Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021

A mezőgazdasági termelői árak 2021-ben 19%-kal emelkedtek, ami elsősorban a növényi termékek 28%-os – ezen belül a gabonafélék és olajos növények 39, illetve 40%-os – áremelkedésének a következménye, és összefügg az élénk nemzetközi kereslettel, valamint a készletek csökkenésével. A ráfordítási árak 17%-kal lettek magasabbak, és bár a beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői is drágultak, ez főként a műtrágyák (58%), és az ezek alapanyagául szolgáló földgáz árnövekedésének a hatása.

Az élénk nemzetközi kereslet emelte a gabonafélék és az olajos növények árát

A termelői árak 2021. évi növekedése elsősorban a növényi termékek áremelkedésével áll összefüggésben. A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 39, illetve 40%-kal növekedett. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a készletek csökkenése áll.

1. ábra
A búza és a kukorica felvásárlási árának havi alakulása

A burgonya árindexe év elején még csökkent, de az év végére már jelentősen nőtt, így 2021-ben átlagosan 9%-kal emelkedett.

A vágósertés ára csökkent, a vágócsirkéé nőtt

Az élő állatok ára 1,3%-kal nőtt 2021-ben. A vágócsirke felvásárlási ára – az elmúlt évek stagnálása után – 2021. január óta folyamatosan növekszik, decemberben 27%-kal volt drágább, mint az előző év azonos hónapjában. Így az éves átlagár 13%-kal emelkedett. A vágósertés átlagára ezzel szemben 12%-kal csökkent. Hasonló ármozgás figyelhető meg egész Európában, a sertéshúsból túltermelés volt a kisebb volumenű kínai vásárlások hatására.

2. ábra
A vágósertés és vágócsirke felvásárlási átlagárának havi alakulása

A műtrágyák ugrásszerűen drágultak 2021-ben

2021-ben a mezőgazdasági ráfordítási árak 17%-os emelkedése a folyó termelőfelhasználás 19, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 8,0%-os növekedéséből adódott.

3. ábra
A mezőgazdasági ráfordítási árak negyedévenkénti alakulása

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben, 58%-kal a műtrágyák. 2020 vége óta negyedévről negyedévre egyre nagyobb mértékű volt az áremelkedés, így a 2021. IV. negyedéves műtrágyaárak több mint 2,5-szer meghaladták a 2020. IV. negyedévieket. Az áremelkedésben szerepet játszhatott a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz árának nagymértékű emelkedése.

4. ábra
A műtrágyaárak alakulása

A takarmányok ára jelentősen, közel 27%-kal nőtt. Ezen belül az egyszerű takarmányok 37, a keveréktakarmányok 19%-kal drágultak. Az alapanyagárak növekedése miatt a takarmányárak 2020 utolsó negyedévében kezdődött áremelkedése 2021-ben is folytatódott, de az emelkedés üteme kissé lassult az év második felében.

A növényvédő szerek 7,1, az állatgyógyászati készítmények 5,4%-kal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 18, ezen belül az üzemanyagoké 21%-kal nőtt. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 11, a gépberuházásoké 6,5%-kal emelkedett.

További adatok, információk

Módszertan

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu