KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. februárTovább nőttek a lakbérek februárban: országosan 1,8, a fővárosban 1,4%-kal lettek magasabbak egy hónap alatt, Budapest valamennyi kerületcsoportjában emelkedés történt. A nominális lakbérek növekedési üteme éves összevetésben még mindig alacsonyabb volt az inflációnál, emiatt reálértékük néhány százalékkal csökkent egy év alatt. Az előző hónaphoz mérten azonban a lakbérek jobban nőttek a fogyasztói áraknál, így reálértéken számítva januárhoz képest kismértékű emelkedést mutattak.

Folytatódott a lakbérek emelkedése februárban

A tavaly év végi lassulás után az idei év gyorsabb ütemű emelkedést hozott a lakásbérleti piacon. 2023 februárjában az előző hónaphoz képest országosan 1,8, Budapesten 1,4%-kal nőttek a kínálati bérleti díjak.

Az előző év azonos időszakinál országosan 20, Budapesten 21%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 79, illetve 71%-kal voltak magasabbak a februári lakbérek.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A nominális lakbérek szintje már több mint egy éve a 2020. januári csúcs fölé emelkedett, 2023 februárjában országosan 23, Budapesten 19%-kal meghaladták azt. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 13, illetve 15%-kal alacsonyabbak voltak a járvány kitörése előtti szintnél. Az infláció havi mértéke februárban elmaradt a nominális lakbérek növekedési ütemétől, így a reállakbérek 6 hónap csökkenés után újra enyhén növekedtek.

2. ábra
A nominális és a reállakbérindexek

A fővárosban valamennyi kerületcsoportban emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt, leginkább, 2,4%-kal a budai hegyvidéki kerületekben, a többi kerületcsoportban pedig 1-2%-kal. Egy év leforgása alatt a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb (24%) és a pesti külső kerületekben a legkisebb (18%) drágulás.

3. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Tovább csökkent a főváros részesedése a kínálatból

2023 első két hónapjában a figyelembe vett hirdetések 56%-a fővárosi, 28%-a megyei jogú, 14%-a nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.  

4. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

A január–februárban kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 66 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 77 m2-es) albérleteket továbbra is Pest vármegyében hirdették.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92%-a) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8% esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,9%-a volt családi ház. A fővárosban a hirdetések 43, országosan 45%-a származott magánszemélyektől.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu