Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I. félév

A mezőgazdasági termelői árak 2021. I. félévben 14%-kal magasabbak voltak az előző év azonos időszakinál. Ezt a növényi termékek árának 23%-os növekedése okozta, az élő állatok és állati termékek ára viszont 1,8%-kal csökkent. Az élénk nemzetközi kereslet hatására a gabonafélék és az olajnövények jelentősen (34, illetve 41%-kal) drágultak. A mezőgazdasági ráfordítások minden fontosabb összetevőjének ára növekedett, legnagyobb mértékben a takarmányoké (22%-kal).

Az élénk nemzetközi kereslet emelte a gabonafélék és az olajnövények árát

A termelői árak 2021. I. félévi növekedése elsősorban a növényi termékek áremelkedésével áll összefüggésben. A gabonafélék és az olajnövények ára dinamikusan, összességében 34, illetve 41%-kal növekedett. A drágulás mögött többek között a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet áll, az egész világon jelentős árnövekedés figyelhető meg. A készletek világszerte csökkentek az intenzív kereslet hatására.

A burgonya ára az I. félévben összességében 17%-kal lett kevesebb, de júniusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva 25%-kal nőtt. Az újburgonyát megközelítőleg 2 hét csúszással kezdték értékesíteni, így a szezonális árnövekedésben megközelítőleg egy hónapos késés van.

1. ábra
A burgonya felvásárlási áranak alakulása

Az ipari feldolgozás céljára értékesített meggy ára 146 forint volt kilogrammonként, amely a tavalyi árnál 18%-kal alacsonyabb. Annak ellenére lett olcsóbb, hogy az értékesített mennyiség jelentősen elmaradt az előző évitől. A kedvezőtlen időjárás (tavaszi fagyok, júniusi jelentős csapadék) következtében kevesebb és gyengébb minőségű gyümölcs termett.

Stagnált a vágósertés ára a második negyedévben

Az élő állatok ára 5,8%-kal csökkent 2021 I. félévében, ezen belül a vágóbaromfié 4,9%-kal, a vágómarháé 8,5%-kal emelkedett, ugyanakkor a vágósertésé 19%-kal mérséklődött. Utóbbi felvásárlási árának csúcsa 2020 márciusában 542 forint volt kilogrammonként, azután csökkent a Covid19-járvány következtében egész Európában kialakult értékesítési problémák (például a vendéglátóipari kereslet jelentős visszaesése, kínai import lassulása) hatására. 2021 februárjában kilogrammonként már csak 344 forintot kínáltak a vágósertésért, azonban márciusban felvásárlási ára az előző hónaphoz képest 21%-kal, 419 forintra emelkedett. A második negyedévben stagnált a vágósertés ára.

2. ábra
A vágósertés felvásárlási átlagárának havi alakulása

A takarmányok ára nőtt a legnagyobb mértékben

2021. I. félévben a mezőgazdasági ráfordítási árak 9,7%-os emelkedése a folyó termelőfelhasználás 10 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 6,6%-os növekedéséből adódott.

3. ábra
A mezőgazdasági ráfordítási árak negyedévenkénti alakulása

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben a takarmányok, 22%-kal. Ezen belül az egyszerű takarmányok 34, a keveréktakarmányok 14%-kal kerültek többe. Az alapanyagárak növekedése miatt az elmúlt egy évben folyamatosan nőttek a takarmányárak, az ugrásszerű emelkedés 2020 utolsó negyedévében kezdődött. Az előző negyedévhez képest 7,5%-kal voltak magasabbak az árak.

A műtrágyaárak esetében is ugrásszerű növekedés volt megfigyelhető, 9,6%-os áremelkedés történt 2020 I. félévéhez képest. Ebben szerepet játszhatott a műtrágyák alapanyagául szolgáló energiahordozók jelentős mértékű drágulása. 2021. II. negyedévben az árak 23%-kal nőttek 2020 utolsó negyedévéhez képest, így elérték a több mint öt évvel ezelőtt tapasztalt árszintet.

4. ábra
A műtrágyaárak alakulása

A növényvédő szerek 4,6, az állatgyógyászati készítmények 3,9%-kal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 9,8%-kal nőtt, ezen belül az üzemanyagoké 14%-kal volt magasabb.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 7,8, a gépberuházásoké 6,0%-kal emelkedett. Az I. félévben az agrárolló kissé záródott a tavalyihoz képest, értéke 104,0% volt.

További adatok, információk

Módszertan

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu