Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2022. I. negyedév

A mezőgazdasági termelői árak 2022 I. negyedévében 34%-kal emelkedtek, elsősorban a növényi termékek 38%-os drágulása következményeként. Az állatok és állati termékek ára 24%-kal nőtt. Bár a beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői is jelentősen drágultak, a ráfordítási árak főként a műtrágyák (195%) és az ezek alapanyagául szolgáló földgáz árnövekedése miatt lettek 37%-kal magasabbak.

Szinte minden tényező az árak növekedését eredményezi

A drasztikus áremelkedést több tényező együttesen okozta az elmúlt időszakban. A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok nem szűntek meg teljesen, emellett a gazdasági kilábalással párhuzamosan az energiaárak is emelkedtek. Ágazaton belüli, elsősorban állategészségügyi problémák is fokozták a drágulást. Mindehhez jött legutóbb az orosz-ukrán háború, amely élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot hozott a világpiacon, ami a ráfordítások árát és a keresletet is az jelentősen emelte.

A búza és a kukorica ára továbbra is meredeken emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 54, illetve 61%-kal növekedett. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a háború miatt kialakult szállítási problémák állnak.

1. ábra
A búza és a kukorica felvásárlási árának alakulása

A burgonya és a zöldség ára 25, illetve 12%-kal magasabb volt az év I. negyedévében az előző év azonos időszakinál.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a vágósertés ára

Az élő állatok ára 24%-kal nőtt 2022 I. negyedévében. A vágócsirke felvásárlási ára 2021. január óta folyamatosan növekszik, 2022 I. negyedévben 34%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében csökkent a vágócsirke kibocsátási mennyisége, miközben a termelési költségek jelentősen növekedtek, mindezek a tényezők pedig érvényesültek a termelői árakban is. A vágósertés ára 2022 márciusában az előző hónaphoz képest 40%-kal emelkedett, és megközelítette a Covid19-járvány előtti csúcsot. 2020 tavaszán a korlátozások miatt a kereslet számottevően csökkent, ami az árak zuhanását, majd a vágósertés termelésének csökkentését eredményezte. A jelenlegi erőteljes drágulásnak elsősorban a kereslet élénkülése, illetve a termelési költségek drasztikus növekedése az oka.

2. ábra
A vágósertés felvásárlási átlagárának alakulása

Folytatódott a műtrágyák árának ugrásszerű emelkedése

2022. I. negyedévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 37%-os növekedése a folyó termelőfelhasználás 41 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 12%-os növekedéséből adódott.

3. ábra
A mezőgazdasági ráfordítási árak negyedévenkénti változása

A folyó termelőfelhasználás összetevői jelentősen drágultak, a legnagyobb mértékben, 195%-kal a műtrágyák. 2020 vége óta folyamatosan emelkedtek a műtrágyaárak, az ugrásszerű növekedés 2021 III. negyedévében kezdődött. A leginkább a nitrogénműtrágyák ára nőtt, közel 3,5-szer kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt. A drágulás a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz nagymértékű áremelkedésének a hatása.

4. ábra
A műtrágyaárak alakulása

A takarmányok ára jelentősen, közel 34%-kal nőtt, ezen belül az egyszerű takarmányoké 43, a keveréktakarmányoké 27%-kal. Az alapanyagok drágulása miatt a takarmányárak 2020 IV. negyedévében kezdődött emelkedése folytatódott, 2021 azonos időszakához képest 13%-kal kerültek többe a takarmányok.

A növényvédő szerek 13, az állatgyógyászati készítmények 9,5%-kal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 32, ezen belül az üzemanyagoké 24%-kal nőtt.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 12, a gépberuházásoké 7,1%-kal emelkedett.

Mivel a ráfordítási árak a termelői áraknál jobban emelkedtek, így az agrárolló értéke 98,1% volt 2022 I. negyedévében, míg az előző év azonos időszakában 105,3%.

További adatok, információk

Módszertan

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu