Ugrás a tartalomhoz

KSHIngatlanadattár

A megújult Ingatlanadattárban szereplő adatok előzménye a korábban – az 1997 és 2021 közötti időszakra vonatkozóan – minden évben közzétett, azonos című kiadvány, amely először nyomtatott, majd elektronikus formában jelent meg. Az 1997–2014 közötti kiadványok anyagai eredeti formájukban megtalálhatók az Archívum menüpont alatt.

A lakáspiaci megfigyelések forrása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékhivatali adatbázisa, amely a magánszemélyek lakóingatlanokra vonatkozó adásvételi szerződéseinek adatait tartalmazza. Összesítéseink alapvetően tájékoztató jellegűek, hiszen az adatok statisztikai szempontoknak eleget tevő ellenőrzésére kevés lehetőség adódik.

Az illetékhivatali adatok átvételének elsődleges célja a lakáspiaci információk statisztikai feldolgozása, a lakásárak és a lakáspiaci forgalom alakulásának vizsgálata, árindexek számítása. A Lakáspiaci árak, lakásárindex című KSH-kiadványban 2010 óta rendszeresen ismertetjük a lakáspiaci árindexeket, a lakáspiaci tranzakciók számát és a lakásárak alakulásának több mutatószámát.

Az Adattár menüpont alatt a vármegyék nevére kattintva településszintű, míg a települések nevére kattintva – amennyiben azok rendelkezésre állnak – utcaszintű adatok érhetők el. A területi megnevezések mögött található, térképjelölő ikonra () kattintva a Google Térképen megnézheti, hogy a kiválasztott település vagy közterület földrajzi értelemben hol található, a grafikon ikonra () kattintva pedig az adott vármegye, utca vagy közterület adatainak idősoros grafikonját jelenítheti meg.

A Térképek menüpont alatt vármegyei és települési térképeken jelenítjük meg a lakáspiaci árakat. Budapest utcatérképe külön adatvizualizációban érhető el.

A Legek menüpont alatt azokat a településeket, utcákat soroljuk fel országosan, vármegyénként, Budapest kerületeiben és a megyei jogú városokban, ahol a legmagasabbak, illetve a legalacsonyabbak a lakásárak.

A Módszertan menüpont alatt az adatok számításának részletei, valamint további, ugyancsak lakáspiaci árakat bemutató kiadványokra és adatokra mutató hivatkozások találhatók.

Az Archívum menüpont alatt találhatók az 1997 és 2014 közötti évek Ingatlanadattárai, az eredeti megjelenési formátumban.

Az egyes oldalakról a fejlécben megjelenő KSH Ingatlanadattár címre kattintva juthat vissza a kiadvány nyitólapjára.