KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. június



2021 júniusában tovább nőttek a lakbérek: országosan 1,6, Budapesten pedig 1,8%-kal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest. A kínálati árak valamelyest magasabbak voltak az előző év azonos időszakinál is, amire több mint egy éve nem volt példa. A budapesti kerületcsoportok közül egyedül a pesti külső kerületekben stagnáltak az árak, az előző hónaphoz képest a legnagyobb áremelkedést (2,8%) a pesti átmeneti kerületekben lehetett mérni.

Júniusban tovább emelkedtek a lakbérek

A lakásbérleti díjak 2020 augusztusától az év végéig jelentősen csökkentek, majd 2021 év elejétől egyenletes emelkedés kezdődött. 2021 júniusában az előző hónaphoz mérten országosan 1,6%, Budapesten 1,8%-kal emelkedtek a lakbérek. Több mint egy év után először fordult elő, hogy az előző év azonos hónapjához képest – ha csak minimálisan is – magasabbak lettek az árak: országosan 0,4, míg a fővárosban 0,1%-kal drágábban lehetett lakást bérelni. 2021 júniusában az országos index a 2015. évi bázisidőszak 134, a fővárosi annak 127%-át érte el.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek az árak: a budai oldal hegyvidéki kerületeiben 0,8, a budai egyéb kerületekben 1,9%-kal nőttek a lakbérek az előző hónaphoz képest. A pesti oldalon a belső és átmeneti kerületekben 1,8, illetve 2,8%-kal drágultak a kiadó lakások, míg a pesti külső kerületekben 0,2%-kal lényegében változatlan áron lehetett lakást bérelni.

A 2021. januári mélyponthoz képest Budapesten mintegy 5,9%-kal nőttek az árak. A kerületcsoportok közül a budai hegyvidéki kerületekben 7,0, a budai egyéb kerületekben 5,9, a pesti belső, valamint a pesti külső kerületekben egyaránt 5,2, a pesti átmeneti kerületekben pedig 6,0%-os lakbéremelkedés volt megfigyelhető.

Az előző év azonos időszakához képest egyedül a pesti belső kerületek nem érték el a tavaly júniusi árszintet, 1,7%-kal alacsonyabbak voltak a kínálati lakbérek a 2020 júniusinál. Az egy évvel korábbi árszinthez képest a budai hegyvidéki kerületekben volt a legmagasabb, mintegy 2,0%-os az árnövekedés.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A kiadó lakások kétharmadát a fővárosban hirdették meg

A lakásbérleti piacra továbbra is a nagyvárosokban történő koncentráció, azon belül a főváros erőteljes túlsúlya a jellemző. Az előző hónapokhoz viszonyítva az arányokban továbbra sem történt jelentős elmozdulás: a 2021 első felében figyelembe vett hirdetések 66%-a fővárosi, 23%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

Az év első hat hónapjában a kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 m2 volt, nem változott szignifikánsan a január–májusi időszakhoz képest. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ugyanebben az időszakban 64 m2 volt. A legnagyobb albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették: átlagos alapterületük 72 m2 volt 2021 első hat hónapjában.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,3% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,6%-a volt családi ház.

2021 január–júniusában Budapesten a hirdetések 36, országosan 38%-a származott magánszemélyektől. Az év eddig eltelt időszakában a hirdetések magánhirdetők és ingatlanközvetítők közötti megoszlása a 2020. évi átlaghoz képest érzékelhetően utóbbiak irányába tolódott el.

További adatok, információk

Módszertan

Táblamelléklet

Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu