Nemzetközi utazások, 2022. III. negyedév

A külföldiek 7,1%-kal több utazást tettek hazánkba 2022 III. negyedévében, mint az előző év azonos időszakában. Az utazások száma negyedével elmaradt a járvány előtti, 2019. III. negyedévi időszaktól. A magyarok külföldre irányuló utazásainak száma ötödével emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ám a 2019 azonos időszakihoz viszonyítva háromtizedével csökkent. A hozzánk érkező külföldiek 825 milliárd, a külföldre utazó magyarok 407 milliárd forintot költöttek utazásaik során.

A külföldről beutazók kiadásainak összege jelentősen emelkedett

2022 III. negyedévében a külföldiek 16,3 millió utazást tettek hazánkba, az előző év azonos időszakinál 7,1%-kal többet, a járvány által nem érintett 2019. III. negyedévihez mérten negyedével kevesebbet.

Az egynapos utazások száma (12,0 millió) az előző évhez képest nem változott. A látogatások 93%-a magánjellegű, 6,3%-a munkavégzési, közel 1,1%-a üzleti és üzletelési célú volt.

A külföldiek 4,3 millió többnapos utazást tettek Magyarországra, 33%-kal többet, mint egy évvel korábban. A több napra látogatók 85%-a magánjelleggel, 9,7%-uk üzleti és üzletelési céllal, 5,7%-uk munkavégzés miatt érkezett hazánkba.

A külföldi beutazók Magyarországon eltöltött ideje közel tizedével, 38,1 millió napra nőtt. A magánjellegű utakon belül a legtöbb időt a szabadidős céllal, valamint a rokon, barát vagy ismerős meglátogatására érkezők töltötték hazánkban. Az előbbi esetében közel harmadával nőtt, utóbbinál 13%-kal csökkent a tartózkodásra fordított idő. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 6,1 napot töltöttek Magyarországon, 0,9 nappal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A hazánkba látogató külföldiek 2022 III. negyedévében folyó áron 825 milliárd forintot költöttek, másfélszer annyit, mint egy évvel korábban, és közel ugyanannyit, mint 2019 III. negyedévében. A költések növekedésében szerepet játszhatott az infláció, valamint a forint leértékelődése. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben 14, a dollárral szemben 33%-kal gyengült, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egy napra érkezők kiadásainak összege (167,6 milliárd forint) 15, a több napra érkezőké (657,8 milliárd forint) 66%-kal emelkedett. A legtöbbet (138 milliárd forintot) a Németországból idelátogatók költötték: kiadásaik több mint kétharmadát szabadidő, szórakozás és egészségmegőrzési célú utazásokra, további egytizedét üzleti és üzletelési célokra fordították. Az Ausztriából érkezők 135 milliárd forintot költöttek zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódóan, közel kétszer annyit, mint az előző év azonos időszakában.

A magyarok többet költöttek külföldi utazásaik során, mint a járvány előtt

2022 III. negyedévében a magyar állampolgárok 5,5 millió alkalommal utaztak külföldre, 20%-kal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban.Az Ukrajnában dúló háború miatt az ukrán határszakaszon február végétől szünetel a kérdőíves felvétel, ezért a 2022. III. negyedévi becslés nem a teljes látogatóforgalomra vonatkozik (nem tartalmazza az ukrán határszakasz forgalmát).[1] A járvány előtti, 2019. III. negyedévhez képest 30%-kal kevesebb volt a külföldre tett utazások száma. Az egynapos utazások száma 8,2%-kal, a többnaposoké 41%-kal bővült. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Horvátországba látogattak, az utazások hattizede ebbe a három országba irányult. A magyarok átlagosan 3,5 napot töltöttek utazásaik során külföldön, fél nappal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron 80%-kal többet, 407 milliárd forintot költöttek, amely 18%-kal meghaladta a járvány előtti, 2019 azonos időszakit. Egy utazó napi átlagos költése 21 100 forintot tett ki, ez 30%-kal magasabb volt a 2021. III. negyedévinél. A megnövekedett utazásszám mellett a tartózkodási idő is jelentősen, 39%-kal nőtt. Mindez az átlagos árszínvonal-emelkedéssel együtt tekintélyes költésnövekedést eredményezett, amiben szerepet játszott a forint euróval szembeni leértékelődése is. A kiadások közül a nyári szezonban a legnagyobb összeget Horvátországban költötték el az utazók (58 milliárd forintot), de jelentősek voltak az Ausztriába és a Görögországba látogatók költései is (56 milliárd és 53 milliárd forint).

[1]: Az Ukrajnában dúló háború miatt az ukrán határszakaszon február végétől szünetel a kérdőíves felvétel, ezért a 2022. III. negyedévi becslés nem a teljes látogatóforgalomra vonatkozik (nem tartalmazza az ukrán határszakasz forgalmát).

További adatok, információk

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu