KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. március



Gyorsuló ütemben nőttek a lakbérek márciusban: az előző hónaphoz képest országosan 2,3, Budapesten 2,9%-kal. A fővárosban az egy évvel korábbinál átlagosan 19%-kal magasabbak voltak a kínálati díjak, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű (23%-os) emelkedés. A budapesti lakbérindex ebben a hónapban haladta meg először a 2020. januári csúcsot: a járvány előtti szintnél már 1,2%-kal drágábban kínálták a kiadó lakásokat.

Már Budapesten is meghaladják a lakbérek a járvány előtti szintet

A Covid19-járvány kitörésének évében bekövetkezett visszaesés után 2021 februárja óta folyamatosan emelkednek a bérleti díjak. 2022 márciusában a drágulás gyorsuló ütemben folytatódott, országosan 2,3, Budapesten 2,9%-kal emelkedtek a lakbérek az előző hónaphoz mérten.

Az előző év azonos időszakához képest országosan 18, Budapesten 19%-kal lettek magasabbak a bérleti díjak; az országos index a 2015. évi bázisidőszakinak a 153, a fővárosi pedig a 145%-án áll.

Budapesten két év után először emelkedtek a kínálati lakbérek a 2020. januári csúcspont fölé, márciusban 1,2%-kal haladták meg a pandémia előtti maximumot.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Az előző hónaphoz mérten a főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek a lakbérek, a legerőteljesebben a budai egyéb kerületekben (4,6%), ahol februárban még stagnáltak. Ezt követte a pesti belső kerületekben kiadó lakások bérleti díjainak emelkedése (3,5%), miközben a többi kerületcsoportban 2–3 %-kal növekedtek a meghirdetett lakbérek. Egy év alatt a leginkább a pesti belső kerületekben (23%) emelkedtek a lakbérek , míg a budai hegyvidéki kerületekben 17, a budai egyéb kerületekben 18, a pesti átmeneti kerületekben pedig 16%-kal. Legkevésbé a pesti külső kerületekben (13%) nőtt a kiadó lakások bérleti díja.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A hirdetések 85%-a nagyvárosi lakásra vonatkozott

A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. A 2022 január–márciusában figyelembe vett hirdetések 61%-a fővárosi, 24%-a megyei jogú, 13%-a nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

A 2022 első három hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ebben az időszakban 62 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket (69 m2) továbbra is Pest megyében hirdették.

A főváros dominanciája miatt az országosan megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó 6,4% esetében családi házakat hirdettek meg. Ezzel szemben Budapesten a kiadó lakások mindössze 3,3%-a volt családi ház. 2022 első három hónapjában a fővárosi hirdetések 41, országosan 43%-a származott magánszemélyektől.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu