KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. május



Gyorsuló ütemben nőttek a lakbérek májusban: az előző hónaphoz képest országosan 2,6, Budapesten 2,5%-kal. A fővárosban a kínálati díjak átlagosan 21%-kal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét, ezen belül a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű (24%) emelkedés. Májusban a járvány előtti, 2020. januári csúcsnál országosan 9,7, Budapesten 5,8%-kal magasabb bérleti díjért kínálták a kiadó lakásokat.

Gyorsult a lakbérek emelkedése májusban

A Covid19-járvány kitörésének évében bekövetkezett visszaesés után 2021 februárja óta folyamatosan emelkedtek a bérleti díjak. 2022 elejétől az országos és a fővárosi lakbérszint is meredeken ível felfelé. Májusban országosan 2,6, Budapesten 2,5%-kal emelkedtek a kínálati lakbérek egy hónap alatt.

Az előző év azonos időszakához képest országosan és Budapesten egyaránt 21%-kal voltak magasabbak a bérleti díjak. A 2015. évi bázisidőszaki szintet országosan 60, a fővárosban 51%-kal, a járvány előtti, 2020. januári csúcspontot pedig 9,7, illetve 5,8%-kal haladták meg a májusi lakbérek.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Az előző hónaphoz viszonyítva a főváros valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek a kínálati díjak: leginkább, mintegy 3%-kal a budai hegyvidéki, valamint a pesti belső és átmeneti kerületekben, míg a pesti külső és a budai egyéb kerületekben valamivel mérsékeltebben, 1–2%-kal.

Egy év alatt a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (24%), a pesti külső kerületekben a legkisebb mértékű (13%) lakbéremelkedés, a budai hegyvidéki és egyéb kerületekben egyaránt 19, a pesti átmeneti kerületekben pedig 21%-kal nőttek a bérleti díjak.

2. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Csökkent a főváros részesedése a kínálatból

A 2022 májusáig figyelembe vett hirdetések 60%-a fővárosi, 25%-a megyei jogú, 13%-a nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. Az év első öt hónapjának kínálata összességében is elmaradt az egy évvel korábbitól.

3. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

A 2022 első öt hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 63 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 70 m2) albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, míg a fennmaradó 6,4% esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,1%-a volt családi ház. 2022 első öt hónapjában a fővárosban a hirdetések 41, országosan 43%-a származott magánszemélyektől.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu