4.1.19. Szőlő- és bortermelés, felhasználás (2013–)(1/2)

< >
Megnevezés Szőlő
2013 2014 2015 2016 2017
A termelés jellemzői
Betakarított összes szőlőtermés, tonna 451 115 406 027 472 348 476 491 529 592
Bor (egyszer fejtett), hektoliter
Összes szőlőterület, hektár 80 193 80 625 80 818 75 579 73 437
Termésátlag, kg/hektára 6 510 5 740 6 540 7 000 7 900
Étkezési célra felhasznált szőlő, tonna 15 196 13 365 13 162 14 174 12 212
Felvásárlási átlagár, Ft/kg
csemegeszőlő 159 78 205 435 450
borszőlő 112 92 98 90 90
félkész szőlőbor
szőlőbor (hordós)
Termelői-piaci átlagár, Ft/kg
csemegeszőlő 355 380 473 450 496
Bruttó termelési érték, millió Ft
folyó áron 2 645b 1 754b 2 337b 2 359b 1 991b
összehasonlító áronc 2 802b 2 324b 1 734b 2 514b 2 005b
Termelői mérlegd
Betakarított összes termés 15 196 13 365 13 162 14 174 12 212
Összes termelés
Vásárlás és egyéb forrás
Forrás összesen 15 196 13 365 13 162 14 174 12 212
Értékesítés összesen 9 757 9 125 8 290 8 265 9 156
Ebből:
felvásárlónak 7 419 7 328 6 198 7 359 7 518
piacon 2 336 1 797 2 088 905 1 636
Üzemen belüli feldolgozás és felhasználás 35 13 15 12
Fogyasztás saját termelésből 5 335 4 155 4 841 5 862 2 959
Tárolási veszteség 70 72 20 35 97
Készletváltozás
Felhasználás összesen 15 196 13 365 13 162 14 174 12 212
Külkereskedelem
Behozatal
tonna 4 170e 5 279e 7 303e 10 345e 6 387e
millió Ft 1 278e 1 179e 2 712e 3 530e 3 126e
Kivitel
tonna 451e 339e 36e 28e 119e
millió Ft 90e 38e 10e 14e 55e
aLásd a Módszertani megjegyzéseket.  bÉtkezési szőlő.  cElőző évi áron.  dSzőlőnél étkezési szőlő tonnában, bornál hektoliter.  eCsemegeszőlő.  Revideált adat 

© Központi Statisztikai Hivatal, 2011