KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. augusztus



Lassult a lakbérek emelkedése augusztusban: az előző hónaphoz képest országosan és a fővárosban is 1% körüli mértékben drágultak a kiadó lakások. A hét hónapja tartó folyamatos emelkedés ellenére az árak az egy évvel korábbi szintet átlagosan mindössze 3–4%-kal haladták meg. A budapesti kínálat gerincét adó belső kerületekben ennél mérsékeltebben, 2,6%-kal emelkedtek a lakbérek egy év alatt, a legjelentősebb fővárosi növekedés a pesti átmeneti kerületekben (5,0%) volt.

Augusztusban lassult a lakbérek február óta tartó emelkedése

2020-ban több hullámban csökkentek, majd 2021 februárjától újra növekedni kezdtek a lakbérek. Az emelkedés 2021 augusztusában is folytatódott: az előző hónaphoz mérten országosan 1,1, Budapesten 1,2%-kal lettek magasabbak az árak.

Országosan 3,7, Budapesten 2,8%-kal nőttek a lakbérek tavaly augusztushoz képest, az országos index a 2015. évi bázisidőszak 140, a fővárosi pedig a 132%-át érte el.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A fővárosban a budai oldal hegyvidéki kerületeiben 3,3%-kal nőttek, a budai egyéb kerületekben viszont 0,7%-kal mérséklődtek a lakbérek az előző hónaphoz viszonyítva. A főváros belső és átmeneti kerületeiben 2,2, illetve 0,7%-kal emelkedtek, ugyanakkor a pesti külső kerületekben stagnáltak az árak.

A 2021. januári mélyponthoz képest Budapesten átlagosan mintegy 9,8%-kal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat, ami kerületcsoportonként 7 és 13% között szóródott. Az idei év januárja óta a legnagyobb lakbéremelkedés a budai hegyvidéki (13%) és a pesti belső (11%) kerületekben következett be. A pesti átmeneti kerületekben 8,7, a külső kerületekben 7,0%-kal nőttek az árak az idei év januárja óta. Ehhez hasonlóan alakultak az árak a budai egyéb kerületekben is (7,7%).

A főváros egészére számított index – az idén először – jelentősebben (2,8%-kal) meghaladta a 2020 azonos hónapjában mért értéket, ugyanakkor kerületcsoportonként eltérő irányú változások zajlottak. A pesti átmeneti kerületekben már 5,0%-kal magasabbak, a budai hegyvidékiekben viszont továbbra is némileg (0,2%-kal) alacsonyabbak voltak az árak a 2020. augusztusi szintnél.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A kiadó lakások koncentrációja és összetétele érdemben nem változott

A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. Az arányokban továbbra sem történt érdemi elmozdulás: a 2021 első nyolc hónapjában figyelembe vett hirdetések 65%-a fővárosi, 24%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

2021-ben az augusztus végéig kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ugyanebben az időszakban 65 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 72 m2-esek voltak.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,2% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,6%-a volt családi ház. 2021 január–augusztusában Budapesten a hirdetések 37, országosan 39%-a származott magánszemélyektől.

További adatok, információk

Módszertan

Táblamelléklet

Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu