Utolsó frissítés: 2023. június 1.

Turisztikai szálláshelyek: a kereskedelmi, illetve a magán- és egyéb szálláshelyek összessége.

Kereskedelmi szálláshely: szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített vagy használt épület (szálloda, panzió, kemping, üdülőháztelep, közösségi szálláshely, nyaralóhajó), kivéve a magánszálláshely és az egyéb szálláshely. A nyaralóhajók adatait a KSH adatvédelmi okokból nem közli.

Magán- és egyéb szálláshely: szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított, a szálloda, panzió, kemping, üdülőháztelep, közösségi szálláshely szállástípusba nem tartozó, nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy annak lehatárolt része.

Működő szálláshelyek: azok az egységek, ahol a vizsgált időszakban volt vendégforgalom. A tárgyidőszaki kapacitásadatok minden esetben az adott hónapban működő szálláshelyekre vonatkoznak.

Szálláshelyi bevételek: azok a bevételek, amelyek a vizsgált időszakban realizálódtak. Típusai: szállásdíj, vendéglátásból származó és egyéb bevételek. A KSH által korábban közölt adatoktól eltérően ezek a bevételek nem tartalmazzák a tárgyidőszakon átnyúló, utólagosan elszámolt tételeket.

Vendéglátásból származó bevételek: azok a bevételek, amelyek csak a szobákhoz kapcsolt, vendéglátóhelyi étel- és italfogyasztásért fizetendő összegeket tartalmazzák. A KSH által korábban közölt adatoktól eltérően nem tartalmazzák a szálláshelyeken külső vendég által történő fogyasztásért elszámolt tételeket.

Egyéb bevételek: a vendégek által a gyógy- és wellness-szolgáltatásokért fizetendő összegeket, valamint az egyéb (a szállásdíj, vendéglátás és az idegenforgalmi adó kivételével) felmerülő terheléseket foglalják magukba.

Az indexek számításakor az összehasonlíthatóságot biztosítottuk.

A részadatok összegei – a kerekítések miatt – eltérhetnek az összesen adatoktól.

A gyorstájékoztatóban szereplő, kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó havi adatok előzetesek.

Adatjavítás: az adatok – a hibás adatszolgáltatások visszamenőleges javítása, valamint a késedelmesen szolgáltatott adatok utólagos figyelembevétele miatt – a korábban publikáltaktól eltérhetnek.

A területi (régiós, vármegyei) adatok vizsgálatánál fennállhat az a jelenség, hogy az egyre részletesebb adatok felé haladva, valamely megfigyelési változó bontásában extrém indexek keletkeznek a beszámolási egységek csökkenése miatt.