KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. május

2021 májusában tovább folytatódott az év elejétől emelkedő trend: a kínálati lakbérek országosan 1,0, Budapesten 1,1%-kal nőttek az előző hónaphoz képest, azonban továbbra is elmaradtak az egy évvel ezelőtti árszinttől. A kerületcsoportok közül a pesti belső kerületek kínálati lakbére a tavaly áprilisi mélypont szintjén volt, a budai egyéb kerületekben 2,0%-kal meghaladta azt.

Országosan és a fővárosban is tovább emelkedtek az árak

A lakbérek 2020 augusztusától az év végéig tartó folyamatos mérséklődése 2021 elején emelkedésbe fordult át. 2021 májusában országosan 1,0, Budapesten 1,1%-kal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakitól az országos index 2,0, a budapesti 3,8%-kal maradt el. 2021 májusában az országos index a 2015. évi bázisidőszaki 132, a fővárosi annak 125%-át érte el.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek az árak az előző hónaphoz képest. A budai oldalon a hegyvidéki kerületekben 1,7, a budai egyéb kerületekben 0,5%-kal, a főváros pesti oldalán a belső és átmeneti kerületekben 1,8, illetve 0,3, a pesti külső kerületekben 1,4%-kal nőtt az albérletek kínálati ára.

A 2020. áprilisi mélyponthoz mérten a legnagyobb elmaradás továbbra is a pesti külső kerületekben figyelhető meg, ahol 3,8%-kal voltak alacsonyabbak a lakbérek. A pesti belső kerületekben az árak elérték a tavaly áprilisi szintet, a budai egyéb kerületekben pedig 2,0%-kal meg is haladták azt. Budapest egészét tekintve a kínálati árak alapvetően elérték a tavaly áprilisi szintet.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A kiadó lakások kétharmadát a fővárosban hirdették meg

A felhasznált adatok területi megoszlására továbbra is a nagyvárosokban történő koncentráció, azon belül a főváros erőteljes túlsúlya a jellemző. Az előző hónapokhoz viszonyítva az arányokban nem történt jelentős elmozdulás: a 2021 január–májusában figyelembe vett hirdetések 66%-a fővárosi, 23%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

Az év első öt hónapjában a kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 m2 volt, így a kiadásra kínált lakások átlagmérete nem változott szignifikánsan az előző hónapokhoz képest. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ugyanebben az időszakban 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 71 m2) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,4% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,7%-a volt családi ház.

2021 január–májusában Budapesten a hirdetések 36, országosan 38%-a származott magánszemélyektől. Az év eddig eltelt időszakában a hirdetések magánhirdetők és ingatlanközvetítők közötti megoszlása a 2020. évi átlaghoz képest érzékelhetően utóbbiak irányába tolódott el.

További adatok, információk

Módszertan

Táblamelléklet

Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu