KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. májusFolytatódott a lakbérek emelkedése májusban: országosan 1,8, a fővárosban 0,6%-kal lettek magasabbak egy hónap alatt. Budapesten enyhébb volt a növekedés, ugyanis a pesti belső és külső kerületekben csökkentek a bérleti díjak. Az előző hónaphoz viszonyítva mérséklődtek a fogyasztói árak, így a reállakbérek áprilishoz képest országos szinten jelentősen, Budapesten pedig kismértékben emelkedtek.

Az év eleje óta töretlenül emelkednek a lakbérek

A 2022. végi lassulás után az idei év gyorsabb ütemű lakbéremelkedést hozott a lakásbérleti piacon. 2023 májusában az előző hónaphoz képest országosan 1,8, Budapesten 0,6%-kal nőttek a kínálati bérleti díjak. Az előző év azonos időszakinál országosan 16, Budapesten 17%-kal, a 2015. évinél pedig 85, illetve 76%-kal magasabbak voltak a májusi lakbérek.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A nominális lakbérek szintje már több mint egy éve a 2020. januári csúcs fölött van, 2023 májusában országosan 27, Budapesten 23%-kal haladta meg azt. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 11, illetve 13%-kal alacsonyabbak voltak a járvány előtti szintnél. A fogyasztói árak előző hónaphoz mért mérséklődése a reállakbérek országosan jelentős, a fővárosban enyhe emelkedését idézte elő.

2. ábra
A nominális és a reállakbérindexek

A főváros pesti oldalán a belső, valamint a külső kerületekben csökkentek (1,0, illetve 0,6%-kal), az átmeneti kerületekben nőttek (1,3%-kal) a lakbérek egy hónap alatt. A budai oldalon a hegyvidéki kerületekben – az előző havi jelentős csökkenést követően – 2,7, az egyéb kerületekben pedig 1,0%-kal emelkedtek a kínálati díjak. Egy év leforgása alatt az utóbbi kerületcsoportban volt a legnagyobb (17,1%) és a pesti külső kerületekben a legkisebb (14,7%) a drágulás mértéke.

3.ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Továbbra is mérsékeltebb a kínálat az egy évvel korábbinál

2023 első öt hónapjában a figyelembe vett hirdetések 57%-a fővárosi, 28%-a megyei jogú, 14%-a nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 58 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 66 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 77 m2-es) albérleteket továbbra is Pest vármegyében hirdették.

4. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8% esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,9%-a volt családi ház. 2023. január–májusban a fővárosban a hirdetések 41, országosan 43%-a származott magánszemélytől.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu