Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I. negyedév

A mezőgazdasági termelői árak 2021 I. negyedévében 13%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek 25%-kal drágultak, az élő állatok és állati termékek azonban 7,9%-kal olcsóbbak lettek. Az élénk nemzetközi kereslet növelte a gabonafélék és az olajos növények árát. A sertésárak a járvány okozta keresletcsökkenés miatt 2020 márciusa és 2021 februárja között csökkentek, de egy év után a trend megtört. A ráfordítási árak 7,3%-kal emelkedtek.

Az élénk nemzetközi kereslet emelte a gabonafélék árát

A termelői árak 2021. I. negyedévi növekedése elsősorban a növényi termékek áremelkedésével áll összefüggésben. A gabonafélék ára dinamikusan, összességében 32%-kal növekedett, mind a kukorica, mind a búza ára csúcsokat döntött. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet áll, az egész világon jelentős árnövekedés történt.

1. ábra
A búza és a kukorica felvásárlási árának alakulása

A vágósertés ára egy év után márciusban újra nőtt az előző hónaphoz képest

Az élő állatok ára 13%-kal csökkent 2021 I. negyedévében, ezen belül a vágóbaromfié stagnált, a vágómarháé 3,3%-kal emelkedett, a vágósertésé 29%-kal mérséklődött. Utóbbi felvásárlási árának csúcsa 2020 márciusában 542 forint volt kilogrammonként, azután csökkent a járvány következtében egész Európában kialakult értékesítési problémák (például a vendéglátóipari kereslet jelentős visszaesése) miatt. 2021 februárjában már csak 344 forintot ért el, márciusában azonban az előző hónaphoz képest 21%-kal, 419 forintra emelkedett a vágósertések ára, de az előző év azonos hónapjában mérthez képest még mindig jelentősen elmaradt. Ennek hátterében az I. negyedévet jellemző külkereskedelmi folyamatok állnak. Az év első hónapjaiban jelentősen csökkent a behozott élő állat és hústermék, viszont számottevően emelkedett az élőállat-kivitel.

2. ábra
A vágósertés felvásárlási átlagárának alakulása

A takarmány-alapanyagok ára nőtt a legnagyobb mértékben

2021 I. negyedévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 7,3%-os emelkedése a folyó termelőfelhasználás 7,3 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 7,1%-os növekedéséből adódott.

3. ábra
A mezőgazdasági ráfordítási árak negyedévenkénti alakulása

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben a takarmányok, 19%-kal. Ezen belül az egyszerű takarmányok 31%-kal, a keveréktakarmányok 14%-kal kerültek többe. 2020-ban fokozatosan emelkedtek a takarmányárak, az ugrásszerű emelkedés 2020 utolsó negyedévében kezdődött.

4. ábra
A takarmányárak alakulása

A műtrágyaárak 4,6%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt három évet tekintve 2020 III. negyedévében érték el a mélypontot, azóta folyamatos a növekedés. A növényvédő szerek 4,5, az állatgyógyászati készítmények 4,9%-kal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 2,4%-kal nőtt, ezen belül az üzemanyagok ára 3,4%-kal volt magasabb.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 6,8, a gépberuházásoké 7,5%-kal emelkedett.

További adatok, információk

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu