KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. szeptemberSzeptemberben tovább lassult a lakbérek év eleje óta tartó dinamikus emelkedése: országosan 0,9, Budapesten 0,3%-kal drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz képest. A fővárosban a januári mélypontot 10, az előző év azonos időszakit 3,9%-kal haladták meg az árak. A kerületcsoportok közül az utóbbi nyolc hónapban a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb lakbéremelkedés: szeptemberben az év eleji szintnél átlagosan 12%-kal drágábban kínálták az itt bérelhető lakásokat.

Február óta töretlen a lakbérek emelkedése

2020-ban több hullámban csökkentek, majd 2021 februárjától újra növekedni kezdtek a lakbérek. 2021 szeptemberében azonban mérséklődött az áremelkedés: az előző hónaphoz mérten országosan 0,9, Budapesten 0,3%-kal drágultak a kiadó lakások.

Országosan 5,7, Budapesten 3,9%-kal nőttek a lakbérek tavaly szeptemberhez képest, az országos index a 2015. évi bázisidőszak 141, a fővárosi pedig a 132%-át érte el.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A fővárosban a budai oldal hegyvidéki kerületeiben 1,7%-kal csökkentek, a budai egyéb kerületekben viszont 0,7%-kal emelkedtek a lakbérek az előző hónaphoz viszonyítva. A pesti oldal belső és átmeneti kerületeiben gyakorlatilag stagnáltak, míg a külső kerületekben 1,1%-kal nőttek az árak.

A 2021. januári mélyponthoz képest Budapesten mintegy 10%-kal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat. A pesti belső (12%) és a budai hegyvidéki (11%) kerületekben volt a legnagyobb drágulás, a többi kerületcsoportban pedig 8–9% közötti volt az áremelkedés.

Szeptemberben a főváros egészében átlagosan 3,9%-kal haladták meg a lakbérek az előző év azonos időszakit. A budai egyéb kerületekben 4,5, a pesti oldal kerületcsoportjaiban 3–4, a budai hegyvidéki kerületekben pedig 2,2%-kal voltak magasabbak az árak a tavaly szeptemberi szintnél.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A kínálat 90%-a nagyvárosokban jelenik meg

A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. Az arányokban továbbra sem történt érdemi elmozdulás: a 2021 első kilenc hónapjában figyelembe vett hirdetések 65%-a fővárosi, 25%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

2021-ben a szeptember végéig kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 55 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük az év első kilenc hónapjában 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 72 m2-esek voltak.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,2% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,6%-a volt családi ház. 2021 január–szeptemberében a fővárosban a hirdetések 37, országosan 39%-a származott magánszemélyektől.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu