KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. július



Tovább nőttek a lakbérek: júliusban országosan 2,7, Budapesten 2,4%-kal drágultak a kiadó lakások az előző havihoz képest. A főváros kerületcsoportjai közül a legnagyobb áremelkedést a pesti belső kerületekben (3,7%) lehetett mérni. A 2020. januári csúcsnál Budapesten átlagosan 9,2%-kal alacsonyabb áron kínálták a bérelhető lakásokat, ugyanakkor az ország többi régiójában már a járvány előtti szint fölé emelkedtek a lakbérek.

Fél éve folyamatosan emelkednek a lakbérek

2020-ban több hullámban csökkentek a lakbérek, majd 2021 februárjától újra növekedni kezdtek. Az áremelkedés 2021 júliusában élénkülő ütemben folytatódott: az előző hónaphoz mérten országosan 2,7, Budapesten 2,4%-kal lettek magasabbak a lakbérek. Országosan az előző év azonos időszakához képest 1,4%-kal nőttek az árak, Budapesten azonban még marginálisan, 0,2%-kal elmaradtak a tavaly júliusban mért szinttől. 2021 júliusában az országos index a 2015. évi bázisidőszaki 138, a fővárosi annak 130%-át érte el.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz képest, leginkább (3,7%-kal) a pesti belső kerületekben, a budai hegyvidéki és egyéb kerületekben 2%-ot meghaladó, a pesti átmeneti és külső kerületekben attól némileg elmaradó mértékben.

A 2021. januári mélyponthoz képest Budapesten átlagosan 8,5%-kal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat, ami kerületcsoportonként alapvetően 8–9%-os drágulást jelentett, egyedül a pesti külső kerületekben volt az előbbieknél kisebb (7,0%) lakbéremelkedés az idei év januárja óta.

A főváros egészére számított júliusi lakbérindex még kissé elmaradt az előző év azonos hónapjában mért értéktől (–0,2%), ugyanakkor kerületcsoportonként eltérő irányú változások zajlottak. A pesti belső kerületekben továbbra is alacsonyabbak (–1,9%), a pesti átmeneti kerületekben viszont 2,8%-kal magasabbak voltak a kínálati lakbérek a tavaly júliusi szintnél.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A lakások többségét ingatlanközvetítőn keresztül hirdetik meg

A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. Az arányokban továbbra sem történt érdemi elmozdulás: a 2021 első hét hónapjában figyelembe vett hirdetések 66%-a fővárosi, 24%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

2021-ben a július végéig kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 m2 volt. A kisebb településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ugyanebben az időszakban 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 72 m2-esek voltak.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,3% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,6%-a volt családi ház.

2021 január–júliusában Budapesten a hirdetések 36, országosan 38%-a származott magánszemélyektől. Az év eddig eltelt időszakában a hirdetések magánhirdetők és ingatlanközvetítők közötti megoszlása a 2020. évi átlaghoz képest érzékelhetően utóbbiak irányába tolódott el.

További adatok, információk

Módszertan

Táblamelléklet

Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu