KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. novemberNovemberben gyakorlatilag az előző havi szinten maradtak a lakbérek országosan (+0,2%) és a fővárosban (+0,1%) is. Az októberihez képest stagnáló fogyasztói árak következtében reál értelemben sem változtak a kínálati bérleti díjak. A reállakbérek szintje országosan 22, Budapesten 16%-kal haladta meg a 2015. évi bázist.

Novemberben továbbra is stagnáltak az árak

Július óta lényegében folyamatosan lassul a kínálati lakbérek emelkedése. Az előző hónaphoz képest 2023 novemberében is stagnáltak a kínálati bérleti díjak, országosan (+0,2) és Budapesten (+0,1%) is csak minimális mértékben emelkedtek. Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 12%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 95, illetve 86%-kal voltak magasabbak a novemberi lakbérek.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A nominális lakbérek növekedése 2021 óta többé-kevésbé folyamatos volt, azonban 2022 II. félévétől ez az emelkedés elmaradt a fogyasztói árakétól, így a reállakbérindex csökkenni kezdett. 2023 februárjában ismét emelkedésnek indult a reálindex, de augusztus óta inkább kismértékű hullámzást mutat. Novemberben az előző hónaphoz képest stagnáló fogyasztói árak miatt reál és nominális értelemben is stagnáltak a lakbérek.

2. ábra
A nominális és reállakbérindexek

A fővárosban csak a budai egyéb (nem hegyvidéki) kerületekben emelkedtek érzékelhető mértékben (0,5%-kal) a lakbérek. Egy év leforgása alatt a pesti átmeneti kerületekben nőttek a legnagyobb mértékben (13%-kal) a bérleti díjak, a többi fővárosi kerületcsoportban pedig általában 10–12%-os volt a drágulás.

3. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Nincs érdemi változás a kínálati jellemzőkben

2023 novemberéig a figyelembe vett hirdetések 56%-a fővárosi, 29%-a megyei jogú, 14%-a nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 68 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 80 m2-es) kiadó ingatlanokat továbbra is Pest vármegyében hirdették.

4. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (91%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 9% esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 4,0%-a volt családi ház. 2023 novemberéig a fővárosban a hirdetések 43, országosan 44%-a származott magánszemélytől.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu