KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. december



Lassuló ütemben nőttek a lakbérek decemberben: országosan 0,6, Budapesten 0,4%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest. A fővárosban a 2021. januári mélypontot 13%-kal haladták meg az árak, a kerületcsoportok közül ez idő alatt a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (15%-os) lakbéremelkedés. Decemberben az országos lakbérindex már a járvány előtti szint körül alakult, a budapesti azonban még elmaradt attól.

Lassult a lakbéremelkedés az év végén

2020-ban több hullámban csökkentek, majd 2021 februárjától újra növekedni kezdtek a lakbérek. 2021 decemberében az előző hónaphoz mérten országosan 0,6, Budapesten 0,4%-kal drágultak a kiadó lakások.

Országosan 13,1, Budapesten 12,7%-kal nőttek a lakbérek 2020 decemberéhez képest, az országos index a 2015. évi bázisidőszak 144, a fővárosi pedig a 135%-át érte el. Az elmúlt hónapok növekedésének eredményeként az országos lakbérindex már nagyjából elérte a járvány előtti szintet, a budapesti azonban még elmaradt attól.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A főváros budai oldalán emelkedtek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz képest, a budai hegyvidéki kerületekben 1,5, a többi budai kerületben átlagosan 0,5%-kal. Hasonló mértékű változás volt a pesti belső kerületekben (0,5%) is, míg a pesti átmeneti és külső kerületekben kissé (0,3, illetve 0,6%-kal) mérséklődtek a bérleti díjak.

A 2021. januári mélyponthoz képest Budapesten átlagosan 13%-kal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat 2021 decemberében. A pesti belső kerületekben volt a legnagyobb drágulás (15%); a budai hegyvidéki és egyéb kerületekben 14, illetve 10, a pesti átmeneti kerületekben pedig 11%-kal emelkedtek az árak. Tizenegy hónap alatt a pesti külső kerületekben nőttek legkevésbé (8,2%-kal) a lakbérek.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Változatlan a bérleti piac összetétele

A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. Országosan a kiadó lakások kínálata érdemben nem változott, ami mögött vidéken minimális csökkenés, Budapesten pedig kismértékű növekedés húzódott meg. Ennek következtében az arányok némileg eltolódtak a főváros irányába, a 2021-ben figyelembe vett hirdetések 65%-a fővárosi, 24%-a megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.  

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

A 2021-ben kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 55 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 64 m2 volt. A legnagyobb, átlagosan 71 m2-es albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,3% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,6%-a volt családi ház. 2021-ben a fővárosban a hirdetések 38, országosan 40%-a származott magánszemélyektől. A hirdetések magánhirdetők és ingatlanközvetítők közötti megoszlása a 2020. évi átlaghoz képest az utóbbiak irányába tolódott el.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu