‒október

A szolgáltatások árát legfőképp a növekvő bér- és anyagköltségek befolyásolták. Egyes élőmunka-igényes szolgáltatások, például a lakásjavítás, -karbantartás (11%), a járműjavítás, -karbantartás (7,7%), az egészségügyi szolgáltatás (5,5%), az oktatási szolgáltatás (3,5%) az átlagosnál nagyobb mértékben drágultak. A kommunális szolgáltatási díjak (víz, csatorna, szemétszállítás), a helyi tömegközlekedés, valamint a munkahelyre, iskolába történő utazás tarifái nem változtak. A telefon-, internethasználatért 1,2%-kal kevesebbet kellett fizetni, részben a digitális oktatással összefüggő előfizetői árkedvezmények miatt.

A gyógyszerek, gyógyáruk átlagosan 3,0%-kal drágultak. A fogyasztásban 4‒10%-os arányú főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk jelentősebb (18%-os) áremelkedése mögött a dohánytermékek jövedéki adójának január 1-jei és április 1-jei emelése húzódott meg. A tartós fogyasztási cikkek közül az új személygépkocsikat 9,5%-kal drágábban kínálták. A háztartási energia főcsoportban az elektromos energia, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott, a tűzifáért 2,9%-kal többet kértek a forgalmazók az egy évvel korábbinál. A ruházkodási cikkek ára 0,2%-kal mérséklődött.

A fogyasztási kiadások között legnagyobb súlyt képviselő élelmiszerek árának alakulása termékenként nagymértékben különbözött, összességében 3,5%-kal emelkedtek az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest. (Az étolaj 26, a margarin 8,8, a kenyér 5,3, a baromfihús 4,0%-kal drágult, a burgonya 2,0, a sertéshús 4,9%-kal olcsóbb lett.) Az árváltozások összefüggésben vannak a mezőgazdasági termelői árakkal, amelyek 2021 I–III. negyedévében 16%-kal nőttek, az egy évvel korábbi 7,2%-os emelkedést követően. Ez a növényi és kertészeti termékek jelentős árnövekedésének következménye, amelyek 25%-os drágulása jóval meghaladta az előző évit (8,8%), miközben az élő állatok és állati termékeké az előző évi 4,5% után visszafogottabbá (1,7%) vált.

Minden főbb növénycsoport ára nőtt, a legnagyobb mértékben a gabonaféléké (34%) és az olajnövényeké (37%), ami mögött a takarmánygabonák iránti élénk nemzetközi kereslet- és árnövekedés, valamint készletcsökkenés áll. A gyümölcsök közül az alma és a körte ára csökkent, az őszibaracké azonban 38%-kal emelkedett.

16. ábra
A főbb gabonafélék és olajnövények felvásárlási árának alakulása

A vágómarha és a vágóbaromfi közel 9%-os drágulása mellett a vágósertés 15%-os áresése az élő állatok árát összességében 1,8%-kal csökkentette. A marha és a sertés ingadozó áralakulása mellett a vágócsirke ára a megelőző évekre jellemző stagnálás után 2021 januárja óta nő.

A mezőgazdasági ráfordítási árak 12%-os I–III. negyedévi emelkedése a folyó termelőfelhasználás 13, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 7,5%-os növekedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben a műtrágyák és a takarmányok (25-25%). Előbbi a kőolajszármazékok árának emelkedésével függ össze, utóbbi az alapanyagárak – elsősorban gabonafélék – egész éves árnövekedésének a következménye.

17. ábra
A mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak változása az I–III.negyedévben

A termelőiár- és a ráfordításiár-index hányadosa, az agrárolló az előző év azonos időszakának 106,6%-os értéke után 103,6% volt. Mivel a termelői és ráfordítási árak növekedése közötti különbség csökkent, a termelőknek az árviszonyokból eredő jövedelmi helyzete rosszabb lett az előző év azonos időszakinál.

A mezőgazdasági termékekhez hasonlóan az ipari termékek is erőteljesen drágultak, ami szintén erősítheti az inflációs folyamatot. 2021 első tíz hónapjában az ipari termelői árak átlagosan 12%-kal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában. A magyarországi drágulás mértéke uniós összevetésben is a legnagyobbak közé tartozott. A belföldi értékesítések árai 14, az exportárak 11%-kal nőttek.

A termelői árak alakulását elsősorban a világpiaci folyamatok befolyásolták: a globális nyers- és alapanyagárak, valamint a villamos energia külkereskedelmi árai jelentősen emelkedtek az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz képest. Ez részben a járvány miatti leállások után felpörgő kereslet, részben a pandémiától független tényezők (például a kitermelő országok árstratégiája, a szén-dioxid-kvóta árának emelkedése, illetve a szélsőséges időjárás és egyéb vis maior események miatti termeléskiesés) következménye. Ezeken a globális hatásokon túl az erőteljes bérkiáramlás és a forint árfolyamváltozása is hatással volt az ipari termelői árak alakulására.

A fenti tényezők közvetlenül az energia- és a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban okoztak jelentős drágulást. A hazai inflációs folyamatokra is hatást gyakorló belföldi értékesítési árak ebben az ágazatcsoportban átlagosan 19%-kal nőttek. Ezen belül

  • a leginkább (45%-kal) a nagy energiaigényű kohászat termékei drágultak, amiben a megugró energia- és alapanyagárak egyszerre tükröződnek,
  • a kőolajat alapanyagként használó vegyipari ágazatokban (a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban és a vegyi anyag, termék gyártásban) is kiemelkedő (39, illetve 30%-os) volt az áremelkedés, amiben az alacsony bázis is szerepet játszott (az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj ára a pandémia kitörésekor visszaesett, majd fokozatosan emelkedett, 2021 októberében már hétéves csúcson járt),
  • átlagosan 19%-kal nőttek az energiaipar belföldi eladási árai, ami a hatósági árszabályozás miatt a fogyasztói árakban közvetlenül nem jelentkezett,
  • szintén 19%-kal kerültek többe a faipar termékei, összefüggésben a fa világpiaci árának emelkedésével, július–októberben különösen kiemelkedő (30–38%-os) volt a drágulás.

A beruházási javakat és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban a többinél jóval kisebb mértékben, átlagosan 4,7, illetve 4,1%-kal nőttek belföldi értékesítési árak. A hazai eladásokban nagy súlyú élelmiszeripar termékei 5,2%-kal kerültek többe, mint 2020 első tíz hónapjában. Ezen belül az étolaj gyártása drágult a leginkább, 35%-kal, a napraforgómag felvásárlási árának emelkedése miatt.

Az építőipari termelői árak 2021 I–III. negyedévében 9,7%-kal meghaladták az előző év azonos időszakának árszínvonalát. A kiugró emelkedésben döntő szerepet játszott az I. és a II. negyedévi gyorsuló drágulást követően az utóbbi öt év rekordját jelentő III. negyedév. Az áremelkedés mértéke ebben az időszakban 13%-ra fokozódott az előző év azonos időszakához, és 4,2%-ra az előző negyedévhez képest, elsősorban az árakat felhajtó hazai bővülő építőipari kereslet, az energiahordozók és építőipari alapanyagok világpiaci ára, valamint a munkaerőköltségek emelkedése hatására. A leginkább az épületek építése és a speciális szaképítés árai növekedtek (11–11%-kal) az I–III. negyedévben, az egyéb építmény építése pedig 7,5%-kal drágult.

18. ábra
Az építőipari árak változása ágazatonként

Az építményalcsoportok többségében 10%-ot meghaladó mértékben nőttek a termelői árak 2021 I–III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A leginkább az ipari épületek és raktárak, valamint a nagy- és kiskereskedelmi létesítmények építése drágult. Az egy- és a többlakásos épületek építésének árai gyorsuló ütem mellett 10–10%-kal emelkedtek.

Az árutermelő ágazatokkal (mezőgazdaság, ipar, építőipar) szemben a szolgáltatási kibocsátási árakAz adatok a teljes ügyfélkörnek nyújtott szolgáltatásokra vonatkoznak.[3] 2020 II. negyedéve óta lassuló ütemben emelkednek (2021 I. és II. negyedévében 1,2, illetve 0,8%-kal haladták meg az egy évvel korábbi szintet). 2021 I. félévében átlagosan 1,0%-kal drágultak a megfigyelt szolgáltatások, az év ezen szakaszában utoljára 2017-ben volt ennél kisebb mértékű áremelkedés.

Az egyes szolgáltatási területek árdinamikájában ugyanakkor jelentős különbségek figyelhetők meg. A szolgáltatások többsége drágult az I. félévben, leginkább a postai, futárpostai (6,1%) és a biztonsági, nyomozói (6,0%) tevékenységeké. Továbbra is a távközlési díjak (–7,9%) csökkentek a legjelentősebben, ezen kívül a kiadói tevékenység (–6,4%) és a reklám, piackutatás (–3,9%) lett olcsóbb. A szolgáltatások átlagos árváltozásának alakulását a szárazföldi és csővezetékes szállítás, illetve az ingatlanügyletek drágulása, valamint a távközlési díjak csökkenése befolyásolta leginkább.

19. ábra
A szolgáltatási kibocsátási árak változása néhány szolgáltatási területen

2021 I–III. negyedévében a külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala az exportban 6,3, az importban 8,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezek sokéves rekordot jelentő drágulásnak számítanak. A behozatali árak nagyobb arányú növekedése hatására a cserearány 2,2%-kal romlott, lényegében ugyanakkora mértékben, mint amekkora a javulás volt egy évvel ezelőtt.

20. ábra
A külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonalának változása

Az árszintnövekedés nagyrészt a devizaárszint emelkedéséből fakadt, amit fokozott a forint leértékelődése. A hazai fizetőeszköz a járvány begyűrűzésekor a főbb devizákkal szemben történelmi mélypontra gyengült. Ezt az amerikai dollárral szemben – jelentősebb hullámzások mellett – egy alapvetően erősödő kurzus követte, az euróval szembeni árfolyam azonban továbbra is a mélypont közelében ingadozott. A forint átlagárfolyama 2021. január–szeptemberben az euróhoz képest 2,5%-kal gyengébb, a dollárhoz viszonyítva 3,8%-kal erősebb volt, mint 2020 azonos időszakában.

2021 I–III. negyedévében az energiahordozók behozatala 71%-kal drágább volt forintban számítva az egy évvel korábbinál, a járvány előtti, 2019. I–III. negyedévihez képest pedig 28%-os emelkedés adódik. Árszínvonaluk a III. negyedévben már 2,2-szerese volt az egy évvel korábbinak és a két évvel ezelőttit is számottevően meghaladta.  

Hogyan változtak az ágazati teljesítmények?

A járvány hatásai eltérően érintették az egyes gazdasági területeket az elmúlt negyedévekben. A 2021. I–III. negyedévi gazdasági bővülés hajtómotorja az ipari kibocsátás számított, de az építőipar és – a korábbi negyedévekhez hasonlóan – az infokommunikáció is számottevően hozzájárult a GDP növekedéséhez. Bár a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás összességében pozitívan változtatta meg a gazdasági teljesítményt, ezen belül az egyik legnagyobb teljesítménykiesést továbbra is a turizmus szenvedte el. Ágazati körképünkben a GDP volumenváltozásához való hozzájárulás alapján kialakult sorrendben mutatjuk be a vizsgált gazdasági területeket.

21. ábra
Néhány gazdasági terület szerepe a GDP 7,1%-os volumennövekedésében, 2021. I-III. negyedév

A villamosberendezés-gyártás volt az ipar húzóágazata

A koronavírus okozta világjárvány megtörte az iparVíz- és hulladékgazdálkodás nélkül. A fejezetben az adatok az ipar egészében teljes körűek, a részletesebb bontású (például ágazati szintű, vagy létszám-kategóriák szerinti) adatok a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokra vonatkoznak. Budapest és a megyék ipari termelésére vonatkozó adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.[4] lendületét, a termelés volumene 2020 tavaszán évtizedes mélypontra esett vissza a nagyüzemek leállása miatt. Ezt követően viszonylag hamar, már 2020 IV. negyedévében visszatért a kibocsátás a pandémia előtti csúcsra. 2021 I–III. negyedévében folytatódott a növekedés, amivel – a gazdaság legtöbb területéhez hasonlóan – az ipar is hozzájárult a GDP bővüléséhez. A termelés volumene az egy évvel azelőtti, nagyon alacsony bázist 13, a két évvel korábbi szintet pedig 2,4%-kal haladta meg. A növekedésben az export és a belföldi eladások élénkülése egyaránt szerepet játszott.

Az alapvetően kedvező tendenciát beárnyékolták a globális termelési láncokban tapasztalt fennakadások, amelyek a hazai ipart elsősorban a járműgyártás és az elektronikai ipar chiphiánya révén érintették. Ennek hatására a III. negyedév végén, szeptemberben már csökkent az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest.

22. ábra
Az ipari termelés és értékesítés volumenváltozása

2021 I–III. negyedévében az ipari produktum zömét (96%-át) adó feldolgozóipar termelési volumene 13, az energiaiparé 9,1, a csekély súlyú bányászaté 12%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit. A feldolgozóiparon belül:

  • Mindegyik alágban emelkedett a kibocsátás az egy évvel korábbi, jellemzően nagyon alacsony bázishoz képest, és többségükben a két évvel ezelőtti szintet is meghaladta.
  • A legnagyobb mértékben a villamosberendezés-gyártás bővült, termelési volumene közel másfélszerese volt a 2020. I–III. negyedévinek. A növekedést továbbra is az elektromosmotor- és akkumulátorgyártás felfutása eredményezte, amit az utóbbi évek beruházásai alapoztak meg.
  • A legnagyobb súlyú járműgyártás termelési volumene 6,7%-kal nőtt, de a két évvel korábbi szintjétől 12%-kal elmaradt. Az iparágat a járvány igen érzékenyen érintette, az első hullám idején időlegesen leálltak a hazai autógyárak, majd a megváltozott gazdasági környezetben az alapanyag- és alkatrészellátás nehézségei miatt kellett többször felfüggeszteniük, illetve átszervezniük a termelést. A legnagyobb kihívást a félvezetők hiánya okozza, mivel a chipgyártók nem tudják kielégíteni az egyszerre megnövekedett elektronikai- és járműipari keresletet.
  • Az elektronikai ipar teljesítménye 2020-ban a járvány okozta termeléskiesés ellenére is nőtt, ami 2021 I. félévében folytatódott, a III. negyedévben azonban – szintén a globális chiphiánnyal összefüggésben – csökkenésbe fordult. Az év első kilenc hónapjában összességében így is 8,6%-kal nagyobb volt a termelés volumene, mint az előző év azonos időszakában.
  • Az élelmiszeripar kibocsátása 6,8%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Két legnagyobb súlyú alágazata, a húsipar és az italgyártás ennél is nagyobb mértékben (12, illetve 8,3%-kal) bővült, amiben az alacsony bázis is szerepet játszott. A húsipart tavaly a madárinfluenza miatt kialakult alapanyaghiány is visszafogta, az italgyártás egyes területeit pedig főként a vendéglátást érintő korlátozások vetették vissza akkor, és ezek hatása az idei járványhullámok idején is érződött.
23. ábra
A termelés volumenváltozása a feldolgozóipari alágakban*, 2021. I–III. negyedév

Hazánkkal ellentétben az Európai Unió ipari termelése már a pandémiát megelőzően is csökkent. Ezt a folyamatot a járvány 2020-ban felerősítette. Az alacsony bázishoz képest 2021 I. negyedévében 3,7, a másodikban 23, a harmadikban 6,2%-kal nőtt az unió ipari kibocsátása. A tagállamok zömében mindhárom negyedévben emelkedett a termelés volumene. A legnagyobb ipari potenciállal rendelkező Németországban az ipar teljesítménycsökkenése – elsősorban a járműgyártás recessziója miatt – már 2018 folyamán elkezdődött, és 2021 februárjáig tartott. Ebben az időszakban a német ipar az uniós átlagnál nagyobb mértékben esett vissza, ezt követően annál kisebb ütemben bővült. A visegrádi országok közül Lengyelországban már jóval meghaladta a termelés volumene a járvány előtti csúcspontját. Csehországban, Szlovákiában és hazánkban lassabb volt a kilábalás, amit elsősorban a – mindhárom országban nagy súlyú – járműgyártás beszállítói nehézségei hátráltattak.

24. ábra
Az ipari termelés volumenváltozása az Európai Unióban, a visegrádi országokban és Németországban*

Ötéves csúcson a hazai energiafogyasztás

A feldolgozóipar mellett az energiatermelés is támogatta az ipari növekedést, 2021 I–III. negyedévében az ipari termelés 3,7%-át adó energiaipari kibocsátás (folyó áron 1,1 ezer milliárd forint) volumene 9,1%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A nemzetgazdasági ág mindegyik részterülete növekedett:

  • a teljesítmény 71%-át létrehozó villamosenergia-termelés, -ellátás volumene 8,0,
  • a 18%-ot előállító gázellátásé 17,
  • a legkisebb súlyú (10%) gőzellátás, légkondicionálásé 4,5%-kal.

A megszokottnál enyhébb időjárásForrás: Országos Meteorológiai Szolgálat[5], valamint az előző év azonos időszakához képest alacsonyabb ipari tevékenység miatt 2021. januárban csökkent az energiaigényForrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal[6]. Ezzel szemben a következő hét hónapban a bővülő ipari termelés (emellett tavasszal az előző évinél hidegebb időjárás) és az intenzívebb közúti közlekedés hatására – 2,6 és 18% közötti mértékben – nőtt a felhasználás. 2021 első nyolc hónapjában hazánk energiafogyasztása összességben ötéves csúcsra (731 PJ) nőtt, és 4,3%-kal felülmúlta az egy évvel korábbit. Az elsődleges energiafogyasztás szerkezetében nem történt számottevő változás, a szükséglet 33%-át földgáz, 29%-át kőolaj és kőolajszármazékok biztosították, mindkettő túlnyomó részben külföldről származott. A szükséglet 17%-át nukleáris energia, 5,1%-át szén és széntermék, 4,0%-át nettó villamosenergia-import fedezte. Szénfelhasználásunk több mint felét hazai kitermelésből nyertük. A fogyasztás 12%-át egyéb energiaforrások, döntő részben megújulók elégítették ki.

25. ábra
Az energiafogyasztás alakulása

Magyarország villamosenergia-fogyasztása 2021 első nyolc hónapjában – ötéves csúcsra bővülve – az előző év azonos időszakinál 6,4%-kal magasabb, 32,2 milliárd kWh volt. A megújuló alapú villamosenergia-termelésen (4,8 milliárd kWh) belül a napenergia szerepe évről évre bővül, az így előállított 2,8 milliárd kWh 1,5-szerese az egy évvel korábbinak.

Kevesebb kereskedelmi szálláshely mellett nőtt a vendégforgalom a 2020-as főszezonhoz képest

A járvány harmadik hullámát követően egyre kevesebb intézkedés akadályozta a turizmust, 2021 júliusától már lényegében korlátozások nélkül lehetett látogatni a szálláshelyeket. A turizmus és a vendéglátás így a III. és az I–III. negyedévben egyaránt hozzájárult az egy évvel korábbihoz mért gazdasági növekedéshez.

A kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2021 I–III. negyedévében a vendégéjszakák száma (11 millió) összességében 56, illetve 9,6%-kal kevesebb volt, mint 2019 és 2020 azonos időszakában. Az év elején fennálló korlátozások negatív hatását tehát a turizmus későbbi talpra állása sem tudta ellensúlyozni a teljes időszakot tekintve. Emiatt az ágazat teljesítményét nehéz értékelni az I–III. negyedév összességében, erre elsősorban a III. negyedév alkalmas.

2021 július–szeptemberében 8,3 millió vendégéjszakát töltöttek a vendégek a szálláshelyeken. Ez az érték ugyan háromtizedével kevesebb volt, mint 2019-ben ugyanebben az időszakban, de kéttizeddel több, mint 2020-ban. A forgalom az egyes hónapokban 24–36%-kal csökkent a két évvel korábbihoz képest, az egy évvel korábbit pedig júliusban 10, augusztusban 11, szeptemberben 70%-kal meghaladta. Számos kereskedelmi szálláshely ugyanakkor nem tudta átvészelni a korábbi korlátozó intézkedések okozta bevételkiesést, a működő egységek száma a főszezonban, júliusban és augusztusban sem érte el a 2800-at, miközben ezekben a hónapokban 2020-ban 2900, 2019-ben közel 3500 fogadott vendéget. Szeptemberben idén szintén kevesebb szálláshely működött, mint az előző két évben.

A III. negyedévben a belföldivendég-éjszakák száma 2021-ben (6,1 millió) 7,1%-kal több volt, mint 2020-ban, és már csak 3,3%-kal volt kevesebb, mint 2019-ben. Augusztusban és szeptemberben a hazai vendégek már több éjszakára maradtak a két évvel ezelőttinél is.

A külföldi vendégek forgalma továbbra is visszafogott volt, 2021 július–szeptemberében vendégéjszakáik száma (2,2 millió) 59%-kal kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában, a 2020-as értéket viszont 79%-kal meghaladta. A legtöbb éjszakára a Németországból, a Csehországból és a Lengyelországból érkező vendégek maradtak, a forgalom több mint négytizedét ők adták.

26. ábra
Kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma havonta

A turisztikai régiókBudapest és a megyék kereskedelmi szálláshelyeinek adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.[7] vendégforgalmát eltérően érintették a járvány következményei. 2021 III. negyedévében Budapest–Közép-Duna-vidéken nőtt legnagyobb mértékben (kétszeresére) a vendégéjszakák száma 2020 azonos időszakához viszonyítva, ennek ellenére változatlanul itt volt a legjelentősebb (55%-os) elmaradás a 2019. évi értéktől. Ezt a vendégforgalom többségét adó külföldi vendégek hiánya okozta, akik 68%-kal kevesebb éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken a két évvel korábbinál. A többi turisztikai régióban 6–38%-kal csökkent a vendégéjszakák száma, ezen belül a külföldi vendégek által eltöltötteké 34–58%-kal. A belföldivendég-éjszakák száma hat régióban több vagy szinte ugyanannyi volt, mint 2019 III. negyedévében, háromban (Észak-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon és a Tisza-tónál) kevesebb; utóbbiakban a forgalom a 2020. III. negyedévit sem érte el.

7. tábla

A kereskedelmi szálláshelyek forgalmának alakulása

Megnevezés Érték
2021. I–III. negyedév
Változás az előző év azonos időszakához képest, % Érték
2021. III. negyedév
Változás az előző év azonos időszakához képest, %
2019. I–III. negyedév 2020. I–III. negyedév 2019. III. negyedév 2020. III. negyedév
Vendégéjszakák száma, millió 11 –56 –10 8,3 –30 +20
  Ebből:
  belföldi 8,2 –35 –5,7 6,1 –3,3 +7,1
  külföldi 2,9 –77 –19 2,2 –59 +79
Bruttó árbevétel, milliárd forint 197 –54 –4,7 144 –22 +37
Ebből: szállásdíj 116 –54 +0,4 87 –25 +41

A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele 2021-ben július–szeptemberében 37%-kal több, január–szeptemberben 4,7%-kal kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában. 2019-hez képest 22%-os, illetve 54%-os hiány mutatkozott. A belföldi üdülésnél a szállásfoglalás (a magánszállások árait is beleértve) július–szeptember során 5,7–7,7%-kal került többe, mint egy évvel korábban.

A vendéglátóhelyek bevételei 2021-ben áprilistól szeptemberig minden hónapban meghaladták az egy évvel korábbit, így a forgalom volumene az I–III. és a III. negyedévben meghaladta a 2020. azonos időszakit. A szektor javuló helyzete miatt az elviteles és a házhoz rendelt fogyasztásra szánt termékek kedvezményes, 5%-os áfáját augusztustól visszaállították a korábbi szintre, 27%-ra.

2021. áprilistól már nemcsak az online, de a bolti kiskereskedelemben is emelkedett a forgalom volumene

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem mellett az év második felében már a bolti kiskereskedelem is tartós forgalomnövekedést ért el, így 2021. I–III. negyedévben a kiskereskedelmi forgalom volumene összességében az egy évvel korábbinál 2,8, míg a járvány előtti 2019 azonos időszakinál 3,1%-kal volt magasabb. A 2021. január–márciusi forgalomcsökkenés után, a növekedés folyamatos, amiben az előző évi, alacsony bázis mellett, a járvány harmadik hulláma miatt ismételten bevezetett korlátozások fokozatos feloldása is szerepet játszott.

27. ábra
Kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás

2021. I–III. negyedévben az élelmiszer és élelmiszer jellegű üzletek értékesítésének naptárhatástól megtisztított volumene 1,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ezt a forgalom 75%-át lebonyolító vegyes termékkörű üzletek által értékesített áruk volumenének 2,7%-os növekedése okozta, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma 0,3%-kal nőtt. Mindkét üzletcsoport esetén az év eleji volumencsökkenést a II. negyedévben növekedés váltotta fel. Az év második fele szeptemberrel bezárólag az élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalmában további emelkedést, a szaküzletekében lényegében stagnálást hozott az előző év azonos időszakihoz képest.

A nem élelmiszertermékeket értékesítő kiskereskedelmi egységek forgalmának volumene 4,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, nagyobb mértékben, mint az élelmiszereket forgalmazóké. Ezt részben a textil-, ruházati- és lábbeli- (14%-os), a használtcikk- (6,1%-os), az iparcikk jellegű vegyes (5,4%-os), valamint az illatszerüzletek (3,8%-os) forgalomnövekedése okozta. A készpénzhasználatot és a személyes kontaktust elkerülő online vásárlási formák továbbra is népszerűek maradtak a vásárlók körében. Ennek eredményeként a termékek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem részaránya az összforgalomból az év első kilenc hónapjában 9,2%-ot tett ki, a forgalom volumene 23%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest.

28. ábra
Csomagküldő és internetes kiskereskedelem naptárhatástól megtisztított forgalmának volumenváltozása

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2021. január–szeptemberben 3,3%-kal nőtt, aminek alakulását a közúti gépjárművek forgalmának intenzitása befolyásolta. A január–februári forgalomcsökkenést március–szeptember között tartós emelkedés követte. A növekedés mértéke áprilisban volt a legnagyobb, ekkor az üzemanyag-forgalom volumene csaknem ötödével haladta meg az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázist.

2019. január–szeptemberhez képest a korlátozásokat kevésbé elszenvedő üzletcsoportok (élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes, iparcikk jellegű vegyes, gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszer üzletek), valamint a személyes kontaktust nem igénylő csomagküldő és internetes értékesítési csatorna esetében növekedés, míg a többieknél csökkenés következett be.

8. tábla

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának alakulása, 2021. I–III. negyedév

%
Megnevezés Megoszlás Naptárhatástól megtisztított volumenváltozás
2019. I–III. negyedévhez képest 2020. I–III. negyedévhez képest
   Élelmiszer jellegű
   vegyes
35,2 7,1 2,7
   Élelmiszer, ital,
   dohányáru
11,9 0,6 0,3
Élelmiszer és élelmiszer jellegű
vegyes összesen
47,1 5,5 1,9
   Iparcikk jellegű vegyes 4,3 13,3 5,4
   Textil, ruházati
   és lábbeli
4,4 –14,3 14,1
   Bútor, műszaki cikk 6,2 –23,7 –16,3
   Könyv, újság,
   papíráru
0,5 –29,3 –5,6
   Számítástechnika
   és egyéb iparcikk
5,1 –3,1 –0,4
   Gyógyszer,
   gyógyászati
   termék
4,0 5,7 –0,8
   Illatszer 2,3 4,8 3,8
   Használtcikk 0,3 –20,5 6,1
   Csomagküldő és
   internet
9,2 75,3 23,4
   Piaci és egyéb
   nem bolti
0,6 .. ..
Nem élelmiszertermék jellegű összesen 37,1 4,7 4,2
Gépjárműüzemanyag-forgalom 15,8 –6,3 3,3
Kiskereskedelem összesen 100,0 3,1 2,8

Az uniós tagországok mindegyikében nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, közülük 9-ben a növekedés meghaladta a 10%-ot. A legnagyobb mértékű emelkedést Bulgáriában (14%) regisztrálták. Az Európai Unióban (EU27_2020) 2021. január–szeptemberben – az Eurostat naptárhatástól megtisztított adatai szerint – a kiskereskedelmi forgalom volumene átlagosan 6,1%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten.

Az építőipar teljesítménye megközelítette a járvány előtti szintet

Az építőipar is számottevően hozzájárult a GDP volumennövekedéséhez. Az év első kilenc hónapjának termelési volumene (folyó áron 3,5 ezer milliárd forint) összességében 11%-kal nőtt egy év alatt.Budapest és a megyék építőipari termelésére vonatkozó adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.[8] Ez elsősorban az épületépítés 15%-os bővülésének volt köszönhető, a termelési érték 40%-át előállító egyéb építmények építési volumene visszafogottabban, 5,2%-kal emelkedett. 2021 szeptemberére az építőipar teljesítménye megközelítette a járvány előtti, két évvel korábbi szintet.

29. ábra
Az építőipari termelés havi volumenváltozása építményfőcsoportok szerint

Az építőipari vállalkozások szerződéskötési lehetőségei javultak, így a rövid távú kilátások is kedvezőbbé váltak. 2021 első kilenc hónapjában 3,0 ezer milliárd forint értékű új megállapodást írtak alá, volumenében 14%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a megkötött új szerződések felét kitevő épületek építésére irányulóké kismértékben (3,6%-kal), az egyéb építményekre vonatkozóké pedig jelentősen (26%-kal) emelkedett.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának nagysága (folyó áron 2,4 ezer milliárd forint) összehasonlító áron 13%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó megállapodások volumene 21, az egyéb építményeké 7,7%-kal bővült. A szerződésállomány 59%-a utóbbiakra vonatkozott.

Növekvő adatforgalom, rövidebb telefonhívások

Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág bruttó hozzáadott értéke 2021 III. negyedévében is erőteljesen, 15%-kal nőtt, így a terület teljesítménye továbbra is stabilan hozzájárult a GDP növekedéséhez.

A távközlési ágazat meghatározó szegmensében, a mobiltávközlési piacon a mobiltelefonok 2021. III. negyedév végi előfizetésszáma – az 1,7 milliónyi M2M-kártyávalM2M-kommunikáció (machine to machine): emberi beavatkozás nélkül megvalósított eszközök közötti kommunikáció.[9] együtt – az egy évvel korábbinál 2,2%-kal több, 13,0 millió darab volt. Ezen belül a havidíjas előfizetések száma 6,0%-kal nőtt, a feltöltőkártyásoké 7,5%-kal tovább csökkent, a negyedév végén már csak a SIM-kártyák 25%-át tették ki. Ezzel szemben az egy évvel korábbinál 5,3%-kal kevesebb, 3,0 millió vezetékes fővonal volt hazánkban. A fővonalak 79%-át kitevő VoIP-hangcsatornákKábeltelevíziós, illetve széles sávon megvalósuló, helyhez kötött telefonszolgáltatás.[10] száma alig változott (+0,2%).

A mobilhálózatból indított hívások száma 2021 III. negyedévében 2,4%-kal nőtt, ugyanakkor a vezetékes hívásoké 13%-kal csökkent. A Covid19-járvány okozta lezárások idején a korábbinál hosszabban beszélgettünk telefonon, ám az átoltottság növekedésével és így a személyes kapcsolattartás szabadabbá válásával az egy előfizetésre jutó hívások időtartama mindkét szegmensnél csökkent, 2021 III. negyedévében a mobiltelefonálással töltött átlagos idő 3,2, a vezetékessel 5,8 perc volt. Mindkét érték elmaradt az I. negyedéves csúcstól, de a vonalas telefonálás esetében lényegesen meghaladta a járványt megelőző időszak értékeit.

Ezzel párhuzamosan – a mobil-adatelőfizetések intenzív terjedésével összhangban – továbbra is folyamatosan nő a mobilhálózat adatforgalma, 2021 III. negyedévében 35%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

30. ábra
A hívások átlagos ideje

A járványhelyzet miatt még inkább felértékelődött a digitalizáció szerepe, az internethasználat a mindennapok szerves részévé vált. 2021. szeptember végén a helyhez kötött (vezetékes és vezeték nélküli) internethez kapcsolódó előfizetések száma (3,3 millió darab) 2,3%-kal több volt az egy évvel korábbinál. Folytatódott az optikai hálózaton szolgáltatott internet-előfizetések térnyerése, 2021 III. negyedévében már a helyhez kötött előfizetések 34%-át tették ki. Az internetszolgáltatók 7,3%-kal több nettó árbevételt (40 milliárd forintot) realizáltak, mint az előző év III. negyedévében, az I–III. negyedévben elért 117 milliárd forintos árbevétel pedig 3,8%-kal volt magasabb a 2020. hasonló időszakáinál. A helyhez kötött internet adatforgalma visszafogottabban nőtt, mint az előző negyedévekben, a letöltési forgalom 20, a feltöltési 14%-kal nagyobb volt 2021 III. negyedévében, mint egy évvel korábban.

31. ábra
A helyhez kötött internet adatforgalma

A fővárosban az átadott lakások, a többi településen a kiadott engedélyek száma nőtt erőteljesen

2021 I–III. negyedévében az egy évvel korábbinál 1,7%-kal kevesebb, 12 642 lakás épült.Budapest és a megyék lakásépítési adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2020. I–III. negyedévvel foglalkozó száma tartalmazza. [11] Az egyes településtípusokat tekintve:

  • Budapesten több mint kétszer annyi,
  • a megyei jogú városokban 37,
  • a többi városban 16,
  • a községekben 29%-kal kevesebb.

A vállalkozói lakásépítés súlya 55-ről 67%-ra emelkedett, ennek hatására az új lakások átlagos alapterülete 8,5 m2-rel, 87 m2-re csökkent, a vállalkozók általi lakásépítés súlya pedig 55%-ról 67%-ra emelkedett. Az új lakóépületben használatba vett lakások 38%-a családi házban, 57%-a többlakásos, 2,5%-a pedig lakóparki épületben épült fel.

32. ábra
A lakásépítés alakulása

Az építési kedvet az emelkedő építési költségek egyelőre nem fékezik, az otthonteremtési program hatása nagyobb. Erőteljesen (30%), 22 430-ra emelkedett az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma. A 23%-os fővárosi csökkenés mellett a megyei jogú városokban 43, az egyéb városokban 57, a községekben 60%-kal több lakás kapott építési engedélyt.

Élénkülő forgalom mellett az új lakások ára továbbra is dinamikusan emelkedett

A 2013 óta tartó lakáspiaci forgalom-növekedés 2019-ben megtorpant, a járvány által érintett 2020-ban pedig az előző évinél 15%-kal kevesebb, 134 ezer lakást adtak el, amiben szerepe volt a járványhelyzet mellett a külföldi vevők elmaradásának is. Azonos feldolgozottságú adatok alapján a járvány harmadik hulláma ellenére 2021 első felében élénkült az ingatlanpiaci forgalom: az I. negyedévben 17, a II. negyedévben 35%-kal több volt az értékesítés, mint az előző év alacsony bázist jelentő negyedéveiben. Az eladásokon belül az új lakások aránya 2016 és 2019 között emelkedett, de a 7,1%-os csúcs után 2020-ban 6,7, 2021 I–II. negyedévében pedig 3,7%-ra apadt.

2020-ban az új lakások előző évekre is jellemző lendületes áremelkedése folytatódott (13%), a használt lakásoké azonban jelentősen fékeződött (4,2%). Az új lakások reálárindexének jelentős növekedése (9,2%) mellett a használtaké alig elemelkedett (0,7%). Az előző negyedévhez képest a használt lakások ára 2021 I. negyedévében 8,6, az újaké 5,9%-kal nőtt, a másodikban azonban alig volt elmozdulás.

33. ábra
A lakáspiaci árak tiszta árváltozása

2021. II. negyedévében a használt lakások átlagos négyzetméter ára országosan 287 ezer, az újaké 600 ezer forint volt, a budapesti árak ezt több mint 3,3-szeresével, illetve 44%-kal haladták meg.

Az országos lakbérindex a 2020. januári csúcs után ingadozásokkal, de alapvetően csökkent 2021 januárjáig. A járvány folytatódása ellenére azonban ekkortól folyamatosan emelkedtek a lakbérek. 2021 szeptemberében a lakbérindex 5,7%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál, de az előző hónapokhoz képest a növekedési üteme enyhült. Ekkor a 2019. szeptemberihez hasonló árakon lehetett lakást bérelni az országban. A lakásbérleti piac továbbra is a nagyvárosokban koncentrálódik. 2021. január-szeptemberben a hirdetések 90%-át nagyvárosokban, kétharmadát Budapesten adták fel.

2021. június 30-án a lakáshitel-állomány 4259 milliárd forint – a GDP 8,9%-a – volt, 6,4%-kal magasabb a 2020. véginél, a 2010. évi csúcstól 0,6%-kal maradt el. A bővülésben szerepe volt annak, hogy a hitelek 29%-ánál (195 ezer esetben) igénybe vett törlesztési moratórium esetében nem fizettek törlesztőrészletet, valamint a lejáró hitelek későbbre tolódott lezárása sem csökkentette a hitelállományt. Az államilag támogatott és a nem támogatott lakáshitelek aránya 2018 óta nem változott: 16, illetve 84%.

34. ábra
Lakáscélú hitelek állománya

2021. I. félévben 52 ezer lakáshitelt engedélyeztek, 601 milliárd forint értékben, számuk 24, összegük 38%-kal volt nagyobb a 2020. azonos időszakihoz képest. Átlagos összegük 1,4 millió forinttal 11,5 millió forintra nőtt. Arányeltolódás történt a támogatott hitelek javára, amelyek száma 74, összege 41%-kal emelkedett. Térnyerésükhöz hozzájárult az új otthonteremtési program több eleme, például az, hogy újra 5% lett az új lakások áfája, a csokkal vásárlók további áfa-visszatérési engedményekkel élhetnek, egyszerűsödnek az építésügyi előírások, továbbá az energetikai szigorítások elhalasztása és a csökkenő közjegyzői költségek.

A 2021 első hat hónapjában 568 milliárd forint értékben folyósított 59 ezer lakáshitel több volt az előző év azonos időszakinál: összegük 35, számuk 21%-kal emelkedett. Továbbra is a használt lakás vásárlásra fordított hitelek domináltak, a folyósítások 70%-át fordították erre, számuk 34, összegük 40%-kal lett több a 2020. I. félévinél. Az új lakásokhoz kapcsolódó hitelezés súlya csökkent, a vásárlásra és építésre együttesen folyósított összeg a használtlakás-vásárlásra fordítottnak 24%-a volt, ami 9 százalékpontos csökkenés az előző év azonos időszakinál.

2021 első felében több mint 17 ezer családi otthonteremtési támogatást folyósítottak 36 milliárd forint értékben, számuk 7,9, összegük 22%-kal lett kevesebb a 2020. I félévinél.

35. ábra
Az első félévben folyósított családi otthonteremtési kedvezmény összege

Továbbra is jelentősen elmaradt a személyszállítási teljesítmény a két évvel korábbi szinttől

4,5%-kal emelkedett a nemzetgazdaság 2021. I–III. negyedévi áruszállítási teljesítménye a 2020. I–III. negyedévi, alacsony bázishoz képest, ennek ellenére a 2019. azonos időszaki szinttől 8,2%-kal elmaradt. Az egy évvel korábbihoz viszonyított bővülés a szállított áruk tömegének növekedéséből adódott, mivel az átlagos szállítási távolság némileg mérséklődött. Jelentős ütemkülönbséggel, de mindkét viszonylat teljesítménye emelkedett: a belföldié 10, a nemzetközié – az előző év azonos időszaki, alacsony bázishoz mérten – 1,8%-kal. (Belföldi relációban a teljesítmény már kismértékben /2,1%/ meghaladta a két évvel korábbit, a nemzetközi forgalomé azonban még jelentősen /–13%/ elmaradt attól.)

36. ábra
A szállítási teljesítmények változása

Az áruszállítás tavalyinál nagyobb teljesítményében a közúti szállítás forgalomnövekedése érhető tetten, amit a többi (a gáztranzit visszaesése miatt elsősorban a csővezetékes) szállítási módozatnál regisztrált csökkenés jelentősen mérsékelt. Bár a nemzetközi közúti árufuvarozás teljesítménye az évek óta tartó csökkenés után 2021 I–III. negyedévében már nőtt (12%-kal) az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva, viszont a 2019. I–III. negyedévi szinttől még közel tizedével elmaradt. Az ágazat teljesítményére rövidtávon kedvezően hatott az ipari termelés élénkülése, viszont hosszú távon kedvezőtlenül a közúti áruszállításra vonatkozó új uniós rendelkezés.

9. tábla

Az áruszállítás alakulása, 2021. I–III. negyedév

Szállítási módozat Szállított árutömeg Áruszállítási teljesítmény
millió tonna változás milliárd
árutonna-kilométer
változás
2020
I–III. negyedévéhez képest, %
2019
I–III. negyedévéhez képest, %
2020
I–III. negyedévéhez képest, %
2019
I–III. negyedévéhez képest, %
Összesena) 229,9 6,1 –3,4 41,3 4,5 –8,2
Ezen belül            
közúti 163,5 13,8 5,2 27,8 12,4 –3,0
ebből:            
belföldi 136,8 14,2 7,4 11,2 13,1 8,9
nemzetközi 26,7 12,0 –4,4 16,5 12,0 –9,7
vasúti 37,2 –2,0 –4,8 8,2 –2,6 4,3
csővezetékes 22,7 –19,1 –38,2 3,8 –20,6 –43,5
belvízi 6,4 –7,1 –5,9 1,5 –4,4 –10,8

a) Az összesen adatok tartalmazzák a légi áruszállítás adatait is.

A járvány hatása a személyszállításban továbbra is jóval érezhetőbb volt. A júniusig fennálló határzáron és a csaknem május végéig érvényben lévő kijárási korlátozáson kívül a tavaszi időszakot érintő digitális oktatás és a nagyobb arányban elterjedt home office munkavégzés hatása a nyári lazítások ellenére is észrevehető volt a január–szeptemberi személyforgalom alakulásában.

Az egy évvel korábbi, alacsony bázisnál is kevesebben vették igénybe a helyi személyszállítást 2021 I–III. negyedévében. Az utazások száma 11%-kal elmaradt a 2020. azonos időszakitól, közel 40%-kal a két évvel ezelőttitől. Ebben súlyából adódóan az autóbuszos közlekedés iránti igény visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet.

A helyközi személyszállítás 2021. I–III. negyedévi teljesítménye 14%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest (a 2019. I–III. negyedévinek pedig kevesebb mint felét tette ki). A csökkenés elsősorban a légi személyszállításnak tulajdonítható, amely ugyan a III. negyedévben a járvány kitörése óta ugyan a legmagasabb teljesítményt érte el, az év első kilenc hónapját tekintve azonban 44%-os visszaesést realizált.

10. tábla

A helyközi személyszállítás alakulása 2021. I–III. negyedévben

Közlekedési mód Szállított utasok száma Személyszállítási teljesítmény
millió fő változás milliárd utas-kilométer változás
2020 I–III. negyedévéhez képest, % 2019 I–III. negyedévéhez képest, % 2020 I–III. negyedévéhez képest, % 2019 I–III. negyedévéhez képest, %
Összesen 308,2 –9,8 –33,8 11,1 –13,5 –52,6
Ezen belül            
autóbusz 234,1 –10,3 –33,3 6,2 –10,8 –42,1
vonat 72,8 –7,5 –33,7 3,8 –3,2 –34,4
repülőgépa) 745,1b) –48,9 –83,4 1,1 –43,6 –84,0

a) Az adatok a magyar légi szállítók magyarországi repülőtereket érintő utasforgalmát tartalmazzák.
b) Ezer fő.

Harmadával volt kevesebb a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2021. I–III. negyedévi utasforgalma (2,5 millió fő) az egy évvel korábbinál (a 2019. azonos időszakinál viszont 80%-kal).Az adatok a külföldi légitársaságok forgalmát is tartalmazzák.[12] A havi utaslétszám a korlátozások tavaly őszi újbóli bevezetése óta egészen idén májusig 50 ezer és 90 ezer fő között ingadozott. A nyári hónapok beköszöntével és a külföldi turizmus újraindulásával azonban javult a helyzet, októberben már 713 ezer utas vette igénybe a légikikötő szolgáltatásait, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb, ugyanakkor a 2019. hasonló időszakinak felét sem érte el. A jóval kisebb forgalmú Debreceni Nemzetközi Repülőtér utasforgalmának alakulása alapvetően hasonló tendenciát követett, bár az ottani nyár végi, őszi utaslétszám kevesebb volt a két évvel korábbi negyedénél.

37. ábra
A legnagyobb nemzetközi repülőtereink utasforgalma

2021 I–III. negyedévében közel 193 ezer személygépkocsit helyeztek első alkalommal forgalomba az országban, az előző év azonos időszaki, alacsony bázisnál 1,8%-kal többet (a két évvel korábbinál azonban 17%-kal kevesebbet). Az új autók forgalomba helyezése 4,1%-kal nőtt az év eddigi részében, viszont – részben a járműgyártást világszerte akadályozó alapanyaghiány miatt – júliustól erőteljesen csökken: a III. negyedévi forgalomba helyezések száma az előző év azonos időszaki, alacsony bázistól is jelentősen (14%-kal) elmaradt. A használtaknál alapvetően stagnált a január–szeptemberi forgalomba helyezések száma az egy évvel korábbihoz képest. (Ugyanebben az időszakban 19 és 16%-kal kevesebb új, illetve használt autó került forgalomba, mint 2019 első kilenc hónapjában.)

Az elektromos üzemű személygépkocsiknál ugyanakkor továbbra is töretlen a növekedés: 2021 január–szeptemberében az egy évvel korábbinál 62%-kal többet, 4,8 ezer darabot helyeztek belőlük forgalomba.

38. ábra
A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik számának havi alakulása

Jelentősen növekvő forgalomban valamivel több baleset történt

Hazánk közútjain a forgalom alakulását nagymértékben meghatározta a kijárási korlátozások időszaka, így az év első két hónapjában közel ötödével kisebb, a többi hónapban jelentősen megnövekedett forgalomban lehetett közlekedni útjainkon. 2021 első kilenc hónapjában összességében 17%-kal emelkedett a forgalom az előző év azonos időszakihoz képest.

39. ábra
A belföldi gépjárművek közúti forgalmának alakulása

A megnövekedett forgalom ellenére az előző év azonos időszakinál csak 1,6%-kal több, 10 647 baleset történt 2021 első kilenc hónapjában. (A két évvel korábbinál mérsékeltebb volt a forgalom és a balesetszám is alacsonyabb volt.) Kimenetelük súlyosabbá vált: 15%-kal emelkedett a halálos balesetek száma, ami a nyári hónapokban ugrott meg leginkább. A súlyos sérüléses balesetek száma 5,8%-kal kevesebb, a könnyű sérüléseseké 4,5%-kal több lett.

A balesetekben 3,6%-kal többen sérültek meg, a 391 halálos áldozat száma ötödével, a 10 473 könnyen sérülté 6,2%-kal volt több az előző évinél, míg súlyosan 5,2%-kal kevesebben, 3420-an sérültek meg. 13%-kal több (1034) gyermek volt baleset elszenvedője, a halálos áldozatok száma hárommal kevesebb (7) lett.

40. ábra
Személysérüléses közúti közlekedési balesetek számának alakulása

Az alkohol a balesetek 8,5%-ában játszott szerepet, az arány alacsonyabb az egy évvel korábbinál (10%). A kerékpárosok által okozott balesetek száma jelentősen (19%-kal) csökkent, azonban az ittasan okozott balesetekből arányuk (20%) duplája az összes balesetből való részesedésüknek.

A járművezetők hibájából következett be a balesetek 94%-a, leggyakrabban (31%) nem megfelelően választották meg a sebességet szabálytalanul váltottak irányt vagy nem adták meg az elsőbbséget (25–25%).

A balesetek 67%-a lakott területen belül történt. Az autópályákon jelentősen (27%-kal) emelkedett számuk, az M5-ösön, az M1-esen és az M4-esen több mint másfélszeresére.

Számos kalászos növény termésátlaga rekordmagas szintet ért el

A mezőgazdasági számlarendszer első előzetes adatai szerint 2021-ben a mezőgazdasági kibocsátás volumene 2,3%-kal kisebb lett, az árak 16%-kal emelkedtek, így a kibocsátási érték összességében 13%-kal nőtt 2020-hoz képest. A volumen mérséklődését a növénytermesztés 6,5%-os volumencsökkenése okozta, az állattenyésztésé 4,5%-kal nagyobb lett, a szolgáltatásoké nem változott. A gyümölcsfélék, az állatok és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoporté csökkent vagy nem változott.

A kimagasló termésátlagoknak köszönhetően kalászos gabonákból az elmúlt tíz év egyik legnagyobb terméseredményét sikerült betakarítani. 2021-ben az előző évinél 4,4%-kal kisebb szántóterületen, közel 1,3 millió hektáron termesztettek kalászos [növényeket.] A nyári betakarítású gabonák területének 70%-át búza, 21%-át árpa, 5,0%-át tritikálé, 2,0%-át rozs, 1,7%-át zab foglalta el. A csökkenő terület, a tavaszi fagyok, az átlagosnál hűvösebb május és a júniusi aszály ellenére a begyűjtött mag mennyisége (7,4 millió tonna) 5,2%-kal több volt az egy évvel korábbinál.

11. tábla

A kalászos gabonák termelése, 2021

Kalászos Betakarított terület,
ezer hektár
Betakarított összes termés Termésátlag
ezer tonna változás kilogramm/
hektár
változás
2020-hoz 2016–2020
átlagához
2020-hoz 2016–2020
átlagához
képest, % képest, %
Búza 890,6 5316,1 3,8 –0,1 5970 9,1 12,0
Árpa 265,9 1699,0 14,5 21,0 6390 12,5 21,5
Tritikálé 63,1 275,4 –9,6 –24,6 4360 5,6 8,7
Rozs 25,7 81,8 –3,0 –5,8 3180 –0,6 –3,3
Zab 21,0 66,2 –14,0 –18,3 3150 5,4 11,7

A kalászosok együttes termésének 71%-át adó búza kiterjedése 4,9%-kal zsugorodott az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és 1990 óta csak két alkalommal termesztették kisebb területen. A búza 5,3 millió tonnás hozama betakarított területével ellentétesen változott, ezáltal termésátlaga korábban nem tapasztalt szintre emelkedett.

Árpából a 2021. évinél csak 1992-ben termett több. Termése jóval nagyobb mértékben bővült az előző évhez képest, mint a kiterjedése, így termésátlaga szintén rekordot ért el. Az árpatermés 93%-át adó őszi árpa majdnem 6,6 tonnás hektáronkénti hozama 39%-kal nagyobb volt a tavaszi árpáénál, utóbbi fejlődését ugyanis hátráltatta a vegetációs időszak kedvezőtlen időjárása.

A tritikálé kiterjedése 2016 óta zsugorodik, és utoljára 2000-ben arattak belőle kevesebbet. Hektáronkénti hozama egy év alatt 5,6%-kal 21 éves csúcsra emelkedett. A szántó kisebb részén termesztett kalászosok közül a rozs területe 5 éve közel ugyanakkora. Mivel termése a kiterjedésével közel azonos mértékben változott, termésátlaga az egy évvel korábbival majdnem megegyezett.

A zab szántóterülete tovább zsugorodott, és csak 2018-ban arattak belőle kevesebbet. Hektáronkénti hozama viszont rekordközeli maradt.  

Milyen irányba változtak a társadalmi folyamatok?

16,6 ezer fővel többen haltak meg, mint egy évvel korábban

Az előzetes adatok szerint 2021. január–szeptemberben hazánkban 111,4 ezren haltak meg, 16,6 ezer fővel (18%-kal) többen, mint egy évvel korábban. Az év elején még a koronavírus okozta járvány második hullámának hatása érződött, január–februárban 12%-kal többen haltak meg, mint egy évvel korábban. 2021 kora tavaszán elérte hazánkat és március–áprilisban tetőzött Magyarországon a járvány harmadik hulláma. Március–áprilisban összesen 33,5 ezren, másfélszer annyian hunytak el, mint 2020 azonos időszakában (2015–2019 azonos időszakához viszonyítva is közel ekkora, 49%-os növekedés történt). Az ezt követő hónapokban a járvány visszaszorítására tett erőfeszítések eredményeként a halálozások száma fokozatosan visszaállt a korábbi évek azonos hónapjait jellemző szintre: május–júliusban még 9,1%-kal többen, augusztus–szeptemberben viszont 0,6%-kal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

41. ábra
Az elhunytak száma havonta

2021. január–szeptemberben az egy évvel korábbinál 0,4%-kal kevesebb, 69,4 ezer gyermek jött világra. Az időszakon belül ez hullámzóan alakult: januárban 9,4, április–júliusban 2,0%-kal kevesebb, míg február–márciusban 5,8, augusztus–szeptemberben 1,8%-kal több élveszületés történt, mint 2020 azonos hónapjaiban. A 2021. január–szeptemberre számított teljes termékenységi arányszám becsült értéke 1,58 volt, szemben a 2020. január–szeptemberre számított 1,57-tel, ami azt mutatja, hogy a gyermekvállalási kedv kissé növekedett. A termékenységi ráta a születések számának mérséklődése mellett nőtt, mivel a szülőképes korú nők létszáma a születésekénél nagyobb mértékben csökkent, így az emelkedő gyermekvállalási hajlandóságuk mellett is összességében egyre kevesebb gyermeket tudnak a világra hozni.

Mivel a halálozások száma jelentősen emelkedett, a születéseké viszont kismértékben csökkent, a természetes fogyás – a 2020. január–szeptemberi értéket 67%-kal meghaladva – 42 ezer fő volt.

A házasságkötések számának alakulását a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések mellett a családpolitikai döntések is befolyásolhatták. 2021 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbinál 9,2%-kal több, 58,5 ezer pár kötött házasságot. Utoljára négy évtizeddel ezelőtt, 1981. január-szeptemberben kötöttek ennél több házasságot.

42. ábra
A házasságkötések száma január–szeptemberben

Bővülő foglalkoztatás mellett csökkent a munkanélküliség

2021 nyári, kora őszi időszaka – az egy évvel korábbihoz hasonlóan – a Covid19-járvány két hulláma közötti átmeneti periódus volt. A járvány csillapodása így is hatással volt a foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokA nemzetközi meghatározás (ILO-definíció) szerint foglalkoztatott az, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, illetve rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg (betegség, szabadság stb. miatt) volt távol, vagy aki gyermekgondozási távollét – amelynek idejében pénzbeli juttatásban részesül – előtt dolgozott és visszatérhet korábbi munkahelyére, miközben munkanélküli az, akinek a) nincs munkája, b) az elmúlt 4 hétben aktívan keresett munkát, c) ha találna, 2 héten belül munkába tudna állni.[14] alakulására.Budapest és a megyék munkaerőpiacra vonatkozó adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.[15]

43. ábra
A 15-64 évesek munkaerőpiaci jellemzői a III. negyedévben

2021 III. negyedévében a 15–64 éves foglalkoztatottak átlagos száma 4 millió 561 ezer főt tett ki, ez 16 ezer fővel (0,4%-kal) meghaladta az egy évvel korábbit. A létszámbővülés forrása a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók számának növekedése volt (+58 ezer fő), ellenben a külföldön munkát vállalók (–19 ezer fő) és a közfoglalkoztatottak számának (–2,8 ezer fő) mérséklődése ezt visszafogta.

A 15–64 évesek 73,6%-os foglalkoztatási aránya korábban nem tapasztalt mértékűre emelkedett, 1,2 százalékponttal volt magasabb az előző év július–szeptemberinél.

12. tábla

A 15–64 évesek foglalkoztatási aránya és munkanélküliségi rátája főbb jellemzők szerint a III. negyedévben

(%)

Mutatók Foglalkoztatási arány Munkanélküliségi ráta
2019 2020 2021 2019 2020 2021
Nemek szerint
Férfiak 77,5 77,6 78,3 3,3 4,3 3,9
Nők 67,3 67,3 68,9 3,5 4,4 4,0
Korcsoportok szerint
15–24 éves 29,8 29,0 27,9 11,2 13,1 14,5
25–54 éves 87,5 86,5 87,4 2,9 3,8 3,3
55–64 éves 56,9 60,3 63,7 2,1 3,3 2,8
Legmagasabb iskolai végzettség szerint
Legfeljebb alapfokú 40,3 39,5 41,0 9,6 10,9 10,4
Középfokú, érettségi nélkül 80,6 80,0 80,9 3,1 4,6 4,0
Középfokú, érettségivel 74,0 74,4 74,9 2,7 4,2 3,8
Felsőfokú 89,0 89,7 90,0 1,8 1,6 1,6
Összesen 72,4 72,4 73,6 3,4 4,3 3,9

A járvány egyik markáns munkaerőpiaci hatása az otthoni munkavégzésTávmunka és home office.[16] szerepének felértékelődése volt. Az ilyen formában dolgozók száma és aránya 2020. április–júniusban volt a legmagasabb: a 15–64 éves foglalkoztatottak 15%-a dolgozott így, létszámuk 680 ezer főt tett ki. Ezt követően csökkent, majd ősztől újra emelkedésnek indult, és a harmadik hullám 2021. tavaszi időszakában lokális csúcsot ért el: otthoni munkavégzés keretében a 15–64 éves foglalkoztatottak mintegy 13%-a dolgozott, míg létszámuk 560–580 ezer fő közötti volt. Ehhez képest 2021. július–szeptemberben arányuk 6,3%-ra, számuk 290 ezer fő alá esett vissza.

44. ábra
A távmunkában vagy home office keretében dolgozók arányának háromhavi alakulása

2021 III. negyedévében a nemzetgazdaság szektorai közül az agráriumban foglalkoztatottak száma elmaradt az egy évvel korábbitól, az iparban nem történt érdemi változás (noha a 2020. III. negyedévihez viszonyítva mérséklődött, dacára a jobbára emelkedő termelési volumennek), miközben az építőiparban töretlenül bővül a létszám. A piaci és a közszolgáltatások szegmensét egyaránt kismértékű növekedés jellemezte.

45. ábra

A 15–64 éves foglalkoztatottak száma és változása nemzetgazdasági szektorok szerint, 2021. III. negyedév

(az előző év azonos időszakához képest, ezer fő)

2021 III. negyedévében a 15–64 éves munkanélküliek 187 ezer fős átlagos száma 19 ezer fővel (9,1%-kal) volt kevesebb a 2020. III. negyedévinél, a munkanélküliségi ráta értéke pedig 4,3%-ról 3,9%-ra csökkent. (Ebben az időszakban az inaktívak száma szintén mérséklődött, 75 ezer fővel, 1 millió 449 ezer főre.) A nők és a férfiak munkanélküliségi mutatói azonos mértékben (0,4 százalékponttal) javultak, a munkanélküliségi rátájuk 4,0 és 3,9% volt. A 25–54, illetve az 55–64 évesek korcsoportjában a munkanélküliség szintje alacsonyabb volt az előző évinél, 3,3 és 2,8%-ot tett ki, a 15–24 évesek fiataloké 14,5%-ra nőtt.

Az álláskereséssel eltöltött átlagos idő hossza, illetve a tartósan, legalább egy éve állástalanok aránya egyaránt emelkedett 2021 III. negyedévében az előző évihez képest, előbbi 8,3 hónapról 8,8 hónapra, utóbbi pedig 28,1%-ról, 34,3%-ra.

A bővülő foglalkoztatottság és a kissé emelkedő munkanélküliség mellett a hazai 15–64 éves lakosság gazdasági aktivitása (76,6%) szintén rekordmagas szintre került. A jelenlegi tendenciák abba az irányba mutatnak, hogy a hazai munkaerőpiacon a járvány előttihez hasonló, erős munkaerőhiány alakulhat ki. Ezt erősíti, hogy a potenciális munkaerőtartalék nagysága csökkent és megközelítette a 2019-es mélypontot, az üres álláshelyek száma pedig a járvány kitörése óta a legmagasabb.

A bérek változatlanul emelkednek

2021. január–szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintenA legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél.[17] átlagosan bruttó 428 600 forintot kerestek, a kedvezmények nélküli nettó átlagbér 285 000 forint volt, az egy évvel korábbihoz viszonyított növekedés azonos mértékű, 8,5% volt.Budapest és a megyék munkaerőpiacra vonatkozó adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.[18] A kedvezményeket is figyelembe véve a nettó átlagkereset 293 600 forint volt, 8,1%-kal meghaladta a 2020. január–szeptemberit. A fogyasztói árak 4,4%-os emelkedése mellett a keresetek vásárlóereje 3,9%-kal nőtt, elmaradva az egy évvel korábbi, 6,1%-os bővüléstől.

46. ábra
A keresetek alakulása az adott év I–III. negyedévben

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 400 700 forintra becsülhető, 8,8%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

A bruttó keresetek mediánértéke 344 500 forint volt, 9,3%-kal több az előző év január–szeptemberinél.

A közfoglalkoztatottak nélküli bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 8,3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A nettó átlagbérek a vállalkozások körében 7,8, a költségvetésben 9,6, míg a nonprofit szférában 10,6%-kal emelkedtek. A közszféra átlagot meghaladó keresetnövekedésére döntően az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett bérfejlesztések voltak hatással – köztük az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése –, míg a nonprofit szektor jelentős átlagkereset-növekedéséhez hozzájárult, hogy augusztus elejétől számos oktatási intézmény – fenntartójának változása miatt – a költségvetési szektorból ebbe a szektorba került.

13. tábla

A nettó átlagkeresetek alakulása, 2021. I–III. negyedév

%
Megnevezés Összesen Közfoglalkoztatás nélkül
forint változás az előző év azonos időszakához képest, % forint változás az előző év azonos időszakához képest, %
Versenyszféra 293 200 7,8 293 500 7,8
Költségvetés 268 000 9,6 292 700 9,6
Nonprofit szervezetek 260 300 11,4 270 400 10,6
Nemzetgazdaság összesen 285 000 8,5 292 100 8,3
Ebből: közfoglalkoztatottak 55 900 2,5 X X

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a férfiaknál 467 300, a nőknél 392 100 forint volt, egy év alatt ez 8,8 és 8,2%-os növekedést jelentett.

2021. január–szeptemberben a nemzetgazdasági ágak kereseti rangsorában a legmagasabb nettó átlagkeresettel továbbra is az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatás területén munkát vállalók rendelkeztek (477 800 és 496 700 forint), míg a legalacsonyabbal a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (173 700 forint), valamint az egyéb szolgáltatásIdetartozik az érdekképviselet, a számítógép, személyi, háztartási cikk javítása, illetve az egyéb személyi szolgáltatás (pl. vegytisztítás, fodrászat, szépségápolás, temetkezés vagy fizikai közérzet javító szolgáltatás).[19] területén (210 00 forint). Mindegyik nemzetgazdasági ágban nőtt a nettó átlagkereset az előző év január–szeptemberéhez viszonyítva, leginkább a művészet, szabadidő (14%) és az egészségügy, szociális ellátás (17%), legkevésbé az egyéb szolgáltatás (1,4%) területén.

[1]: Budapest és a megyék beruházási adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.

[2]: A 2021. áprilistól alkalmazott módszertan szerint. A maginflációs mutató a fogyasztóiár-index átmeneti vagy nem piaci eredetű árhatásoktól való megtisztításával feltárja az alapinflációnak az alakulását. Ennek megfelelően a fogyasztóiár-indexből elhagyjuk a nem feldolgozott élelmiszereket, a járműüzemanyagokat, a teljes háztartási energia főcsoportot, a hatósági áras termékeket, szolgáltatásokat, továbbá 2021. áprilistól a szeszes italokat, dohányárukat is.

[3]: Az adatok a teljes ügyfélkörnek nyújtott szolgáltatásokra vonatkoznak.

[4]: Víz- és hulladékgazdálkodás nélkül. A fejezetben az adatok az ipar egészében teljes körűek, a részletesebb bontású (például ágazati szintű, vagy létszám-kategóriák szerinti) adatok a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokra vonatkoznak. Budapest és a megyék ipari termelésére vonatkozó adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.

[5]: Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

[6]: Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

[7]: Budapest és a megyék kereskedelmi szálláshelyeinek adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.

[8]: Budapest és a megyék építőipari termelésére vonatkozó adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.

[9]: M2M-kommunikáció (machine to machine): emberi beavatkozás nélkül megvalósított eszközök közötti kommunikáció.

[10]: Kábeltelevíziós, illetve széles sávon megvalósuló, helyhez kötött telefonszolgáltatás.

[11]: Budapest és a megyék lakásépítési adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2020. I–III. negyedévvel foglalkozó száma tartalmazza.

[12]: Az adatok a külföldi légitársaságok forgalmát is tartalmazzák.

[13]: A megyék kalászos gabonák termelésére vonatkozó adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I‒III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.

[14]: A nemzetközi meghatározás (ILO-definíció) szerint foglalkoztatott az, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, illetve rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg (betegség, szabadság stb. miatt) volt távol, vagy aki gyermekgondozási távollét – amelynek idejében pénzbeli juttatásban részesül – előtt dolgozott és visszatérhet korábbi munkahelyére, miközben munkanélküli az, akinek a) nincs munkája, b) az elmúlt 4 hétben aktívan keresett munkát, c) ha találna, 2 héten belül munkába tudna állni.

[15]: Budapest és a megyék munkaerőpiacra vonatkozó adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.

[16]: Távmunka és home office.

[17]: A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél.

[18]: Budapest és a megyék munkaerőpiacra vonatkozó adatait a KSH Fókuszban a megyék című kiadványának a 2021. I–III. negyedévet bemutató száma tartalmazza.

[19]: Idetartozik az érdekképviselet, a számítógép, személyi, háztartási cikk javítása, illetve az egyéb személyi szolgáltatás (pl. vegytisztítás, fodrászat, szépségápolás, temetkezés vagy fizikai közérzet javító szolgáltatás).

További adatok, információk

Elérhetőségek:

kommunikacio@ksh.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

Telefon: (+36-1) 345-6789

www.ksh.hu