KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. november



Tovább nőttek a lakbérek novemberben: országosan 1,1, Budapesten 0,8%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A fővárosban a januári mélypontnál 13, az előző év azonos időszakinál 11%-kal drágábban lehetett lakást bérelni. A kerületcsoportok közül január óta a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (15%-os) a lakbéremelkedés.

Jelentősen nőttek a lakbérek az utóbbi tíz hónapban

2020-ban több hullámban csökkentek, majd 2021 februárjától újra növekedni kezdtek a lakbérek. 2021 novemberében az előző hónaphoz mérten országosan 1,1, Budapesten 0,8%-kal drágábban lehetett lakást bérelni.

Országosan és Budapesten egyaránt 11%-kal nőttek a lakbérek tavaly novemberhez képest, az országos index a 2015. évi bázisidőszak 143, a fővárosi pedig 135%-át érte el.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz képest, a leginkább a pesti belső és a budai hegyvidéki kerületekben (1,3, illetve 1,1%-kal), a többi kerületcsoportban 0,5% körüli mértékben.

A 2021. januári mélyponthoz képest Budapesten átlagosan 13%-kal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat. A pesti belső kerületekben volt a legnagyobb a drágulás (15%), ezt a budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületek követték (12, illetve 11%-kal), míg a budai egyéb és a pesti külső kerületekben kevésbé emelkedtek a lakbérek (9,9, illetve 8,9%-kal).

Novemberben a főváros egészében a lakbérek átlagosan 11%-kal nőttek az előző év azonos időszakihoz képest. Egy év alatt a leginkább a pesti belső kerületekben (11%), a legkevésbé a pesti külső kerületekben (7,2%) emelkedtek a lakbérek.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Továbbra sem változtak érdemben a kínálati jellemzők

A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. Az arányokban továbbra sem történt érdemi elmozdulás: a 2021 novemberéig figyelembe vett hirdetések 65%-a fővárosi, 24%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.  

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

2021-ben a november végéig kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 56 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük az év eddig eltelt tizenegy hónapjában 65 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, átlagosan 72 m2-esekeket.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,3% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,6%-a volt családi ház. 2021 január–novemberében a fővárosban a hirdetések 38, országosan 40%-a származott magánszemélyektől.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu