KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. szeptemberSzeptemberben megállt a lakbérek emelkedése: országosan gyakorlatilag stagnált (+0,1%), a fővárosban kismértékben (0,3%-kal) csökkent a kínálati lakbérek szintje. Budapesten a pesti külső kerületek kivételével valamennyi kerületcsoportban alacsonyabbak voltak a bérleti díjak az előző hónaphoz mérten. A reállakbérek ezalatt országosan 0,2, Budapesten 0,6%-kal mérséklődtek.

Megállt a lakbérnövekedés szeptemberben

A nyár eleji, gyorsabb ütemű drágulást követően ismét lassult, majd meg is állt a lakbérek emelkedése. 2023 szeptemberében az előző hónaphoz képest országosan 0,1%-kal nőttek, Budapesten 0,3%-kal csökkentek a kínálati bérleti díjak. Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 12, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 94, illetve 84%-kal voltak magasabbak a szeptemberi lakbérek.

1. ábra
KSH–ingatlan.com-lakbérindex

A nominális lakbérek szintje a pandémia előtti, 2020. januári csúcshoz képest 2023 szeptemberében országosan 33, Budapesten 29%-kal emelkedett. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,7, illetve 11%-kal alacsonyabbak voltak a járvány előttinél. Az előző hónaphoz mérten országosan (–0,2%) és Budapesten is mérséklődtek (–0,6%) a reállakbérek.

2. ábra
A nominális és reállakbérindexek

A fővárosban a pesti oldal belső kerületeiben 0,3 és az átmeneti kerületekben 1,0%-kal csökkentek, a külső kerületekben ellenben 1,5%-kal emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt. A budai oldal hegyvidéki kerületeiben 1,8, az egyéb kerületekben 1,0%-kal elmaradt a kínálati bérleti díjak szintje az előző havitól. Egy év leforgása alatt – a budai hegyvidéki kerületek kivételével (+9,4%) – minden kerületcsoportban 12–13%-os lakbéremelkedés következett be.

3. ábra
Budapesti KSH–ingatlan.com-lakbérindex

Továbbra sem változtak érdemben a kínálati jellemzők

2023 szeptemberéig a figyelembe vett hirdetések 56%-a fővárosi, 29%-a megyei jogú, 13%-a nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 67 m2. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 78 m2) kiadó lakásokat továbbra is Pest vármegyében hirdették.

4. ábra
A számításokhoz figyelembe vett hirdetések számának alakulása településtípus szerint

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8% esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 4,0%-a volt családi ház. 2023 első kilenc hónapjában a fővárosban a hirdetések 43, országosan 44%-a származott magánszemélytől.

További adatok, információk

Módszertan
Táblamelléklet
Kapcsolódó adatok (Heti monitor)

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu