KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. márciusAz előző két havinál mérsékeltebb ütemben folytatódott a lakbérek emelkedése márciusban: országosan 0,8, a fővárosban 0,9%-kal lettek magasabbak egy hónap alatt, Budapest valamennyi kerületcsoportjában emelkedtek. A nominális lakbérek növekedési üteme éves összevetésben továbbra is alacsonyabb az inflációnál, emiatt reálértékük 5–6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az előző hónaphoz mért reállakbérek a februári enyhe emelkedést követően márciusban stagnáltak.

Tovább emelkedtek a lakbérek márciusban

A 2022. év végi lassulás után az idei év gyorsabb ütemű lakbéremelkedést hozott a lakásbérleti piacon. 2023 márciusában valamelyest lassult a drágulás: az előző hónaphoz képest országosan 0,8, Budapesten 0,9%-kal nőttek a kínálati bérleti díjak.

Az előző év azonos időszakinál országosan 18, Budapesten 19%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 80, illetve 72%-kal voltak magasabbak a márciusi lakbérek.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A nominális lakbérek szintje már több mint egy éve a 2020. januári csúcs fölé emelkedett, 2023 márciusában országosan 24, Budapesten 20%-kal meghaladta azt. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 13, illetve 15%-kal voltak alacsonyabbak a járvány előtti szintnél. Az előző hónaphoz mérten a nominális díjak gyakorlatilag a fogyasztói árakhoz hasonló mértékben emelkedtek, emiatt a reállakbérek alapvetően az előző havi szinten maradtak.

2. ábra
A nominális és a reállakbérindexek

A fővárosban valamennyi kerületcsoportban emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt: a pesti belső és átmeneti, valamint a budai egyéb kerületekben 1% alatti mértékben, a budai hegyvidéki és a pesti külső kerületekben pedig egyaránt 1,5%-kal. Egy év leforgása alatt a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb (20%), és a budai egyéb kerületekben a legkisebb (16%) a drágulás.

3. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A kiadó lakások kínálata még mindig elmarad az egy évvel korábbitól

2023 első három hónapjában a figyelembe vett hirdetések 56%-a fővárosi, 28%-a megyei jogú, 14%-a nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 65 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 76 m2-es) albérleteket továbbra is Pest vármegyében hirdették.  

4. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8% esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,9%-a volt családi ház. 2023. január–márciusban a fővárosban a hirdetések 43, országosan 44%-a származott magánszemélytől.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu