Nemzetközi utazások, 2023. I. negyedév

Az előző év azonos időszakához képest 2023 I. negyedévében a külföldiek 8,8%-kal több utazást tettek hazánkba, kiadásaik több mint egyharmadával nőttek. A magyarok külföldre irányuló utazásainak száma 29%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A hozzánk érkező külföldiek 517 milliárd, a külföldre utazó magyarok 252 milliárd forintot költöttek utazásaik során.

A külföldiek kiadásai az év első hónapjaiban is emelkedtek

2023 I. negyedévében a külföldiek 9,0 millió utazást tettek hazánkba, 8,8%-kal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül:

  • Az egynapos utazások száma (6,6 millió) az előző évhez képest 7,5%-kal emelkedett. A látogatások közel kilenctizede magánjellegű, 8,0%-a munkavégzési, 3,1%-a üzleti és üzletelési célú volt.

  • A külföldiek 2,5 millió többnapos utazást tettek Magyarországra, 13%-kal többet, mint egy évvel korábban. A több napra tett utazásoknál tíz látogatóból közel nyolcan magánjelleggel, 12%-uk üzleti és üzletelési céllal, 9,7%-uk munkavégzés miatt érkezett hazánkba.

A külföldi beutazók Magyarországon eltöltött ideje 7,1%-kal, 20,7 millió napra nőtt. A magánjellegű utakon a legtöbb időt a szabadidős céllal (6,9 millió nap), valamint a rokon, barát vagy ismerős meglátogatására érkezők (4,0 millió nap) töltötték hazánkban. A tartózkodási idő hossza a szabadidős utak esetében 29, a rokonlátogatásoknál 9,6%-kal nőtt. A több napra érkezők egy utazás alkalmával átlagosan 5,7 napot töltöttek Magyarországon, 0,3 nappal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A hazánkba látogató külföldiek 2023 I. negyedévében folyó áron 517 milliárd forintot költöttek, harmadával többet, mint egy évvel korábban. A költések növekedésében továbbra is szerepet játszott az infláció, valamint a forint gyengülése, amelynek mértéke az előző év azonos időszakához viszonyítva az euróval szemben 6,7, a dollár ellenében pedig 12% volt.Forrás: Magyar Nemzeti Bank.[1] Az egy napra érkezők kiadásainak összege (121 milliárd forint) 13, a több napra érkezőké (396 milliárd forint) 45%-kal emelkedett. A legtöbbet (78 milliárd forintot) az Ausztriából idelátogatók költötték: kiadásaik kétötödét szabadidő, szórakozás, egészségmegőrzési, további egyötödét vásárlási célú utakra fordították. A Németországból érkezők az előző év azonos időszakához viszonyítva másfélszer annyit, 64 milliárd forintot költöttek zömében magánjellegű utakhoz kapcsolódóan.

A magyarok több időt töltöttek külföldön az I. negyedévben

2023 I. negyedévében a magyar állampolgárok 4,4 millió alkalommal utaztak külföldre, 29%-kal többször, mint az egy évvel korábbi időszakban. Az egynapos utazások száma negyedével, a többnaposoké 35%-kal bővült. A legtöbben Ausztriába, Szlovákiába és Romániába látogattak, az utazások kétharmada ebbe a három országba irányult. A magyarok átlagosan 2,7 napot töltöttek utazásaik során külföldön, 5,5%-kal többet, mint egy évvel korábban.

A külföldre utazó magyarok az egy évvel korábbinál folyó áron 57%-kal többet, 252 milliárd forintot költöttek utazásaik során. Egy utazó napi átlagos költése 21 ezer forintot tett ki, ez 16%-kal magasabb volt a 2022. I. negyedévinél. A megnövekedett utazásszám mellett a tartózkodási idő is számottevően, 36%-kal nőtt, mindez az általános árszínvonal-emelkedéssel együtt eredményezte az elköltött összeg jelentős emelkedését. Január–márciusban a legnagyobb összeget Ausztriában költötték el az utazók (56 milliárd forintot), de számottevők voltak a Németországba és a Szlovákiába látogatók költései is (33 milliárd és 19 milliárd forint).

[1]: Forrás: Magyar Nemzeti Bank.

További adatok, információk

Elérhetőségek:
kommunikacio@ksh.hu
Lépjen velünk kapcsolatba
Telefon: (+36-1) 345-6789
www.ksh.hu